zondag, 1 oktober, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsDit is de nieuwe Volkswagen ID.Buzz!

  Dit is de nieuwe Volkswagen ID.Buzz!

  Wat niet veel mensen weten is dat Volkswagen zo’n vijftig jaar geleden al experimenteerde met een elektrische T2 bestelbus. De ID.Buzz die de Duitse autofabrikant gisteravond onthulde, is allesbehalve een experiment. De lancering is komend najaar, dus reken maar dat de productie nog dit jaar van start gaat.

  De Europese lancering van de Volkswagen ID.Buzz is gepland voor komend najaar. In mei zal de voorverkoop in een aantal landen van start gaan.

  Dat die elektrische Volkswagen T2 van vijftig jaar geleden geen bijster succes was, is overigens niet zo gek. De actieradius was amper 85 kilometer. Snelladen was in die tijd geen optie, de gebruiksmogelijkheden waren dus uiterst beperkt. De actieradius van de nieuwe Volkswagen ID.Buzz is gelukkig een veelvoud daarvan: zo’n 500 kilometer. En, als de geruchten over een nóg groter accupakket kloppen, misschien nog veel meer.

  Personenbus én bestelbus

  De nieuwe ID.Buzz wordt door Volkswagen gepositioneerd als een MPV. Logisch, op de thuismarkt wordt de huidige Transporter ook veel als ‘gezinsbusje’ gebruikt. Bij ons zal hij vooral als personenbusje of VIP-busje worden ingezet. Er komt uiteraard ook een bestelwagenvariant, die ID.Buzz Cargo gaat heten.

  Kleiner, maar even ruim

  De daadwerkelijke Europese marktintroductie van de Volkswagen ID.Buzz en ID.Buzz Cargo zal pas in najaar 2022 plaats vinden. De voorverkoop zal in een aantal landen in mei van start gaan. Goede kans dus dat de snelle beslissers nog dit jaar over hun fonkelnieuwe ID.Buzz kunnen beschikken. Dan hebben ze een elektrische personenbus of bestelwagen die net zoveel ruimte biedt als de huidige Transporter. De ID.Buzz is echter wel zo’n 20 centimeter korter en 8 centimeter breder. Hij is namelijk 4,71 m lang, 1,99 m breed en 1,94 m hoog. De wielbasis van 2,99 m is nagenoeg gelijk.

  Gestroomlijnde, elektrische Bulli

  Door die forse breedte en hoogte heeft hij natuurlijk behoorlijk wat luchtweerstand, die bij een elektrische auto van grote invloed op de actieradius is. Gelukkig heeft Volkswagen de ID.Buzz behoorlijk gestroomlijnd weten te maken. De cW-waarde is 0,285. Daardoor valt de actieradius best wel gunstig uit: ongeveer 500 kilometer. Volkswagen heeft zich ook grote moeite getroost om de ID.Buzz qua uiterlijk enigszins op de aloude Transporter T1 te doen lijken. Dit uiteraard met de achterliggende bedoeling dat de Buzz uiteindelijk ook de koosnaam ‘Bulli’ zal krijgen. Zo wordt de huidige (maar met name de oudere, iconische) VW Transporter door de liefhebbers genoemd.

  Plek voor vijf

  Standaard heeft de personenversie vijf zitplaatsen. De bagageruimte heeft een inhoud van 1.121 liter, met neergeklapte achterbank bijna het dubbele: 2.205 liter. Of er ook versies komen met drie zitrijen en dus met zes, zeven of acht zitplaatsen is nog niet bekendgemaakt.

  De bestelwagenversie heeft uiteraard maar één zitrij. Voorin kun je kiezen uit een bestuurdersstoel en een tweezits bankje, of voor twee losse voorstoelen. Achter de scheidingswand bevindt zich een laadruimte van 3,9 m³ waarin twee Euro-pallets passen.

  Kopers kunnen qua deuren kiezen uit verschillende configuraties. Bij voorbeeld met een achterklep of met dubbele achterdeuren, en ook voor één of twee schuifdeuren. Ook qua aandrijving komen er meerdere mogelijkheden.

  MEB-architectuur

  De naam ‘ID’ geeft al aan dat Volkswagen de ID.Buzz op de MEB-architectuur gaat bouwen. Dit platform gebruikt de Volkswagen Groep ook al voor een groot aantal elektrische personenwagens: ID.3, ID.4, ID.5, ID.6, Audi Q4 -tron, Skoda Enyaq iV en de Cupra Born. Daar komen nu dus ook de ID.Buzz en de ID.Buzz Cargo bij. Uiteraard heeft Volkswagen het onderstel van de ID.Buzz aangepast zodat die op het grotere gewicht is berekend. Opvallend is ook de kleine draaicirkel van de ID.Buzz, die met elf meter ongeveer gelijk is aan die van de VW Golf.

  Accupakket: nu nog 77 kWh, later mogelijk ook kleiner/groter

  Die 500 kilometer actieradius haalt de ID.Buzz overigens met het 77 kWh-accupakket. Er zullen later ongetwijfeld versies met een kleiner accupakket komen, en misschien ook wel met een (veel) groter accupakket. De tijd zal het leren. Het normale AC-laden van dat accupakket gaat overigens met 11 kW, aan de DC-snellader kun je hem met een maximale snelheid van 170 kW opladen. De ID.Buzz zal overigens ook geschikt zijn voor bi-directioneel opladen.

  Voorwiel- en achterwielaandrijving

  Bij de marktintroductie zal de ID.Buzz alleen beschikbaar zijn met een 150 kW elektromotor en achterwielaandrijving. Later zullen er ook andere vermogens beschikbaar zijn, en natuurlijk ook configuraties met meerdere motoren en vierwielaandrijving.

  Volkswagen zal de ID.Buzz-serie bij Volkswagen Bedrijfswagens in Hannover gaan bouwen. Dat moet wat betreft de CO2-uitstoot op een klimaatneutrale wij ze gaan gebeuren. Ook gaat Volkswagen veel gerecyclede kunststoffen toepassen en zal er geen dierlijk leder voor het interieur worden gebruikt.

  Assistentiesystemen

  Net als iedere moderne auto krijgt ook de VW ID.Buzz diverse assistentiesystemen. Bijzonder is het nieuwe, lokaal werkende waarschuwingssysteem “Car2X”. Dat maakt gebruik van signalen van andere voertuigen en de verkeersinfrastructuur. Daardoor kan het in real-time gevaren detecteren.

  Autonoom

  Verder zal de ID.Buzz ook verkrijgbaar zijn met ‘Travel Assist with Swarm Data’. Hiermee is half-autonoom rijden en het wisselen van rijstroken op de snelweg mogelijk. Natuurlijk wil Volkswagen later ook een volledig autonome versie uitbrengen. Deze zal men ook voor uiteenlopende mobiliteitsconcepten gaan inzetten.

   

   

   

   

  Gerelateerd

  1 REACTIE

  1. “Die 500 kilometer actieradius haalt de ID.Buzz overigens met het 77 kWh-accupakket.”

   Droom lekker verder!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos