donderdag, 18 juli, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsDit wordt de nieuwe Toyota Mirai

  Dit wordt de nieuwe Toyota Mirai

  De huidige generatie van de Toyota Mirai is een bijzondere auto. Het is namelijk een van de weinige waterstofauto’s die er op de markt zijn. Helaas is het daardoor ook een van de kostbaarste elektrische auto’s. De volgende generatie biedt een dertig procent grotere actieradius, zal dat het tij doen keren?

  Actieradius: ruim 650 kilometer

  Ja, met zo’n actieradius kun je (letterlijk) thuis komen. De huidige generatie van Mirai is kostbaar maar niet direct exclusief. Doordat de actieradius van 500 kilometer gelijk is aan de batterij aangedreven auto’s in datzelfde prijssegment, biedt de Mirai voor de meeste mensen niet direct een meerwaarde. De Mirai wordt dan ook vooral gekocht door mensen die bewust voor een waterstofauto kiezen. Maar de volgende generatie van de Mirai, die Toyota aan het ontwikkelen is, heeft een dertig procent grotere actieradius.

  Eerste in serie geproduceerde brandstofcelauto

  De Toyota Mirai was ten tijde van zijn introductie ‘s werelds eerste brandstofcelauto in serie geproduceerde brandstofcelauto. Het was geen omgebouwde of geëlektrificeerde auto, hij was echt helemaal ontworpen als brandstofauto. Toyota wilde met de Mirai laten zien hoe een toekomstige schone en duurzame waterstofsamenleving kan worden gerealiseerd. Het is een technisch zeer geavanceerde auto die bovendien uitermate praktisch is. De actieradius van ongeveer 500 kilometer is vergelijkbaar met die van een traditionele benzineauto of een high-end elektrische auto. Tanken kost, net als een normale benzine- of dieselauto, slechts enkele minuten. De enige uitstoot van een brandstofcelauto is water. Ondanks het redelijk extravagante uiterlijk en de hoge prijs zijn er wereldwijd zo’n 10.000 exemplaren van de Toyota Mirai verkocht.

   

  Beduidend fraaier, exclusiever design

  Zoals de foto’s laten zien, gaat de nieuwe generatie van de Mirai er ook qua design enorm op vooruit. Het model oogt niet alleen exclusiever maar ook veel toegankelijker. Hiermee spreek je een veel grotere doelgroep aan. In combinatie met het indrukwekkende rijbereik van maar liefst achthonderd kilometer zou dat wel eens veel meer mensen over de streep kunnen trekken. Het enige dat een beletsel zou kunnen zijn is de allesbehalve overmatige aanwezigheid van tankstations waar je waterstof kunt tanken.

  Nieuw TNGA-platform

  Toyota laat tijdens een speciale tentoonstelling op de komende Tokyo Motor Show (23 oktober – 4 november 2019) een preview zien van de volgende generatie van de Mirai. De tweede generatie van de geavanceerde Mirai FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) komt naar verwachting volgend jaar op de Europese markt. Hij wordt gebouwd op het nieuwe TGNA-platform (Toyota New Global Architecture), wat Toyota beduidend meer mogelijkheden biedt. Het platform geeft de auto meer stijfheid en extra laag zwaartepunt. Dat draagt bij aan veel dynamischer weggedrag. Ook reageert de nieuwe Mirai directer op het gaspedaal.

  De nieuwe Toyota Mirai

  In alle opzichten aantrekkelijker

  Door verbeteringen aan het brandstofcelsysteem en de toepassing van grotere waterstoftanks verwacht Toyota dat de nieuwe Mirai een dertig procent grotere actieradius heeft. Ook het design is een stuk aantrekkelijker geworden. Hij heeft mooie lange en vloeiende lijnen gekregen waarbij alles keurig in verhouding is. Speciaal voor de Tokyo Motor Show wordt het showmodel gespoten in een fraaie, diepblauwe kleur. Doordat die uit meerdere laklagen bestaat heeft die een opvallende helderheid. Het interieur van de nieuwe Mirai mag er wezen. Het is ruimer en heeft nu ook vijf zitplaatsen. Het geeft de indruk dat het in de Mirai bijzonder aangenaam reizen moet zijn. De praktijk zal dat uiteraard moeten uitwijzen.

  Nieuwe Mirai wordt meer dan een ‘eco-car’

  Op de komende Tokyo Motor Show laat Toyota dus zien welke vooruitgang de Japanse autofabrikant met de volgende generatie van de Mirai boekt. De nieuwe Mirai is volgens Toyota zoveel meer dan een ‘eco-car’. De nieuwe Mirai moet volgens Toyota bewijzen dat brandstofceltechnologie geen obstakel is voor de ontwikkeling van een auto die rijplezier biedt en er aantrekkelijk uitziet.

  Gerelateerd

  1 REACTIE

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos