De Volkswagen Transporter T7: Een Bulli met een vleugje Ford

Volkswagen Transporter T7

De rijke geschiedenis van de Volkswagen Transporter, het ook wel ‘Bulli’ genoemde busje dat al generaties lang synoniem staat voor vrijheid, avontuur én hard werken, krijgt een interessante wending. Voor de zevende, generatie van het Volkswagenbusje, die ook elektrisch wordt, speelt men namelijk leentjebuur bij Ford.

Een andere elektrisch busje dan de ID. Buzz

Laat je niet misleiden door de elektrische ID. Buzz die al vrolijk rondrijdt. De nieuwe elektrische Volkswagen T7 zal een heel ander bestelwagen worden. Waar de ID. Buzz op de bekende ‘elektrische’ MEB-architectuur van Volkswagen staat, deelt de T7 zijn basis met de Ford Transit Custom.

Inderdaad, de opmerkelijke samenwerking tussen twee autogiganten, die belooft het beste van twee werelden te combineren, gaat twee kanten op. De nieuwe elektrische Ford Explorer, die binnenkort in productie gaat, staat immers weer op Volkswagen’s MEB-platform.

Wat betekent die Ford-architectuur voor de (elektrische) Volkswagen T7? Wel, we kunnen verwachten dat hij ook profiteert van de jarenlange expertise en ervaring die Ford op het gebied van bedrijfswagens heeft. Zoals gezegd wordt dit daardoor echt het beste van twee werelden.

Ford-techniek met een Volkswagen-sausje?

Maar Volkswagen zou Volkswagen niet zijn als ze niet hun eigen stempel op de T7 zouden drukken. Reken dus op een vleugje ID. Buzz in het ontwerp, met die kenmerkende ronde vormen en ‘vriendelijke’ koplampen. De samenwerking met Ford roept natuurlijk ook de nodige vragen op. Hoe beïnvloedt dit de rijervaring? Krijgt de T7 typische Volkswagen- of Ford-technologie? Hoe verhoudt zich dat? En hoe zit het met de actieradius en de laadsnelheid?

Dat zijn vragen waar Volkswagen nog geen antwoord op geeft. Maar als we kijken naar de Ford E-Transit Custom, kunnen we wel wat gokjes wagen. Verwacht een actieradius van ruim driehonderd kilometer en de keus uit verschillende aandrijflijnen en accupakketten om aan de behoeften van verschillende gebruikers te voldoen. Volkswagen zal de T7 trouwens ook nog met conventionelere aandrijflijnen leveren, waaronder ook een plug-in hybride.

Wie gaat deze elektrische Bulli kopen?

De elektrische T7 is niet alleen interessant voor de traditionele Transporter-rijders, zoals bouwvakkers en pakketbezorgers. Ook personenvervoerders zullen hier, aangezien de tegenwoordige concessies vaak ook eisen aan emissievrij vervoer stellen, interesse in de elektrische T7 hebben.

Verder zullen ook avontuurlijke gezinnen en kampeerliefhebbers hun hart kunnen ophalen aan deze elektrische Bulli. Reken maar dat er ook een elektrisch Volkswagen California camperbusje gaat komen. Maar dat kan nog even duren aangezien men in september eerst nog een nieuwe generatie op basis van de Multivan presenteert.

Maar tot die tijd staat het andere camperbouwers zoals Westfalia natuurlijk vrij om de elektrische T7 tot camperbusje om te bouwen. Camperaars, die vooral vanwege de actieradius nu nog bij diesel zweren, zullen nog wel aan het idee moeten wennen. Maar stel je voor dat je geruisloos door de natuur kunt cruisen, zonder uitlaatgassen of motorgeluid. En dat je altijd voldoende power en koppel achter de hand hebt, ook als je stapvoets een steil bergweggetje oprijdt.

In september weten we meer

Voorlopig moeten we het doen met de schaarse informatie die Volkswagen heeft vrijgegeven, tenzij we ervan uitgaan dat de techniek echt grotendeels overeenkomt met die van de Ford Transit Custom. Maar in september 2024 wordt het doek volledig van de T7 getrokken. Dan weten we eindelijk hoe hij er precies uitziet, wat hij kan en wat hij gaat kosten.

Vorig artikelAudi Q6 e-tron Performance: Grotere actieradius, wat minder power en lagere prijs
Volgend artikelIonity introduceert nieuwe abonnementen voor nog voordeliger snelladen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in