Deal tussen VDL Nedcar en Canoo afgeblazen

Deal tussen VDL Nedcar en Canoo afgeblazen

Er is de laatste tijd veel te doen geweest over VDL Nedcar, dat contractfabrikant voor de Amerikaanse startup Canoo wilde worden. Maar Canoo heeft toch besloten om geen elektrische auto’s bij VDL Nedcar te laten maken. Een domper, maar er komt wel een samenwerking.

Toch liever productie in Amerika

Het nieuws is niet geheel onverwacht. De Amerikaanse startup uitte de afgelopen weken al de nodige twijfels over de productie in Europa. Het feit dat VDL Nedcar de productie stil moest leggen omdat hackers hadden ingebroken in de computersystemen, werkte ook niet bepaald mee. Canoo was immers bang dat door een dergelijk incident geheime technische details op straat zouden komen te liggen. Bovendien kon Canoo in eigen land nogal wat overheidssteun krijgen om de productie op poten te zetten. Canoo-topman Tony Aquila: “De steun van de staten Oklahoma en Arkansas stelt ons in staat om een productiestart eerder te bereiken, met minder risico’s op vele fronten”.

Aquila vervolgt: “We waarderen de maanden van inspanningen die VDL Nedcar heeft geïnvesteerd om ons een optie tot contract manufacturing te bieden. We zijn tot de conclusie gekomen dat het produceren van personenauto’s in Amerika beter aansluit bij onze missie en huidige focus om te investeren in de gemeenschappen en staten die samen met ons investeren in hightech-productie en het creëren van Amerikaanse banen en innovatie”.

Aanbetaling teruggestort

Eerder dit jaar hadden de bedrijven een voorlopige overeenkomst getekend. Die gaat men dus niet omzet in een definitieve overeenkomst. In de voorlopige overeenkomst stond dat VDL Nedcar tot en met 2028 in Born auto’s zou produceren voor Canoo. Die plannen kunnen nu in de prullenbak. Ook het voorschot van 25 miljoen dat Canoo had betaald, zal VDL Nedcar terugstorten.

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep en CEO Tony Aquila van Canoo

Nieuwe mogelijkheden verkennen

Maar gelukkig is niet alles over en uit.  Helaas moet VDL Nedcar wel op zoek naar een nieuwe klant voor de autofabriek, die over twee jaar zonder werk zit als BMW zijn auto’s in Leipzig gaat bouwen. Maar VDL Nedcar en Canoo gaan wel kijken of ze samen kunnen werken. Dat maakte het bedrijf gisteren op zijn website.

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “We kijken ernaar uit om onze relatie met Tony en het team van Canoo voort te zetten, aangezien we samen nieuwe mogelijkheden zullen verkennen. Wij zien elektrische voertuigen als een belangrijke economische motor. We zijn verheugd om in Canoo te investeren en kijken uit naar een lange en succesvolle relatie.”

Samenwerking

In het kader van die samenwerking koopt VDL zich voor 7,5 miljoen euro in bij de Amerikaanse startup. Dit doet men “om de goede relatie te benadrukken”.

Aquila: “Hoewel we hebben besloten dat we niet verder gaan met VDL Nedcar, hebben we ook besloten dat we met VDL Groep en de familie Van der Leegte een voortgezet partnerschap willen onderzoeken. Ondertussen kijken we naar de beste manier en timing om Canoo uit te breiden naar Europa.”

Vorig artikelInterview Leon Dorssens, Nederlander en Senior Vice President Marketing en Sales Nissan
Volgend artikelDe Grand Prix van Abu Dhabi, net zo leuk met elektrische auto’s?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in