Lucid Air voorzijde

De Lucid Air moet een nieuwe standaard voor de gehele automobielindustrie worden

Afgelopen nacht onthulde Lucid Motors de langverwachte productieversie van de Lucid Air. Tijdens een wereldwijde online uitzending vanuit het hoofdkwartier in Silicon Valley konden geïnteresseerden alles te weten komen over ’s werelds “krachtigste en efficiëntste elektrische luxe sedan”.

Ongekende prestaties door technologische vooruitgang

De ambities van Lucid Motors liegen er niet om. Men wil met de Lucid Air een nieuwe standaard zetten op het gebied van prestaties, efficiëntie en design: “Het is de ambitie van Lucid Motors om de elektrische auto beter te maken en daarmee de hele industrie vooruit te helpen om de adoptie van duurzame mobiliteit te versnellen. Het doel van de ontwikkeling van ’s werelds meest geavanceerde elektrische auto is om de hele mensheid te laten profiteren van duurzaam, emissievrij vervoer en ook om nieuwe klanten te laten kennis maken met de wereld van elektrische wagens”, aldus Peter Rawlinson, CEO en CTO, Lucid Motors. “Door te laten zien welke technologische vooruitgang er mogelijk is en de prestaties van elektrische voertuigen naar een ongekend niveau te tillen, hebben we met de Lucid Air een voorbeeld voor de hele industrie gecreëerd.”

achterzijde van de Lucid Air

Onthulling

De Lucid Air is de afgelopen weken al volop in het nieuws geweest, doordat er steeds weer wat nieuwe informatie werd vrijgegeven. Zo wisten we al dat de auto een ontzettend lage luchtweerstand heeft en dankzij een hoge efficiency ook een ongekend grote actieradius van meer dan 800 kilometer heeft. Ook zou de laadsnelheid dankzij een 900 Volt-systeem buitengewoon hoog zijn. Wat we ook al wisten is dat de Lucid Air kleiner is dan wat momenteel de standaard in dit segment is (de Tesla Model S dus) maar ook ruimer is. Al met al is de Lucid Air dus een auto waar iedereen reikhalzend naar uit keek.

Gisteren, op EV World Day, werd hij eindelijk onthuld. Daarbij werd ook verteld dat de eerste eenheden van de Lucid Air komend voorjaar al worden geleverd. De fabriek is al klaar, deze werd volgens CEO Peter Rawlinson in een recordtijd van negen maanden gebouwd. Lucid Motors zal de Lucid Air eerst gaan leveren aan klanten in de VS en Canada. Europa en Azië volgen later. De vanafprijzen in de VS lopen van “onder de 80.000 dollar” (67.625 euro) tot 169.000 dollar (142.860 euro) voor de duurste versie.

Lucid Electric Advanced Platform

“Met de Air hebben we een nieuwe standaard voor de hele industrie gemaakt. Een auto die laat zien welke vooruitgang mogelijk is als je de grenzen van de elektrische autotechnologie en de prestaties naar een nieuw niveau tilt”, zegt directeur Peter Rawlinson. De voormalige Tesla-ontwikkelaar en zijn team bij Lucid Motors ontwierpen de “Lucid Electric Advanced Platform” (LEAP) architectuur voor hun eerste product. Uiteraard willen ze ook andere voertuigen op dit platform gaan bouwen, te beginnen met een SUV. De kern van de aandrijflijn van de Air zijn de elektromotoren en het bijbehorende accusysteem. Dat is door Lucid Motors zelf ontwikkeld. Het moet zorgen voor topprestaties in combinatie met de “beste aerodynamica ter wereld van een personenauto”.

interieur Lucid Air

Lucid Space Concept

Volgens Lucid Motors is de technologie niet alleen krachtig, maar ook bijzonder klein en efficiënt. Het Lucid Space Concept is gericht op de miniaturisatie van Lucid’s in eigen beheer ontwikkelde aandrijflijn om de binnenruimte van het interieur te optimaliseren. Daardoor biedt de Air ondanks het relatief compacte formaat van een sportsedan de interieurruimte van een grote luxe auto.

Interieur

Het interieur van Lucid Air weerspiegelt een revolutie in de manier waarop de volgende generatie vrije-vorm displays op elegante wijze zijn geïntegreerd in de architectuur. Ze zorgen naar eigen zeggen voor een mooie en naadloze manier van interactie met de voertuigsoftware en de mensgerichte gebruikersinterface. De bestuurder beschikt over een 34-inch gebogen glazen display dat boven het dashboard lijkt te zweven en doorloopt tot voorbij de middenconsole. Daaronder is in de middenconsole een touchscreen in tabletformaat geïnstalleerd. Hiermee kunnen de bestuurder en de voorste passagier de systemen en functies van het voertuig mee controleren. Als aanvulling op de digitale displays zijn er verschillende minutieus gefreesde fysieke besturingselementen. Veel functies kan de bestuurder ook bedienen via de Amazon’s spraakassistent Alexa.

