De ‘valsspelers’ bij Ikea. Column door Maarten Hachmang

Laatst moest ik iets kopen bij Ikea. De dichtstbijzijnde vestiging is voor mij een kleine vijftig kilometer verderop. Dat vind ik nooit zo erg, want als je naar Ikea gaat, dan kan je daar altijd lekker vol-‘gas’ heen scheuren.

Dat vol-gas rijden, gebeurt niet zo vaak, want normaalgesproken heb ik een wat zuiniger rijstijl. Maar op zo’n dag dus niet. Ze hebben er namelijk meer dan genoeg laadpunten zodat je volgeladen weer terug kan rijden. Vooraan parkeren, en als je uren later de verplichte route plus de Zweedse balletjes hebt overleefd, is je autobatterij weer vol genoeg en zoef je uitstootvrij over Neerlands wegen naar huis met je nieuwe Norvald of Bjorn-stoel in de kofferbak.

Nou begrijp ik best dat het verleidelijk is om vooraan te staan, maar laadt dan in elk geval nog je auto op, dan is het bezethouden van die laadplek in elk geval niet voor niets geweest. Maar als je én op benzine verder rijdt én een laadplek bezet houdt zonder daadwerkelijk te laden, dan ben je in mijn ogen gewoon niet goed bezig.

Er komen natuurlijk steeds meer EV’s, maar het aantal laadpalen groeit niet evenredig mee. Dus afgelopen keer ging het nét iets anders. De vier EV-parkeerplaatsen waren allemaal bezet; dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Op plek één stond een dikke BMW. Benzine, natuurlijk. Op plek twee stond een ladende Nissan Leaf en op plek drie een ladende e-Golf. Plek vier werd ingenomen door een plug-in Mercedes, die wel zijn laadkabel had aangesloten, maar niet aan het laden was. Op het laadpunt brandde geen blauw of rood lampje dus de beste man (of vrouw…) had alléén de laadkabel erin gedaan, om zo te doen alsof hij aan het laden was. Nou begrijp ik best dat het verleidelijk is om vooraan te staan, maar laadt dan in elk geval nog je auto op, dan is het bezethouden van die laadplek in elk geval niet voor niets geweest. Maar als je én op benzine verder rijdt én een laadplek bezet houdt zonder daadwerkelijk te laden, dan ben je in mijn ogen gewoon niet goed bezig.

Maar goed daar stond ik dus met m’n Zoe. Er zat nog 60% capaciteit in de batterij en ik kon mijn bestemming in principe wel halen, maar ik wilde toch wel graag even bijladen. Denk na, Hachmang, wat doe je. Op wachten had ik geen zin, dus parkeerde ik maar op een normale parkeerplek. Ik heb zo’n kladblokje met briefjes van #evhole achter de zonneklep. Die kan je dan onder de ruitenwisser van een ‘verkeerd geparkeerde normale auto’ doen. Dus deze BMW kreeg een #evhole briefje en een omroepbericht bij Ikea cadeau om zijn auto te verplaatsen. Niet dat je daarop gaat wachten, maar goed…”somebody has to teach him”.

De Mercedes die zogenaamd aan het laden was, dat is andere koek. Is eigenlijk nog een stapje erger dan een foutgeparkeerde benzinebak. Hij hoort immers de problemen te kennen die E-rijders ervaren, en tóch zet ’ie bewust zijn auto neer en sluit zélfs de kabel aan. Maar vervolgens is ‘ie te krenterig om twee euro voor een volle batterij te betalen. Voor iemand met zo’n lage moraal is zo’n briefje absoluut ontoereikend. En tegen de tijd dat je dat aan de klantenservice hebt uitgelegd ben je uren verder. Ik besloot de ‘imitatie ev-rijder’ wat stroom cadeau te doen door mijn laadpas langs de paal te swipen. Met een luide ‘piep’ blokkeerde de laadpaal zijn laadkabel en de auto startte met laden. De laadkabel kan alleen maar losgemaakt worden door mijn pasje langs de paal te swipen óf door de paal stroomloos te maken. Soms kan de provider gebeld worden en dan kunnen ze de kabel unlocken. Maar dat is een hoop gedoe en geen garantie.

Toen ik Ikea verliet, zag ik bij de servicebalie een kalende man van middelmatige leeftijd mopperen dat er toch wel iemand moest zijn die zíjn laadkabel los kon maken. Ik besloot nog even op zo’n wachtbankje het tafereel te aanschouwen. Het waren de heerlijkste twee euro’s die ik in tijden had uitgegeven.

Maarten Hachmang

Heb je een vraag aan Maarten Hachmang? Stel ‘m HIER.

Vorig artikelHot Wheels-modelletje van ‘eerste auto in baan om de zon’
Volgend artikelChevrolet eCOPO Camaro is volledig elektrische dragracer

18 REACTIES

 1. Briljant! Ik hou deze truc in gedachten. Laats was ik bij een Ikea. Daar waren van alle plekken slechts 1 plek beschikbaar. Op de andere plekken werd inderdaad “geladen”. Echter er werd geen electriciteit geladen maar allerhande Ikea meubels. mvg. Hans

 2. Jouw foto laad zien hoeveel passen je nodig hebt om overal te kunnen laden. Ik gebruik er 1 van oplaadpunten.nl (goedkoop) en als die niet werkt pak ik mijn pas van the new motion (duur maar meest geaccepteerd). Mochten deze passen niet werken, dan kost het mij doorgaans te veel tijd om mijn auto te verplaatsen. Afhankelijk van mijn haast zal ik dan ook overwegen om hem niet ladend te laten staan. Door jouw stuk vanaf nu zonder kabel 😉

 3. Een zekere asociale reactie op een ogenschijnlijke asociale actie. Ik denk niet dat dit een goede methode is hoe wij in NL met elkaar om moeten gaan. Je lijkt ook nog trots op te zijn op deze reactie, maar hoe weet jij 100% zeker dat deze man dit expres heeft gedaan?
  PS: wat is een “man van middelmatige leeftijd”? En wat is het verschil met een goede en / of slechte leeftijd?

 4. Jos, de ‘ogenschijnlijke asociale actie’ lijkt mij nou net de overduidelijke asociale actie in dit verhaal. Die man weet toch (100% zeker) dat hij niet gaat laden? Hij voert die actie niet uit. En laat de auto dus doelbewust staan. Misschien had hij de meest nobele intenties ter wereld maar het moment waarop blijkt dat hij niet kan (of wil) laden had hij de auto (wellicht expres) ergens anders neer kunnen zetten, uit solidariteit bijvoorbeeld. Of gewoon uit goed fatsoen.
  Mijn benzine-auto kan bij Ikea op zoveel plekken staan dat ik niet eens zou kunnen raden hoeveel dat er precies zijn. En er zijn blijkbaar vier (!) EV-plekken. Dan ben je, als persoon die geen gebruik maakt van het doel van die plek (LADEN), gewoon een ontzettende zak als je toch je auto daar neerzet of laat staan. En mag je wat mij betreft best weleens een welverdiend deksel op je neus krijgen, in de vorm van een (hilarisch) cadeautje bijvoorbeeld.
  P.S. Vind je zelf ook niet dat wanneer iemand de behoefte voelt een ander te verbeteren in zijn taalgebruik, het diegene zou sieren om zelf wel correcte zinnen te schrijven? En dat het dus best jammer is dat er van de zin ‘ik denk niet dat dit een goede methode is hoe wij in NL met elkaar om moeten gaan’ ook geen hout klopt?

 5. Paco, je hebt geen enkel bewijs dat de betreffende man dit bewust gedaan heeft, misschien deed zijn pasje het niet en zag hij dit niet of ging er iets anders technisch mis en om dan te reageren met een bewuste asociale actie gaat mij te ver.
  Doet de man dit bewust, dan is het een zak, dan ben ik 100% met je eens, maar je bent een klootzak als bij deze situatie op een dergelijke asociale manier reageert.
  Verder: we kunnen lang en breed discuteren over taal- of stijlfouten, maar je mag van een “columnist” meer verwachten dan van iemand die reageert op een column..

 6. @Maarten, die IKEA laadpalen zijn van TNM, toch? Dan had je je die twee euro ook kunnen besparen met de Maingau Plus pas! Plezier voor nop.

  Voor de mensen die de actie van Maarten ‘asociaal’ vinden: met één telefoontje naar de TNM helpdesk is de kabel ontgrendeld. Geen probleem, even schrikken voor chauffeur van middelbare leeftijd (en hopelijk leidt dat schrikken tot een lach(je) en de volgende keer tot iets beter nadenken voor aansluiten zonder laden).

 7. Bij Ikea Amersfoort is het probleem al opgelost door de laadplek niet vooraan bij de ingang te plaatsen.. die aso’s zijn dan wat minder jaloers en wij EV rijders kunnen best een stukje verder lopen.

 8. Ik sta geheel achter jouw beslissing om deze PHEV rijder toch nog van stroom te voorzien, EV rijders moeten elkaar helpen….. Tja, ik heb dit afgelopen jaren zo vaak gezien, stekker erin en niet laden, 100% moedwillig….. Ik liet wel eens een TNM bedankkaartje achter, op het voorraam geplakt met een klodder zuurvrije vaseline, maar daar ben ik snel van terug gekomen, zonde van de vaseline…Ik had dit nu ook anders gedaan, gewoon de kabel eruit halen en naar de gevonden voorwerpen brengen…

 9. Ach als je gelijk (denkt te) hebben is een briefje genoeg.
  Gijzelen is niet leuk.

 10. Goed meegedacht. Express vergeten of niet, de goede man kan in elk geval elektrisch rijdend Ikea verlaten. Chapeau!

 11. Vergeet niet dat soms mensen niet snappen hoe het werkt. Ik heb ook een uur bij Ikea gebeld met de stroomleverancier en kwam er pas weken later achter dat mijn auto in de parkeerstand moet staan wil hij gaan laden.

  Als je dat niet weet, kan zoiets dus ook helemaal per ongeluk zijn.

 12. Wij hebben zojuist 3 dagen geleden ons eerste PHEV gekregen- ik weet nog niets van openbaar opladen en kwam hier om verder te informeren – hoe weet je precies dat de Mercedes rijder had expres ingeplugd en niet opgeladen? Zou het kunnen zijn dat zij had ingeplugd en nu was haar batterij vol?

  Hoe werkt de laadpalen bij Ikea moet ik een abonnement voor Ikea hebben?

 13. Jammer dat de verkoper van jullie PHEV niet iets meer over het laden heeft verteld. Voor het laden bij openbare laadpunten heb je – op een paar uitzonderingen na – een laadpas nodig. Die kun je hier vergelijken: https://e-drivers.com/laadpassen-top-10/ Als je er zeker van wilt zijn dat je overal kunt laden, kun je het beste twee verschillende laadpassen nemen. Dan kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan.
  Je kunt op de display van een laadpaal zien of er een actieve laadsessie is, en of die net is afgerond. Dat was hier dus niet het geval. Je kunt het trouwens ook vaak aan de indicatoren bij de laadpoort of op het dashboard van de auto zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in