maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsDe Nissan Ariya moet het begin van een nieuw tijdperk inluiden

  De Nissan Ariya moet het begin van een nieuw tijdperk inluiden

  Nissan presenteerde vanochtend vroeg de nieuwe Ariya cross-over. Hiermee wil de Japanse autofabrikant een nieuw hoofdstuk voor elektrische Nissan-modellen inluiden. Nissan heeft geen half werk gemaakt van de Ariya. Hij ziet er niet alleen ontzettend goed uit maar heeft nog veel meer aspecten die hem tot een succes zullen maken.

  Net als BMW en alliantiepartner Renault is Nissan een van de pioniers op het gebied van elektrisch rijden. Jarenlang had het Japanse merk maar één elektrisch model – de Leaf – in het programma. Die Leaf was natuurlijk een behoorlijk succesnummer, die ook nu nog heel aardig wordt verkocht. Maar er verschenen de laatste tijd steeds meer elektrische auto’s op de markt, die beter en mooier zijn. Daarom is het tijd voor een nieuw model waarmee Nissan de concurrentie weer aan kan gaan. En reken maar dat dat met de Ariya absoluut gaat lukken.

  Elektrische Nissan Ariya voorzijde

  Design

  Qua design is de nieuwe Nissan grotendeels gebaseerd op de gelijknamige conceptcar die Nissan vorig jaar op de Tokyo Motor Show toonde. Eerder, in 2017, hintte Nissan met de IMx al naar een soortgelijk model. De contouren van de Ariya zijn niet meer of minder dan een heel subtiele curve. De Ariya wijst volgens Nissan – dat ook een nieuw logo introduceert – de weg naar een nieuw tijdperk waarin elektrificatie, geoptimaliseerd platformgebruik en naadloze AI-voertuigtechnologie de standaard zijn. Uiteraard bevat de Nissan Ariya dan ook de drie hoofdpijlers van Nissan Intelligent Mobility: Intelligent Power, Intelligent Drive en Intelligent Integration. De auto combineert geavanceerde elektrische aandrijftechnologie met een nieuw niveau van een naadloze connectiviteit tussen mens en machine.

  “De exterieurproporties van de Nissan Ariya laten zien wat er mogelijk is met het 100% elektrische voertuigplatform van Nissan,” zegt Senior Design Director Giovanny Arroba. “De verrassend korte overhangen, de agressieve daklijn en de grote wielen zorgen voor een elegante uitstraling die een perfecte balans vormt tussen sport en luxe.”

  e-4ORCE vierwielaandrijving

  Er is keus uit twee- en vierwielaandrijving en vermogens van 160 tot 290 kW. Met die 290 kW accelereert de Ariya in slechts 5,1 seconden naar 100 km/u zodat ook de sportieve rijder met deze auto aan zijn trekken komt. Ook kan de Ariya een grote aanhanger (tot 1500 kilo) trekken.

  De vierwielaangedreven Nissan Ariya-uitvoeringen hebben twee elektromotoren en zijn voorzien van Nissans meest geavanceerde vierwielaandrijvingstechnologie, e-4ORCE. De ‘e’ in e-4ORCE staat uiteraard voor de volledig elektrische aandrijflijn. Het ‘4ORCE’ verwijst naar de fysieke kracht en energie van de auto en de ‘4’ verwijst ook naar de vierwielaandrijving. e-4ORCE herkent op iedere ondergrond de bedoelde rijrichting, zonder dat de rijstijl daarvoor aangepast hoeft te worden.

  Bij bochten op een besneeuwde ondergrond zorgt de technologie er door een zeer nauwkeurige motor- en remaansturing bijvoorbeeld voor dat de auto altijd de gewenste richting volgt. Ook zorgen de nauwkeurig aangestuurde e-4ORCE technologie en de twee elektromotoren voor een ongeëvenaard rijcomfort. Bij het afremmen wordt het hellen van de carrosserie bijvoorbeeld tot een minimum doordat er wordt afgeremd op de achterste motor. Het systeem verdeelt ook de remkracht individueel over de vier wielen. Dat levert een bochtgedrag op waarbij de auto volledig de bedoelingen van de bestuurder volgt, met minimale stuurcorrecties.

