De VW ID.2 moet een volgende elektrische toekomst voor Volkswagen inluiden

Volkswagen ID. 2all Concept

Heel langzaam komen we steeds meer te weten over de Volkswagen ID.2, het naar verwachting één na kleinste lid van de ID-reeks. Deze kleine EV lijkt de belofte in te lossen die Volkswagen een tijdje geleden heeft gedaan, namelijk om een betaalbare EV aan te bieden die minder dan 25.000 euro gaat kosten.

Sneller van concept tot realiteit met het MEB-Entry platform

Het is duidelijk dat de Volkswagen ID.2 meer is dan alleen een nieuw model; het is een statement over de toekomstvisie van het bedrijf. Maar het geheim van die lage prijs van de Volkswagen ID.2 ligt in zijn basis: het nieuwe MEB-Entryplatform. Dit platform is een afgeleide van het MEB-platform dat de basis voor de huidige ID-lijn vormt. Maar het MEB-Entryplatform doet het net iets anders. Waar voor het bouwen van auto’s met het MEB-platform speciale productielijnen benodigd zijn, kan de ID.2 met het MEB-Entryplatform in bestaande fabrieken worden gebouwd. Dat betekent dat de productie sneller en efficiënter kan worden uitgevoerd.

Volkswagen ID. 2 op MEB Entry platform

Voorwielaandrijving

Een ander opmerkelijk aspect van de ID.2 is de positionering van de motor en andere aandrijfcomponenten. De VW ID.2 krijgt namelijk voorwielaandrijving. Net als bij een voorwielaangedreven auto met een interne verbrandingsmotor bevinden alle componenten van de aandrijflijn zich ook aan de voorkant van de auto. Dit lijkt misschien een stap terug, maar het heeft zijn voordelen. Het betekent bijvoorbeeld dat er meer ruimte is voor bagage aan de achterkant van de auto. Bovendien zorgt deze indeling ervoor dat er minder koperdraad nodig is, wat weer bijdraagt aan gewichts- en kostenbesparingen.

Kracht en efficiëntie in harmonie

De ID.2 zal verkrijgbaar zijn met twee accupakketten bij de lancering: een van 58 kWh en een van 38 kWh. Deze moeten naar verwachting een actieradius bieden van respectievelijk 450 kilometer en 320 kilometer volgens de WLTP-testcyclus. De motor van het basismodel levert al een vermogen van 164 kW (223 pk). De geruchten gaan dat er ook een GTI-versie van de ID.2 in ontwikkeling is, die een krachtiger motor van 195 kW (265 pk) zal hebben. Daarvan zou ook een 4WD-variant zijn gepland die over maar liefst 320 pk (235 kW) beschikt.

De grote belofte van Volkswagen

Volkswagen zet hoog in met de ID.2. Maar niet qua prijs. De Duitse autofabrikant hanteert namelijk nog steeds een richtprijs van minder dan 25.000 euro. Ze willen dus een EV aanbieden die niet alleen goed presteert, maar ook betaalbaar is. Die lage prijs zou de ID.2 tot een zeer aantrekkelijke keuze kunnen maken voor mensen die op zoek zijn naar hun eerste elektrische auto. Wie nog minder wil besteden: het schijnt dat er ook een VW ID.1 in de planning staat, die zo’n 20 mille moet gaat kosten.

Vorig artikelLaffite Atrax: een off-road beest met stijl
Volgend artikelDuurtest introductie Tesla Model 3: Performance or no performance, that’s the question.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in