De nieuwe Peugeot E-5008 steelt de show

Peugeot, nu de officiële automotive partner van de Paris Fashion Week, heeft het zelf ook druk op de catwalk. Na de prêt-à-porter collectie met modieuze facelifts bij de kleinere modellen (E-208 en E-2008) en de uitbreiding naar de compacte klasse (E-308, E-308 SW en E-3008), is het nu tijd voor Haute Couture met de E-5008: het nieuwe vlaggenschip van Peugeot!

Met de nieuwe Peugeot E-5008 tonen de Fransen dat ze niet alleen meester zijn in design, maar ook een gezinsvriendelijke zevenzitter kunnen creëren die net zo goed in een Vinex-wijk past als op de Parijse catwalk. Het zelfverzekerde ontwerp van deze elektrische SUV biedt niet alleen glinsterende bling-bling, maar ook praktische mode voor dagelijks gebruik. Voordat dit nieuwe topmodel van Peugeot tijdens de najaarcollectie van 2024 de etalages zal sieren, mochten wij al eens goed kijken bij de eerste Nederlandse modeshow.

Van een brave MPV naar een stoere SUV

De Peugeot 5008 bestaat al sinds 2009 en werd ooit gepresenteerd als MPV, een ruime maar vooral praktische gezinsauto. De term MPV knaagde direct want door het gestroomlijnde uiterlijk deed het eerder denken aan een hoge stationcar dan een braaf familiebusje. De term MPV raakte volledig uit de mode en vanaf de tweede generatie 5008 in 2017 spreekt Peugeot steevast van een “SUV”. Daarmee wilde Peugeot enerzijds het stoere en avontuurlijke uiterlijk benadrukken en anderzijds een graantje meepikken van de populariteit van luxe terreinwagens. Alleen is de 5008 allesbehalve een terreinbeest. Om de prijs laag te houden, werd de 5008 gebaseerd op een bestaand model en een flink stuk langer gemaakt. Daardoor groeide de 5008 niet alleen in lengte maar ook in populariteit.

Niet zo gek dus, dat Peugeot bij de derde generatie van de 5008 vasthoudt aan het beproefde recept. Het recept voor dit succes is even simpel als briljant: neem een grotere, meer praktische 3008 en ontwerp deze zodanig dat er plaats is voor maximaal 7 passagiers. Deze (derde) generatie volgt logischerwijs dezelfde formule. Waarom zou de couturier zijn succesvolle formule veranderen? Als het nog past, blijf het dragen!

Produit de France

De nieuwe E-5008 wordt volledig in Frankrijk geproduceerd, in Sochaux, en maakt gebruik van veel technische onderdelen van de E-3008, zoals het zgn. STLA Medium-platform van Stellantis. Het belangrijkste verschil zit in de afmetingen. Deze nieuwe generatie groeit met 15 cm tot 4,79 m. Een lengte die, ondanks alles, compact blijft vergeleken met concurrenten met 7 zitplaatsen die gemakkelijk de 5 meter overschrijden. De extra centimeters zitten voornamelijk in de wielbasis (van 2,90 meter) om de gezinsfunctionaliteit te maximaliseren.

In tegenstelling tot de kleinere E-3008, heeft de E-5008 een meer pragmatische benadering. De belangrijkste specificaties, zoals een actieradius van 660 kilometer, een flinke accu met een capaciteit van 98 kWh en plaats voor zeven personen, maken nieuwsgierig en zetten de verwachtingen hoog.

En avant la voiture

Tijdens de onthulling werd het meteen duidelijk dat het hier niet om een bleek modepopje gaat want een even eigenzinnig als glamoureus topmodel betrad het podium. Wanneer je de E-5008 in profiel bekijkt, oogt hij bijzonder strak en sleek. Decoratieve elementen op de carrosserie zijn grotendeels weggelaten, en in plaats van chroom heeft Peugeot gekozen voor eigentijdse grijze en zwart glanzende sierdelen. Naast de standaardkleur “Ingaro Blauw” kun je voor de carrosserie kiezen uit “Obsession Blauw”, “Okenite Wit”, “Perla Nera Zwart”, “Artense Zilver” en “Titanium Grijs”. Is ton-sur-ton niet helemaal jouw stijl? Bij de GT uitvoering draagt het dak een donkere contrastlak.

