De Lexus UX300e krijgt volgend jaar een grotere actieradius, en daarmee is ook alles gezegd

elektrische Lexus UX300e

De elektrische Lexus UX300e is alweer een tijdje op de markt. In tegenstelling tot de versies met verbrandingsmotor en hybride aandrijving is deze allesbehalve succesvol. Logisch, qua actieradius en laadsnelheid schiet de UX300e gewoon tekort. De 2023-versie krijgt gelukkig een grotere accu. Maar de laadsnelheid blijft helaas onder de maat.

Actieradius gaat naar 450 kilometer

Afgelopen voorjaar kondigde Lexus een update aan voor de UX300 met verbrandingsmotor en hybride aandrijving. Nu krijgt ook de volledig elektrische UX 300e een opfrisbeurt te geven. Eindelijk krijgt de Lexus UX 300e daardoor een bruikbare actieradius. De eerste versie kwam volgens de WLTP-norm niet verder dan 315 kilometer, de 2023-versie heeft dankzij het 72,8 kWh accupakket een WLTP-actieradius van 450 kilometer. Misschien zou je voor een model van een premium merk misschien een nog iets grotere actieradius verwachten maar dit is wel een hele verbetering. Ook heeft Lexus heel wat andere zaken aan den UX300e verbeterd.

elektrische Lexus UX300e

Iets beter, maar het zou nog veel beter moeten

Maar helaas was het kleine accupakket niet het enige waarin de UX300e tekort schoot. Ook de laadsnelheid aan zowel de AC- als DC-lader was onvoldoende, en ook het feit dat hij geen CCS-snellaadpoort maar een ChaDeMO-poort heeft is niet meer van deze tijd. Helaas heeft Lexus besloten om die zaken dus niet te wijzigen. Jammer, want dat zou de Lexus UX300e een stuk bruikbaarder maken. Nu moet de ‘verbeterde’ UX300e het nog steeds doen met een verouderde snellaadpoort waarmee je hem aan de snellader bovendien met slechts 50 kW kunt laden. Ook de laadsnelheid van 6,6 kW waarmee je hem aan de normale laadpaal op kunt laden, is voor een Lexus onder de maat.

Meer keus

Jammer, want de andere verbeteringen maken hem best interessant, al kun je je afvragen of het design van de UX300 inmiddels niet een beetje bejaard aan het worden is. De Lexus UX krijgt namelijk enkele interessante nieuwigheden, waarbij de uitrustings- en personalisatiemogelijkheden werden uitgebreid met een sportievere afwerking. Naast de “F Design”-bekleding, die hem een elegantere persoonlijkheid geeft, kan hij ook worden aangevuld met de speciale “F Sport”-details voor extra sportiviteit. Voor het exterieur wordt een nieuwe metallic lak, “Sonic Silver”, aangeboden met een hoogglans afwerking die de lijnen versterkt, terwijl het interieur ook nieuwe lederen bekleding in meer verfijnde kleuren heeft.

Veiliger

Ook is de vernieuwde Lexus UX 300e nog verder verbeterd op het gebied van actieve veiligheid. Het actieve veiligheidssysteem Lexus Safety System+ is voor de UX 300e uitgebreid met een verbeterde camera en millimetergolfradar. Als gevolg daarvan kan het Pre-Collision System nu overdag fietsers en ’s nachts voetgangers detecteren, evenals tegenliggers voordat ze op kruispunten rechtsaf slaan. Bovendien beschikt de dynamische radar cruise control nu over een functie voor het controleren van de bochtensnelheid die kan remt het voertuig op voorhand af volgens de straal van een naderende bocht. Emergency Steering Assist is toegevoegd, en de verbeterde Lane Keeping Assist maakt nu gebruik van AI-technologie voor rijstrookdetectie en zorgt voor een meer gecentreerde positie, terwijl er ook een noodstopassistent is toegevoegd.

Lexus heeft de stijfheid van de carrosserie verhoogd door 20 extra laspunten in de voor- en achterportieren aan te brengen. Verder krijgt hij voortaan elektrische stuurbekrachtiging en zijn de schokdempers beter afgestemd op de massa van een volledig elektrisch model.

elektrische Lexus UX300e

Interieur

In het interieur van de Lexus UX 300e 2023 draait alles om technologie. Zo is de uitrusting uitgebreid met twee nieuwe, grotere multimediaschermen met hoge resolutie, die nu standaard 8 inch en optioneel 12,3 inch zijn. Ook heeft Lexus een nieuwe 360-graden camera gepland welke ook laat zien wat er zich vlak voor de motorkap bevindt. Voorts krijgt de UX300e digitale sleuteltechnologie en het Japanse merk heeft ook de spraakbesturing nog verder verfijnd. Ook krijg het scherm van het multimediasysteem een geoptimaliseerde vorm terwijl we in de console twee USB-C-poorten zien, alsmede een slot voor het draadloos opladen van smartphones.

Mei 2023 verkrijgbaar

De opgefriste Lexus UX 300e zal in Europa in mei 2023 verkrijgbaar zijn. Lexus heeft nog geen prijs bekendgemaakt maar gezien de gestegen kostprijs en de grotere, duurdere accu zal die waarschijnlijk een stuk hoger zijn dan die van het huidige model. En ook dat zal zijn weerslag op de concurrentiepositie van de UX300e hebben. Je kunt je ook afvragen waarom Lexus nog tijd en moeite aan de UX300e verspilt terwijl de veel modernere, geavanceerdere en interessantere RZ450e er aan zit te komen.

Vorig artikelMobilize gaat auto’s en laadinfrastructuur aanbieden
Volgend artikelDe Niutron NV is Niu’s eerste elektrische auto

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in