vrijdag, 21 juni, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsDit is de productieversie van de Fisker Ocean

  Dit is de productieversie van de Fisker Ocean

  De LA Auto Show had de primeur van de onthulling van de productieversie van de Fisker Ocean. Dit is een van de meest interessante SUV’s die er momenteel zijn aangekondigd. Als het goed is gaat de Fisker Ocean volgend jaar november in productie bij Magna-Steyer in het Oostenrijkse Graz.

  Omdat de ontwerper van de Ocean, Henrik Fisker, een Deen is en de Ocean in Oostenrijk wordt gebouwd mogen we toch wel een beetje van een Europese auto spreken. Qua uiterlijk is de auto zeker niet typisch Amerikaans. Omdat Fisker de Ocean uiteindelijk wereldwijd wil aanbieden is dat eigenlijk ook niet meer dan logisch.

  Prijs is ronduit veelbelovend

  Het bedrijf achter de Ocean, Fisker Inc., heeft zich voorgenomen om de meest innovatieve en duurzame maar ook betaalbare voertuigen ter wereld te bouwen. Wat dat betaalbare betreft: men gaf gisteren alleen de Amerikaanse prijzen vrij maar als we die snel omrekenen dan zou de Fisker Ocean hier vanaf zo’n 40 mille verkrijgbaar zijn. Ook de prijs van het abonnementsmodel, vanaf zo’n 335 euro per maand, is ronduit aantrekkelijk. Als die prijzen inderdaad kloppen dan zal de Fisker Ocean de markt flink opschudden.

  Drie uitvoeringen

  De Fisker-serie begint bij het basismodel, de Fisker Ocean Sport, heeft voorwielaandrijving en een 200 kW elektromotor waarmee hij in 6,9 seconden van 0 naar 100 km/u kan sprinten. Deze zou inclusief BTW waarschijnlijk ongeveer 40 mille gaan kosten.

  De andere twee versies van de Fisker hebben vierwielaandrijving en zijn aanzienlijk sneller. De Ocean Ultra zal ongeveer 54 mille gaan kosten en beschikt over een vermogen van 400 kW, waarmee hij in 3,9 seconden naar de 100 km/u sprint. Nog iets sneller is de Extreme die dankzij een vermogen van 405 kW in 3,6 seconden de 100 km/u bereikt en ruim 74 mille zal gaan kosten. Gezien het forse prijsverschil tussen de Ultra en de Ocean zal er ook een flink verschil in uitrusting tussen die twee uitvoeringen zitten.

  Fisker zal voor het ‘Sport’- instapmodel de goedkopere LFP-accu’s toepassen. Daarmee heeft de Ocean Sport een geschatte EPA-actieradius van zo’n 400 kilometer. Voor de Ultra en Extreme heeft Fisker wel voor NMC-accu’s gekozen. Mede dankzij de hogere energiedichtheid van die accu’s hebben die uitvoeringen een geschatte actieradius van ongeveer 550 kilometer. Fisker heeft geen specificaties voor het laden op AC en DC vrijgegeven.

  Eerst komt de Ocean One

  Fisker zal de Ocean eerst in de extra complete One-uitvoering gaan bouwen, in een gelimiteerde oplage van 5.000 eenheden. Deze op de Ocean Extreme gebaseerde versie zal ook ruim 74 mille gaan kosten.

  Kantelbaar scherm

  In het vegan interieur van de Fisker Ocean is een groot 17,1-inch touchscreen gemonteerd. Tijdens het rijden staat het rechtop, in portrait-modus. Je kunt het als de auto stil staat ook kantelen tot landscape-modus en zo van een film genieten. kan worden gedraaid. Uiteraard belooft Fisker een geavanceerde connectiviteitstechnologie met “over-the-air” updates van de software.

  Zonnecellen in het dak

  De Fisker Ocean Ultra en Extreme zijn uitgevoerd met een SolarSky dak, dat zonnecellen bevat. Dit zorgt volgens Fisker voor een extra actieradius van 2400 tot 3200 km per jaar.

  V2X

  De Fisker Ocean beschikt als een van de eerste elektrische voertuigen over V2X-technologie. Daarmee kan hij andere elektrische voertuigen opladen (V2V), stroom aan het net (terug)leveren (V2G) en als reserve-energiebron voor woningen (V2H) dienen.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos