zaterdag, 2 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsDe R RYZR bestaat niet echt maar heeft wel een bijna ongeëvenaarde...

  De R RYZR bestaat niet echt maar heeft wel een bijna ongeëvenaarde funfactor

  De grote Chinese autofabrikant SAIC Automotive bouwt niet alleen auto’s van het merk MG. Het staatbedrijf heeft zijn designteam SAIC Design Studio aan het werk gezet om ook leuke, futuristische projecten te bedenken. De R RYZR bijvoorbeeld, een elektrische vierwieler met een hoge funfactor.

  Meer buiten dan binnen

  Als je met dit ontwerp daadwerkelijk de straat op zou gaan, dan trek je onmiddellijk de aandacht. Ook sta je dan meteen in de spotlights want je zit meer buiten dan binnen. De R RYZR is een ‘open-air’ EV waarbij de bestuurder en bijrijder het gevoel krijgen alsof ze vlak boven de weg zweven en deel uitmaken van de omgeving.

  Het voertuig heeft een smal centraal frame waar de twee stoelen zwevend naast zijn gemonteerd. De enige beschutting die er is, wordt gevormd door de vier wielen en de gewelfde rolbeugel aan de bovenzijde van het frame. Het heeft wel iets weg van een karretje van een achtbaan, maar dan voor op de openbare weg. Wie van frisse lucht houdt zal dit voertuigje dan ook een hoge funfactor toekennen. Om het niet al te gevaarlijk te maken, dragen de bestuurder en bijrijder wel een helm.

  Funfactor

  Achteraan heeft de R RYZR twee dikke wielen die vlak naast elkaar staan. Aan de voorkant heeft de R RYZR twee smalle wielen, met banden zoals je die ook op een motorfiets ziet. De voortrein van de R RYZR is dan ook ontworpen om als een motorfiets in een bocht te kunnen leunen, om de toch al hoge funfactor een extra boost te geven.

  Van links naar rechts

  Net zoals bij een modern skateboardchassis gaat het signaal van het stuurwiel naar de stuurinrichting geheel elektronisch, via ‘steer by wire’. Dat stuurwiel heeft trouwens iets bijzonders. Het staat op een uithouder die op het centrale frame is gemonteerd. Je kunt die arm met het stuurwiel eenvoudig naar de andere kant duwen zodat de bijrijder bestuurder wordt en andersom. Ook de contactsleutel is bijzonder. Die is er niet. Je kunt het voertuig alleen aan de praat krijgen als je de bijbehorende witte jas draagt, of je nu wilt of niet.

  Natuurlijk zal een voertuig als de R RYZR nooit een productiemodel worden. We gaan ervanuit dat de foto’s geen echte foto’s zijn, maar renders. Net als de video. Levensecht, maar meer ook niet. De markt voor dit soort voertuigen, net als bij trikes, is gewoon heel klein. De R RYZR is dan ook uitsluitend bedoeld om te kijken wat je ontwerptalent kunt bereiken als je dit de vrije hand laat. Wat ons betreft een meer dan prima initiatief.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Citroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV

  Met de nieuwe Citroën ë-C4 X doet de Franse autofabrikant een gooi naar het middensegment. Daar zal de ë-C4 X de strijd aan moeten gaan met een concurrent uit eigen gelederen, de elektrische Peugeot 408. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals de coupé-versies van de elektrische SUV’s op VW’s MEB-platform.

  e-Videos