Deutsche Post DHL Group staakt productie StreetScooter elektrische bestelwagens

Deutsche Post/DHL staakt productie Streetscooter

Deutsche Post DHL Group gaat de productie van elektrische bestelwagens van dochteronderneming StreetScooter dit jaar volledig stopzetten. Men accepteert nu al geen nieuwe orders meer. De doorslaggevende reden voor de verrassende beslissing zijn de economische onzekerheden die het coronavirus veroorzaakt.

Verminderde vraag en andere problemen

Streetscooter is vier jaar geleden opgericht als proefbedrijf van de RWTH Aken. Deutsche Post heeft StreetScooter 2014 in overgenomen vanwege het gebrek aan batterij-aangedreven, lokaal emissievrije bestelwagens van gevestigde fabrikanten. De afgelopen maanden heeft de logistieke reus geprobeerd een koper of partner te vinden voor StreetScooter, bij voorkeur uit de automobielindustrie. De media meldden onlangs dat StreetScooter te kampen had met een verminderde vraag en technische problemen. Maar tegelijkertijd waren er ook plannen voor uitbreiding naar de VS en China.

Zoektocht naar koper of partner gestaakt

Swiss Post heeft nu aangekondigd dat het de zoektocht naar een koper niet langer wil voortzetten. In plaats daarvan zou de dochteronderneming uitsluitend de bestaande vloot gaan exploiteren.Als gevolg hiervan zijn “eenmalige aanpassingskosten van tussen de 300 miljoen euro en 400 miljoen euro te verwachten”. StreetScooter heeft de afgelopen jaren al voor hoge kosten en verliezen gezorgd.

Tot nu toe ruim 12.000 Streetscooters

Volgens Deutsche Post zijn er tot nu toe meer dan 12.000 StreetScooters gebouwd. Het voornaamste product van de start-up, de compacte elektrische bestelwagen Work, werd in diverse maten en uitvoeringen ook verkocht aan derden. Andere elektrische voertuigen zouden het gamma moeten aanvullen, waaronder de Work XL, die samen met Ford is ontwikkeld. Ook was er sprake van een waterstofmodel. Het is niet duidelijk wat er van deze projecten terecht zal komen.

“Flinke impuls elektromobiliteit”

“Dankzij StreetScooter hebben we een van de grootste elektrische vloten van bestelwagens ter wereld en hebben we de elektromobiliteit een flinke impuls gegeven. We hebben altijd gezegd dat we geen autofabrikant willen zijn. Verdere schaalvergroting zonder de juiste partner is niet in lijn met onze strategische doelstelling voor de lange termijn”, legt Frank Appel, CEO van Swiss Post, uit.

Tegen 2050 volledig emissievrij

Deutsche Post heeft zich ten doel gesteld om alle logistiek gerelateerde emissies tegen 2050 netto tot nul te reduceren. De elektrische StreetScooter zouden hierin eigenlijk een centrale rol moeten spelen. “Ongeacht deze beslissing, zullen we resoluut doorgaan met de omschakeling van onze vloot naar e-mobiliteit”, aldus Appel. “We zetten ons in voor onze missie 2050, wat betekent dat onze logistiek in 2050 volledig emissievrij is.” In principe is e-mobiliteit slechts een van de vele manieren voor het bedrijf om het bedrijf efficiënter en dus duurzamer te maken, aldus een mededeling. Daarom is Deutsche Post DHL Group “intensief bezig met verschillende oplossingen zoals betrokkenheid bij de productie van alternatieve brandstoffen, optimalisatie van routes en energie-efficiëntie in gebouwen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven