De metamorfose van de Renault Scenic

Renault Scenic E-Tech Electric

De op de IAA Mobility 2023 onthulde Renault Scenic E-Tech Electric is ergens het symbool van een grote verandering. Eind jaren ’80 begon met de Scenic een ware hausse op het gebied van midi-MPV’s. De afgelopen jaren was de Scenic ook ongeveer de laatste auto in dit segment. Met de nieuwe Scenic E-Tech Electric stapt ook Renault van de midi-MPV af.

Transformatie van MPV naar SUV cross-over

De Renault Scenic, ooit het toonbeeld van de gezins-MPV, heeft dus een radicale transformatie ondergaan. Het nieuwe model, gisteren onthuld op de IAA Mobility, is niet alleen volledig elektrisch maar ook een stijlvolle SUV cross-over. En daarmee staat de nieuwe Scenic symbool voor de laatste fase van de overgang van MPV naar SUV.

In het kader van efficiëntie en energieverbruik is de hoge en logge SUV eigenlijk helemaal niet zo handig. Daarom zien we ook steeds meer cross-overs, net zoals de nieuwe Renault Scenic E-Tech Electric. Met die nieuwe carrosserievorm is de nieuwe niet langer een typische gezinsauto – die overigens vooral door oudere automobilisten werd gekocht – maar een ‘auto voor iedereen’.

Renault Scenic E-Tech Electric

Scenic: oud versus nieuw

Een van de andere veranderingen is de grootte van de nieuwe Scenic. De nieuwe, elektrische versie is namelijk lager en bijna 7 centimeter langer. Omdat het elektrische platform – het CMF-EV-platform dat Renault ook voor de elektrische Megane gebruikt – een vlakke bodem en een langere wielbasis mogelijk maakt zal de ruimte ongeveer vergelijkbaar zijn. Alleen in de hoogte geeft de nieuwe Renault Scenic E-Tech Electric het nodige toe.

Huidige Scenic Nieuwe Scenic E-Tech Electric
Lengte 4.40 m 4.47 m
Breedte 1.87 m 1.87 m
Hoogte 1.65 m 1.57 m
Wielbasis 2.73 m 2.76 m
Bagageruimte 504 l 545 liter

De nieuwe Scenic is dus iets langer en heeft een iets grotere wielbasis, wat doorgaans resulteert in meer binnenruimte. Maar de nieuwe versie is wel iets lager, wat wijst op een sportievere, meer aerodynamische vormgeving. De bagageruimte is iets groter, dus zeker ruim genoeg voor de meeste gezinnen.

Deze verandering in afmetingen is een duidelijke indicatie van de nieuwe richting die Renault inslaat met de Scenic. Het is niet langer een pure gezinsauto, maar een voertuig dat een breder publiek wil aanspreken. En gezien de positieve eerste reacties lijkt die strategie te werken.

Renault Scenic E-Tech Electric: keus uit twee accu’s en aandrijflijnen

De nieuwe Scenic komt in twee smaken: de Standard Range en de High Range. De eerste heeft een 125 kW motor, een 60 kWh-accu en een WLTP-actieradius van 420 km. De High Range-versie biedt een 160 kW motor, een 87 kWh-accu en een redelijk indrukwekkende actieradius van meer dan 620 km. Beide versies bieden snelladen, waar de Standard Range een maximale snelheid van 130 kW haalt en de High Range DC-laden tot maximaal 150 kW ondersteunt.

Standard Range High Range
Motor 125 kW 160 kW
Accu 60 kWh 87 kWh
WLTP-actieradius 420 km 620 km
DC-Laadsnelheid 130 kW 150 kW

Renault Scenic E-Tech Electric

Design en interieur

De Scenic E-Tech Electric maakt gebruik van Renault’s nieuwe CMF-EV platform. Dit platform maakt een vlakke vloer mogelijk, wat resulteert in meer ruimte en een flexibeler interieur. Daar komt duys toch weer een beetje de gezinsauto in beeld. Het design van de nieuwe Scenic is een mix van elegantie en functionaliteit. De SUV-achtige proporties geven de auto een sportieve en robuuste uitstraling, terwijl het interieur een toonbeeld is van comfort en technologie. Materialen als hoogwaardig leer en geborsteld aluminium zijn rijkelijk aanwezig.

Renault Scenic E-Tech Electric

Vorig artikelInterieur Audi Q6 e-tron toont nieuwe designfilosofie
Volgend artikelVanMoof overgenomen. Goed nieuws of slecht nieuws?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in