De McMurtry Spéirling is het ultieme sprintkanon

De McMurtry Spéirling vestigde afgelopen week een nieuw record op de befaamde heuvelklim van het Goodwood Festival of Speed. Ex-Formule 1 coureur Max Chilton stuurde de Spéirling in een recordtijd van 39,08 seconden naar de finish. McMurtry bereidt ook een wegversie van de extreem rappe Spéirling voor.

Na een jaar van eindeloos testen en ontwikkelen brak de McMurtry Spéirling het record al in de eerste run met een tijd van 39,14 seconden. In een latere run verbeterde men het record nog iets tot 39,08 seconden, wat welgeteld 0,8 seconden sneller is dan het record dat de Volkswagen ID.R in 2019 vestigde.

Sprintkanon

Het is niet zo gek dat die Spéirling het record brak. Hij is namelijk extreem licht en krachtig, en ok nog eens speciaal aangepast voor hillclimb-condities. Het vermogen van 1.000 pk lijkt niet zo indrukwekkend. Er zijn immers elektrische hypercars die ongeveer twee keer zoveel vermogen hebben. Het geheim van de Spéirling zit hem in een heel compacte bouw en het gebruik van een koolstofvezel monocoque-constructie. Ondanks het gebruik van een 60 kWh Molicell accupakket weegt de Spéirling daardoor minder dan 1.000 kg. De verhouding vermogen versus gewicht maakt de McMurtry Spéirling tot het ultieme sprintkanon.

Uniek downforce-systeem

Nu is die 1:1 verhouding tussen gewicht en vermogen weliswaar extreem gunstig, maar je moet daar ook genoeg tractie voor hebben. Als je die 1.000 paardenkrachten op de achterwielen los laat dan is de kans groot dat er veel te weinig tractie is om dat vermogen ten volle te kunnen benutten. Daarom bedachten de ontwerpers van McMurtry een systeem waarbij de downforce kunstmatig wordt vergroot door middel van twee krachtige ventilatoren. Er wordt beweerd dat het systeem vanuit stilstand meer dan 2000 kg aan downforce levert. Bij de topsnelheid van 240 km/u – die is op Goodwood lager ivm een aangepaste versnellingsbak – is er een downforce van 2.250 kg beschikbaar. Die downforce bleek bij de relatief lage snelheden van de heuvelklim van het Goodwood Festival of Speed bijzonder effectief te zijn.

McMurtry Spéirling

Dankzij die enorme downforce kan de Spéirling in anderhalve seconde naar de 100 km/u sprinten. Daarmee is hij een stukje rapper dan de Aspark Owl, die de 100 km/u in 1,9 seconden bereikt. De normale topsnelheid van de McMurtry Spéirling bedraagt overigens 300 km/u, die minder dan negen seconden wordt bereikt.

Wegversie

Thomas Yates, directeur van McMurtry Automotive, vertelde aan Autocar dat er een wegversie op komst is, en dat daar ook al een werkend prototype van is. Die wegversie zal iets anders zijn dan het model dat alleen op het circuit door Goodwood raasde. Hij zal waarschijnlijk ook iets trager zijn en de qua aerodynamica het een en ander opofferen omdat die verlichting en nummerplaten moet hebben.

McMurtry Spéirling

Yates: “We willen iets leveren waarmee je door het centrum van Londen kunt rijden en vervolgens het circuit op kunt gaan.” Men vertelde verder nog niet zo gek veel, al zei men wel dat men streeft naar een WLTP-actieradius van 300 mijl (ongeveer 480 km). Het down-force systeem zal alleen in de Track Mode worden geactiveerd.

Logisch, als de ventilatoren op volle kracht draaien produceren ze een geluid van 100 dB en blaast ook een heleboel stof in het rond. Niet prettig voor de medeweggebruikers dus. Het zou daarom zo maar eens kunnen zijn dat de down-force functie door middel van geofencing wordt beperkt tot het gebruik op bekende circuits.

Eenmaal op een circuit, zegt Yates, “heb je deze ongelooflijke, luide, opwindende, elektrische, echt compacte auto waarvan je weet dat hij de snelste zal zijn op elke circuitdag die je bijwoont.” Maar het is ook een auto waar je ruim een miljoen euro voor over moet hebben.

Een nóg kleiner model op komst

Overigens heeft McMurtry Automotive, dat zich voorlopig richt op eenzitters, ook al plannen voor een nog kleiner model. De Spéirling is al klein, met een lengte van 3,50 meter, een breedte van 1,70 meter en een hoogte van 1,10 meter. Yates vertelde Autocar over het doel van de Spéirling : “iets dat op geen enkele manier verspillend was, geen overbodige ruimte had, en niets werd verspild, gewoon een fenomenale, compacte, lichtgewicht rijervaring.” Het volgende model zal volgens Yates nog meer “overbodige ruimte” elimineren. We zijn benieuwd. Wie zich afvraagt wat de naam Spéirling betekent: die betekent “onweer” in het Gaelic.

Vorig artikelCitroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV
Volgend artikelBMW staakt na 250.000 exemplaren de productie van de i3

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in