Mini Vision Urbanaut studiemodel

De Mini Vision Urbanaut lijkt meer op rijdende huiskamer dan op een auto

Met de Mini Vision Urbanaut neemt ook BMW een plekje in op de lange lijst van ‘urban concept cars’. Met dit project transformeert BMW de Mini van een compacte, sportieve auto naar een soort van rijdende feel-good oase.

Nieuwe mogelijkheden

De allereerste Mini bracht in 1959 met zijn dwarsgeplaatste motor een kleine revolutie in de voertuigbouw op gang. Volgens Oliver Heilmer, hoofd van Mini Design, biedt de Mini Vision Urbanaut ook nieuwe inzichten over het gebruik van de beschikbare ruimte van een auto. BMW gebruikt tijdens de presentatie van de Urbanaut trefwoorden als “digitale detox” en “urban oasis”.

Mini Vision Urbanaut

Rijdende huiskamer

De Mini Vision Urbanaut heeft ook wel wat weg van een heerlijke, relaxte mobiele loungeruimte. In de geanimeerde visualisaties van het concept is te zien dat men in de studie goed gebruik maakt van de ruimte die je met het een skateboardchassis van een modern voertuig tot de beschikking hebt. Ook het feit dat zo’n voertuig autonoom kunt rijden, biedt nieuwe mogelijkheden. Een stuur en dasboard zijn niet meer nodig en ook een vaste bestuurdersplaats behoort tot het verleden. De ontwerpers konden daardoor zo ver gaan, dat het interieur van het voertuig amper nog op dat van een auto lijkt.

Mini Vision Urbanaut

Ruimtewonder

De ontwerpers maken gebruik van de vrijheden die het 4,46 meter voertuig biedt. Ze spreken van een “huiskamer” in plaats van een voertuig. Ze hebben de mogelijkheden zo goed benut, dat je ook van een klein ruimtewonder kunt spreken. Je betreedt het voertuig via een brede schuifdeur zodat je ook op krappe parkeerplaatsen makkelijk in het voertuig kunt stappen. Het volledig glazen dak biedt een overdaad aan daglicht en zorgt voor een enorme ruimtelijke beleving.

Mini Vision Urbanaut

 

Mini Moments

Binnen staan vier stoelen en drie manieren om het voertuig te gebruiken tot je beschikking. Deze ‘Mini Moments’ bestaan uit ‘Wanderlust’, die vooral bedoeld is om al of niet autonoom te rijden, ‘Vibe’ die extra veel ruimte biedt zodat je ook bezoekers kunt ontvangen en meenemen en de ‘Chill’-modus waar alles in het teken van ontspanning staat. De basis van de instellingen is vastgelegd in een soort van persoonlijke elektronische puck, genaamd Mini Token. Als je deze in de auto plaatst, activeert deze de bijbehorende modus.

Meer woning dan auto

De bestuurdersstoel kan worden neergeklapt en weggedraaid. Het ronde display in het midden kan als een lampje worden neergeklapt. Schakelaars en knoppen ontbreken in het hele voertuig en versterken zo de indruk van een huiskamer. Het stuurwiel kan ook worden ingetrokken. Digitale displays en bedieningselementen zijn achter met textiel afgewerkte oppervlakten verstopt. In de presentatie benadrukken de ontwerper het gebruik van zachte materialen en kurk – mede voor een goed binnenklimaat. De stoffen bekleding bestaat voor een groot deel uit gebreide textiel en het interieur is volgens BMW ook volledig leder- en chroomvrij.

Mini Vision Urbanaut

 

Indelen naar wens

Een mechanisme maakt van het dashboard een ligvlak, dat de ontwerpers een “daybed” noemen, die ook een soort slaapzak heeft om lekker in uit te rusten. Bovendien kan de voorruit worden opengeklapt om in direct contact met de buitenlucht te komen. Achterin heeft de Mini Vision Urbanaut een ‘cosy corner’. Dit bankje kan worden verlengd met behulp van de draaibare stoelen. De ontwerpers laten veel ruimte tussen deze twee elementen. In de lounge- of rijmodus kunnen de gebruikers daar stoelen plaatsen of gewoon op de vloer gaan zitten.

Nog amper als gewone auto te herkennen

Ook aan de buitenzijde hebben de ontwerpers hun best gedaan om de Mini Vision Urbanaut meer op een wooncapsule dan op een auto te doen lijken. De koplampen en achterlichten zijn verstopt achter geperforeerde aluminium panelen en zijn onzichtbaar tot ze worden geactiveerd. Het radiatorrooster is gesloten en verbergt de sensorapparatuur. De ramen nemen het kleurverloop van de zijdematte lak over.

Lichtanimaties

Het lichtconcept voorziet in equalizer-animaties aan de achterkant, voorkant, hemelbekleding en velgen om in de Vibe-modus bijvoorbeeld een ‘clubsfeer’ te creëren. De Chill-mode kenmerkt zich door een kalmerend spel van kleuren en patronen.

Mini Vision Urbanaut

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven