donderdag, 28 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsDLR maakt testritten met betaalbare waterstofauto

    DLR maakt testritten met betaalbare waterstofauto

    De DLR, het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum, maakt testritten met een compact waterstofvoertuig in de voertuigklasse L7E. Deze tweezits SLRV is 3,80 meter lang en is heel laag uitgevoerd voor een zo laag mogelijke luchtweerstand. En de prijs is absoluut verrassend.

    Lichtgewicht carrosserie

    De SLRV (Safe Light Regional Vehicle) heeft een actieradius van 400 kilometer en kan een maximumsnelheid van 120 km/u bereiken. Het 450 kilo wegende voertuig is bedoeld als woon-werkauto, deelauto en shuttle voor lokaal vervoer. De slechts 90 kilo wegende carrosserie bestaat uit een metalen toplaag met een kern van kunststofschuim. De voorste en achterste delen dienen ook als crashzone en bestaan uit sandwichpanelen. Daar is ook groot deel van de voertuigtechniek ondergebracht. Er is veel aandacht besteed aan de veiligheid van de passagiers, wat je in dit voertuigsegment niet zo vaak ziet. Het inzittendencompartiment heeft een omliggende structuur die de krachten die tijdens de reis op de auto inwerken opvangt en de inzittenden in geval van een aanrijding beschermt.

    DLR SLRV

    Brandstofcel

    Het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum hanteert de term ‘hybride aandrijving’ maar het is wel degelijk een voertuig met elektromotor, waarvan de elektriciteit wordt opgewekt door een brandstofcel op waterstof. De brandstofcel heeft een capaciteit van 8,5 kW en geeft zijn energie af aan een 25 kWh accupakket, dat als buffer fungeert. Tussen de twee stoelen heeft het DLR een 39-liter drukvat geïnstalleerd waarin 1,6 kg waterstof bij 700 bar kan worden opgeslagen. De afvalwarmte van de brandstofcel wordt gebruikt om het interieur te verwarmen. De thermische isolatie van de carrosserie heeft een positief effect op het energieverbruik van de airconditioning van het voertuig in de winter.

    Verrassend goedkoop

    Wie de ontwikkelingen rond de waterstofauto’s een beetje gevolgd heeft, zal niet anders weten dan dat auto’s met brandstofcellen doorgaans behoorlijk zijn. Onze verbazing was dan ook groot toen we hoorden dat DLR de aanschafprijs van de SLRV op slechts 15.000 euro schat. Die prijs is onvoorstelbaar laag. Daarmee zou deze auto, die slechts plaats aan twee passagiers biedt en hoegenaamd geen kofferruimte heeft, voor een flinke opschudding kunnen zorgen.

    Next Generation Car

    De ontwikkeling van de SLRV staat niet op zich. In het kader van het veelomvattende Next Generation Car (NGC) project ontwikkelen in totaal ongeveer 20 instituten gezamenlijk technologieën voor de voertuigen van de volgende generatie. Naast de SLRV zijn er nog twee andere voertuigconcepten die zich richten op de verstedelijking. Het Urban Modular Vehicle (UMV) is een modulaire stadsauto voor particuliere en zakelijke gebruikers terwijl het Inter Urban Vehicle (IUV) is ontwikkeld voor langere afstanden tussen de verschillende agglomeraties.

    DLR SLRV

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos