De Desten Group onthulde een concept voor een DC-laadstation met een laadsnelheid van maar liefst 900 kW. Dat is zo’n beetje drie keer zoveel als de snelste gangbare snelladers kunnen. Bovendien zegt Desten ook een accutechnologie in huis te hebben die die 900 kW aan zou kunnen.
De accu die deze ongeëvenaarde laadsnelheid aankan, zit naar eigen zeggen in de Mark Zero, de elektrische sportwagen die Piëch aan het testen is. Deze heeft een actieradius van 500 kilometer. Het tot 80% opladen van deze accu duurt 4 minuten en 40 seconden. Dat is snel. Het laden zou op deze manier niet langer duren dan de gemiddelde tankbeurt van een auto met verbrandingsmotor.
Maar is het ook nodig?
De vraag is, heb je wel zo’n korte laadtijd nodig? Wie langere afstanden rijdt, heeft na een paar honderd kilometer rijden toch wel even rust nodig. En langer dan die krap vijf minuten, als het even kan. Natuurlijk helpt dit wel om de transitie naar elektrisch rijden een extra zetje te geven. Maar echt nodig? Niet direct. Maar het is natuurlijk wel mooi dat de techniek al zo ver gevorderd is.
Bufferaccu’s
Zo’n ultrasnelle lader vraagt natuurlijk van het elektriciteitsnet. Desten vangt dat op door een Grid-to-EV battery storage, oftewel een bufferaccu, tussen het net en de daadwerkelijke lader te plaatsen. Die vangt de piekstromen op. Maar daar zijn dus weer extra grondstoffen voor nodig en die accu’s moeten later ook weer gerecycled worden.
Roadshow
In ieder geval ziet Desten wel heil in de technologie. Het bedrijf lanceert deze week zowel de snellader als het accusysteem en gaat deze ook promoten. Het bedrijf doet dat merkwaardig genoeg in de vorm van een roadshow. Die roadshow begint in Indonesië en trekt vervolgens verder door Azië om via het Midden-Oosten en Europa in Noord-Amerika uit te komen.
Maar concrete informatie, over bijvoorbeeld de prijs of het temperatuurbeheer van de accu’s, is niet bekendgemaakt. Laten we daarom maar afwachten tot Desten de geclaimde eigenschappen daadwerkelijk kan aantonen.
“De vraag is: heb je wel zo’n korte laadtijd nodig” moet je niet alleen vanuit de individuele automobilist maar ook vanuit het collectief. 5 minuten laadtijd betekent dat 12 auto’s per uur kunnen laden in plaats van 3 à 4.
Goed punt, Wouter!