Het cockpitontwerp valt – net als in de E-3008 – chic maar stijlvol in de smaak. Hiermee wordt de nauwe verwantschap met de E-3008 duidelijk want de cockpits lijken sterk op elkaar. Je kijkt over het knusse stuur naar een groot, naar jou gericht panoramadisplay. Bij de Allure uitvoering zijn daarin twee 10-inch displays samengebracht, terwijl bij de GT uitvoering een 21-inch scherm schittert. Alles uiteraard in HD, omgeven door stijlvolle aluminium strips en aanpasbare sfeerverlichting die inmiddels onmisbaar is geworden. De stoelen bieden optioneel het premium AGR-label (Aktion Gesunder Rücken) – van een Duitse vereniging van artsen en therapeuten die onderzoek stimuleert naar de preventie van rugpijn. In de Allure uitvoering zijn de stoelen bekleed met stof en kunstleer. In de GT uitvoering vervangt Alcantara de stof, en naast verwarming en ventilatie is er ook een massagefunctie. Het is fijn dat je de regeneratie makkelijk kunt aanpassen met de flippers aan het stuur.

In alle E-5008 versies kunnen Apple- en Android-telefoons draadloos worden gekoppeld. De GT uitvoering voegt daar nog een TomTom-navigatie aan toe met uitgebreide functies voor routeplanning. Uiteraard kun je via “Okay, Peugeot” alles wat belangrijk is met spraakopdrachten regelen en is ook ChatGPT beschikbaar. Tien vrij programmeerbare toetsen in het midden maken het mogelijk om veelgebruikte functies met één druk op de knop te bedienen en updates kunnen gewoon over-the-air worden uitgevoerd.

Wanneer en in welke varianten?

De nieuwe Peugeot E-5008 komt in de herfst van 2024 op de markt. Het aanbod omvat twee uitvoeringen: Allure en GT, en drie volledig elektrische aandrijfvarianten: 2WD, AWD Dual Motor en Long Range.

De 2WD-variant heeft een voorin geplaatste elektromotor met 213 pk en een accucapaciteit van 73 kWh. De E-5008 AWD heeft hetzelfde accupakket, maar met twee motoren die samen 322 pk leveren. Voor beide versies geeft Peugeot een rijbereik van ongeveer 500 kilometer op, hoewel de officiële WLTP-cijfers nog moeten worden goedgekeurd.

De Long Range-versie beschikt over een indrukwekkende accucapaciteit van netto 98 kWh, wat zorgt voor een rijbereik van 660 kilometer. De voorin geplaatste elektromotor levert hierbij 231 pk, wat nodig is om het voertuig vlot te laten rijden, gezien het gewicht van de E-5008, met de kleinere accu, al dik 2.200 kg bedraagt.

Het snelladen kan bij alle elektrische varianten met maximaal 160 kW, wat volgens Peugeot betekent dat het opladen van 20% naar 80% ongeveer 30 minuten in beslag neemt. De E-5008 biedt ook de V2L-functie (Vehicle-to-Load), waarmee de energie van het voertuig kan worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien (tot 3 kW en 16A). Daarnaast is er de smart V1G-functie, die dynamisch opladen mogelijk maakt wanneer de elektriciteitskosten lager zijn. Een warmtepomp is optioneel verkrijgbaar.

De prijzen zijn nog niet bekendgemaakt, maar volgens Peugeot zal de E-5008 een aantrekkelijker keuze zijn dan de E-3008 (vanaf 48.190 euro), gezien het prijsverschil en de aanzienlijke meerwaarde die de E-5008 biedt.

Tekst: Marc Verweij

Vorig artikel79% van alle elektrische voertuigen in Australië zijn Chinees
Volgend artikelPolestar 2 model 2025: De elektrische Zweed scherpt zijn messen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in