Amazon Alexa

Lucid heeft met Amazon samengewerkt voor de implementatie van een geavanceerde Alexa-applicatie direct in Lucid Air. De bestuurder en passagiers profiteren op de weg van de volledige Alexa-ervaring. Dat betekent onder anderen navigatie, telefonie, streaming, slimme thuistoepassingen en het bewerken van boodschappen- of to-do-lijsten. De chauffeur kan altijd zijn ogen op de weg houden en zijn handen aan het stuur. De Lucid-implementatie van Alexa biedt ook een uitgebreide reeks besturingsfuncties voor in de auto en de airconditioning die met een eenvoudige spraakopdracht kunnen worden bediend. Wanneer een chauffeur Alexa gebruikt, worden de commando’s ook visueel weergegeven op het display van de Lucid Air glazen cockpit. In de loop van de tijd zal de beschikbare reeks functies nog verder worden uitgebreid via de geïntegreerde Over-the-Air (OTA)-updates van Lucid Motors.

Uiteraard is de Air ook uitgerust met geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen op Level 2 en 3, die gebruik maken van talrijke sensoren. Helaas maakte Lucid Motors nog geen details van de afzonderlijke functies bekend.

middenconsole Lucid Air

Motoren

Het topmodel van de Air wordt de Dream Edition. Deze lanceert Lucid begin 2021 en wordt in een beperkte oplage gebouwd, die (vooralsnog?) alleen in Canada en de VS gereserveerd kan worden. Dit model heeft twee motoren die samen 794 kW leveren en vierwielaandrijving. Hiermee moet de auto in 2,5 seconden van 0 naar 60 mph (0 – 97 km/h) kunnen sprinten. De topsnelheid bedraagt 270 km/h. Het bereik specificeert Lucid Motors op 810 km (EPA).

Lucid Motors plant ook andere varianten met een lager vermogen en een eenvoudigere uitrusting. Deze kunnen we in Nederland al wel reserveren voor een aanbetaling van 900 euro. De versie met de langste actieradius (832 km) is de Air Grand Touring. Deze heeft 800 pk, kost 139.000 dollar en is gepland voor het midden van volgend jaar. Het meest betaalbare model met nog niet bekendgemaakte specificaties zal in 2022 beschikbaar zijn voor minder dan 80.000 dollar.

Opladen

Mede dankzij een 900 Volt-systeem is de oplaadsnelheid van de Lucid Air is opmerkelijk. Aan de snellader kan de Lucid Air een laadsnelheid van maar liefst 32 kilometer per minuut bereiken. Dat betekent dat 20 minuten laden goed is voor een bereik van ongeveer 480 kilometer. Peter Rawlinson vertelde verder dan ook het AC-laden ongekend snel gaat omdat ook de on-board lader op 900 Volt werkt.

Verlichting

Ook de verlichtingstechnologie is naar eigen zeggen revolutionair. De koplampen van Lucid Air zijn een Micro Lens Array-systeem. Dat bestaat uit letterlijk duizenden “lichtkanalen”. De richting van het licht wordt bepaald door het digitaal schakelen van die lichtkanalen in verschillende richtingen. Dit moet een revolutie voor het zicht en de veiligheid betekenen.

productieversie van de Lucid Air

2 Comments

 • Bas van der Weerd| 15/09/2020 bij 14:27

  Peter Rawlinson, de man achter Lucid, was bij Tesla verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Model S. Hij weet dus waar hij het over heeft. Wat dat betreft heb ik wel vertrouwen in de Lucid Air. Ik heb twee weken geleden zijn Zoom-presentatie gevolgd en het is indrukwekkend hoe ver hun oog voor detail gaat, en wat dat uiteindelijk voor verbeteringen geeft. De grote vraag is: kan hij er genoeg van verkopen? De Tesla Model S was bij de lancering volstrekt uniek. Dat is de Lucid Air ergens ook, maar wie zit te wachten op een auto die een stukje beter dan de Model S is? Uiteindelijk moet Tesla het qua volume nu vooral van de goedkopere modellen hebben.

 • CouchCowBwoi| 11/09/2020 bij 13:21

  Sjeik en tof ding om te zien.. Alle bombarie welke gepaard gaat met de frequente berichtgeving, wekt een beetje irritatie op bij mij. Wellicht is dat een stukje overdrevenheid wat wel meer Amerikanen gewoon is …
  Eerst zien dan geloven, ben ik meer van. Wellicht dat dan blijkt dat deze meer is dan een lucid dream en tremendously awesome en amazing is.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven