De nieuwste Chinese automaker is een luchtvaartmaatschappij

De Chinese automarkt blijft groeien en dat trekt steeds weer nieuwe spelers aan, ook van buiten de autosector. Eerder kwamen consumentenelektronica bedrijven Huawei en Xiaomi met hun eigen automerken. Het laatste nieuwe merk komt uit een heel bijzondere hoek: de luchtvaart. Het merk heet JuneYao Auto en de eigenaar is de JuneYao Group. Hieronder valt JuneYao Air, een luchtvaartmaatschappij uit Shanghai die werd opgericht in 2006. JuneYao Air vliegt op diverse nationale en internationale bestemmingen, waaronder Finland, Griekenland en Italië.

Unieke combinatie van rijden en vliegen

Met het automerk wil de JuneYao Group klanten een combinatie aanbieden van rijden en vliegen. Dit overkoepelende systeem heet de JuneYao Journey. Klanten krijgen allerlei luchtvaart-gerelateerde voordeeltjes bij hun auto inbegrepen, zoals ophalen en wegbrengen van de luchthaven, parkeren op de luchthaven en autohuur op de reisbestemming.

JuneYao Air

JuneYao Air: design geïnspireerd door vliegtuigen

De eerste auto heet ietwat verwarrende naam JuneYao Air. Het is een elektrische liftback met een bijzonder gestroomlijnd ontwerp. De voorkant is extreem kort en aan de achterkant is het lijnenspel onderbroken door een brede spoiler waar ook de achterlichten in zijn verwerkt. De deurgrepen zijn verzonken en kleine ramen lopen bijna helemaal naar de hoeken. Volgens JuneYao is het ontwerp geïnspireerd door, je raad het al, vliegtuigen. De Air heeft een wielbasis van 2.8 meter en meer informatie heeft JuneYao Auto nog niet bekendgemaakt. Preproductie is begonnen en de Air moet in het tweede kwartaal op de markt komen, met een prijs van ongeveer 26.000 euro.

Yudo Auto: strategische overname door JuneYao Group

Om de Air te kunnen bouwen heeft de JuneYao Group simpelweg een andere Chinese automaker opgekocht. Deze automaker heet Yudo Auto, opgericht in 2015 en gevestigd in de stad Putian in de zuidwestelijke provincie Fujian. Het bedrijf verkoopt een serie compacte elektrische auto’s onder het Yudo merk. Het topmodel is de Yudo Yuntu, een hippe hatchback met 95 pk en 165 Nm op de voorwielen en een maximaal bereik van 415 kilometer. De Yuntu is te koop vanaf slechts 9000 euro. Yuntu betekent ‘Wolk Konijn’, en de virtuele dashboard assistent is dan ook een robot konijn dat boven de wolken vliegt.

Yudo Yuntu
Yudo Yuntu

Het topmodel van Yudo is de Yuntu, te koop vanaf slechts 9.000 euro

Het Yudo merk blijft gewoon bestaan naast het nieuwe JuneYao Auto merk, en zo heeft de luchtvaartmaatschappij uit Shanghai in één klap twee automerken verkregen om de Chinese markt mee te bevliegen. Of het JuneYao Journey concept gaat aanslaan onder de verwende consumenten in China is natuurlijk nog onzeker, maar het is wel een nieuw en innovatief idee.

Tekst: Tycho de Feijter

Vorig artikelBYD Seal U Review: Tesla’s nieuwste rivaal in elektrische SUV’s
Volgend artikelMini Aceman: Made in China, later ook uit Oxford

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in