  “Dankzij de voordelen van de nauwkeurige motoraansturing van e-4ORCE kunnen we voertuigbewegingen beheersen zodra de remmen worden gebruikt. Zo ervaren alle inzittenden – in het bijzonder de passagiers – een stabiele en vloeiende rit,” zegt Ryozo Hiraku, Expert Leader van Nissans aandrijflijn- en EV-ontwikkelingsafdeling.

  Actieradius tot 500 kilometer

  De Nissan Ariya staat op een volledig nieuw ‘dedicated’ EV-platform, dat is ontwikkeld door de Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. De Japanners zijn zo verstandig om de Ariya in diverse uitvoeringen te leveren. Klanten kunnen bijvoorbeeld kiezen uit twee verschillende accupakketten (63 en 87 kWh) waarmee de auto een geschatte actieradius van 340 tot 500 kilometer heeft. Met de CCS-aansluiting kun je de Ariya dankzij het laadvermogen van 130 kW in een half uur weer voor 375 kilometer laden. De Nissan Ariya met 87 kWh accu heeft een 22 kW 3-fase lader voor thuisgebruik. De 63 kWh-versie moet zich helaas behelpen met een 7,4 kW-lader voor thuisgebruik.

  Interieur van de Nissan Ariya

  Interieur

  Het interieur biedt een luxueuze, lounge-achtige sfeer en heeft uiteraard een geheel vlakke vloer. Het minimalistische, geheel digitale dashboard van de Nissan Ariya sluit naadloos aan op de lijnen van het interieur en gaat vloeiend over in de portieren. Er zijn geen knoppen en schakelaars. De voorstoelen zijn zo geplaatst dat ze precies naast de B-stijl zitten. Daardoor heeft de bestuurder een bijna panoramisch uitzicht. Slim is ook de middenconsole. Deze kun je naar wens meer naar voren of achteren kunt verschuiven om een optimale zitpositie te bewerkstelligen. Het rijden gaat kinderlijk eenvoudig dankzij de one-pedal bediening. Het digitale dashboard van de Ariya kun je uiteraard ook via spraakbesturing bedienen.

  Amazon Alexa

  Nissan heeft de Amazon Alexa assistent in de Ariya geïntegreerd. Hiermee kun je niet alleen in de auto van alles via spraakbesturing bedienen. Je kunt hiermee ook zaken in je woning, zoals de verwarming, eenvoudig bedienen. Andersom werkt dat ook, je kunt vanuit je luie stoel via de Alexa assistent weer met de Ariya communiceren. Uiteraard heeft de Nissan Ariya ook diverse autonome functies en ook het Nissan Safety Shield, dat Intelligent Around View Monitor, Intelligent Forward Collision Warning, Intelligent Emergency Braking en Rear Automatic Emergency Brake omvat.

  “De Nissan Ariya is een werkelijk prachtige en bijzondere auto”, zegt Ashwani Gupta, Chief Operating Officer bij Nissan. “De auto stelt je in staat om verder te reizen op een gemakkelijke en comfortabele manier. De Ariya is ontworpen om indruk te maken en om uit te drukken waar Nissan naar streeft: het verbeteren van de levens van klanten.”

  Remote Software Upgrade

  De Ariya wordt het eerste Nissan model met firmware-updates op afstand. Met de Remote Software Upgrade actualiseert de technologie automatisch de software in de auto. Het gaat het in het bijzonder om software voor het multimediasysteem, elektrische uitrusting, chassis, klimaatsysteem en EV-instellingen. Door het Een dual-bank geheugensysteem maakt zelfs updates onderweg mogelijk. Zodra het systeem de download heeft bevestigd, wordt die opgeslagen in het geheugen. De updates verlopen snel en eenvoudig, waarmee updates en de integratie van nieuwe functies een naadloze ervaring zijn.

  Nissan vermeldt verder dat de Ariya in 2021 beschikbaar moet zijn. Meer details over de beschikbaarheid en prijzen van de Nissan Ariya in Europa zal in de komende maanden bekend worden gemaakt.

  Design van de Nissan Ariya

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos