De nieuwe Nissan Townstar wordt de opvolger van de e-NV200 bestelwagen

Nissan Townstar

Eind van dit jaar zal Nissan de Townstar lanceren, de opvolger van de bekende NV200. In tegenstelling tot zijn voorganger is de Townstar gebaseerd op de Kangoo van alliantiepartner Renault. Nissan biedt hem aanvankelijk aan met een benzinemotor en later ook in een elektrische versie.

Volledig nieuw model

De nieuwe Nissan Townstar deelt zijn platform niet alleen met de nieuwe Renault Kangoo maar ook met de nieuwe Mercedes Citan, die de Duitse autofabrikant in samenwerking met Renault vervaardigt. Dat nieuwe, door de alliantiepartners vervaardigde CMF-C platform, betekent dat de Townstar nagenoeg niets meer gemeen heeft met de oude NV200. Nissan meldt dat het model “volledig opnieuw is ontwikkeld in termen van kwaliteit en functionaliteit”.

Nieuwe namen

Met de naam Townstar heeft Nissan besloten om ook de namen van de andere lichte bedrijfsvoertuigen te wijzigen. De Nissan NV300 gaat Primastar heten en de grote NV400 zal voortaan als Interstar door het leven gaan.

De elektrische Townstar biedt 3,9 kubieke meter laadvolume en een laadvermogen van 800 kilogram. Ook kan de Townstar volgens Nissan een aanhanger van maximaal 1.500 kilogram trekken. Dat wil zeggen: de versie met benzinemotor. Het is nog even afwachten of de elektrische versie dat ook mag trekken. Net zoals de NV200 heeft de Nissan Townstar grote schuifdeuren aan de zijkant. Aan de achterzijde heeft hij, afhankelijk van de modelvariant, een achterklep of asymmetrisch verdeelde deuren die tot 180 graden kunnen worden geopend. Het interieur heeft verschillende opbergvakken, waaronder een speciaal vak voor kantoorbenodigdheden.

Afwijkende elektrische aandrijflijn

De nieuwe bestelwagen van Nissan krijgt in de elektrische uitvoering dezelfde 44 kWh accu als de Kangoo en Citan. Maar Nissan geeft de Townstar wel een krachtigere aandrijflijn met een vermogen van 90 kW en een koppel van 245 Nm. Ter vergelijk: de elektromotor van de Kangoo en Citan levert 75 kW.

Als actieradius geeft Nissan – het model is nog niet gehomologeerd – een voorlopige actieradius op van 285 kilometer. Volgens de Japanse fabrikant is het model uitgerust met intelligent energiebeheer en effectieve koeling voor het accupakket.

Eindelijk met CCS-aansluiting

Een ander opmerkelijk verschil met de NV200 is het laden. Met de elektrische Townstar neemt Nissan voor het een model met CCS-snellaadaansluiting op. Het snelladen met de e-NV200 gaat nog steeds via een CHAdeMO-aansluiting. De e-NV200 heeft een maximale DC-laadsnelheid van 50 kWh, bij de elektrische Townstar bedraagt de DC-laadsnelheid maximaal 75 kW. Het opladen tot 80 procent van de accucapaciteit duurt volgens Nissan dan 42 minuten. Ook het AC-laden gaat sneller. De e-NV200 moest het doen met een 6,6 kW-boordlader, de nieuwe Townstar krijgt standaard een 11 kW-boordlader, optioneel is ook 22 kW mogelijk.

Nissan Townstar Combi
Nissan Townstar Combi

Opvolger Evalia

De Townstar wordt ook de opvolger van de Nissan Evalia, de personenversie van de NV200. De nieuwe bestelwagen zal als Townstar Combi beschikbaar zijn als personenbusje annex stationwagen met zeven zitplaatsen en een verhoogd dak.

Introductiedatum nog niet bekend

Nissan zal de elektrische Townstar waarschijnlijk (laten) vervaardigen in het Franse Maubeuge, waar een van de competentiecentra voor bedrijfsvoertuigen van de alliantie is gevestigd. Van de nieuwe Kangoo en Citan is bekend dat de elektrische versie in 2022 beschikbaar zullen zijn. Het is nog niet bekend wanneer Nissan de elektrische Townstar zal lanceren.

Vorig artikelMeneer Rutte, belastingverhoging werkt niet stimulerend… Column door Robin Lammers
Volgend artikelRij-impressie: BMW iX

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in