maandag, 17 juni, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsDe Lancia Pu+Ra HPE conceptauto: Een nieuwe horizon voor Lancia

  De Lancia Pu+Ra HPE conceptauto: Een nieuwe horizon voor Lancia

  Onlangs mochten we kennis maken met de Lancia Pu+Ra HPE, een visionair concept dat de vormgeving en het interieurdesign van Lancia’s modellijn voor het komende decennium zal dicteren. Tijdens een exclusieve onthulling in de residentie van de Italiaanse ambassadeur in Brussel, belichtte de Pu+Ra HPE de plannen van Stellantis om Lancia tegen 2028 om te vormen tot een merk dat uitsluitend elektrische voertuigen produceert, aangevoerd door drie innovatieve modellen – de stadse Ypsilon crossover, de luxe Gamma hatchback als het paradepaardje, en de compacte Delta hatchback. Ambitieuze plannen voor een merk dat bijna verdwenen was.

  Allereerst het minder goede nieuws: de Lancia Pu+Ra HPE zal niet in productie gaan en zal dus niet te koop zijn in showrooms. Dit concept moet eerder gezien worden als een tastbaar designmanifest dat de toekomstige richting van Lancia’s modellen vormgeeft. Pu+Ra staat voor ‘Puur en Radicaal’, een thema dat Lancia toepast om basale architectuur en elementaire vormen zoals cirkels, driehoeken en rechthoeken te benadrukken. HPE verwijst naar de High Performance Estate van de Lancia Beta uit 1979 en is nu een acroniem voor ‘High Performance Electric’.

  Een ode aan Lancia’s illustere geschiedenis

  Bij nadere inspectie van de Pu+Ra HPE worden diverse designelementen van legendarische Lancia-modellen zichtbaar. Met een beetje verbeelding herken je sporen van de Aurelia, Flaminia en Beta HPE. Kijkend naar de achterkant, zijn er directe lijnen naar de beroemde Stratos te trekken, een icoon in de rallywereld die dit jaar zijn 50-jarig jubileum viert. De voorzijde wordt gedomineerd door een moderne interpretatie van Lancia’s kenmerkende Y-vormige grille en een groot Lancia-logo, met een centrale balk die ook dient als indicator voor de laadstatus.

  Een interieur als een tweede huiskamer

  Het interieur, ontworpen in samenwerking met de Italiaanse designhuis Cassina, ademt de sfeer van een elegante woonkamer. Met afzonderlijke meubelstukken zoals stoelen en tafels, creëert het design een huiselijke ‘SALA’ – Italiaans voor woonkamer. Deze term staat ook voor Lancia’s interactieve interface die Sound, Air, Light en Augmentation integreert. De technologie is niet geconcentreerd in een enkel tablet, maar verspreid over een halfrond dashboard met meerdere schermen. Dit geheel kan transformeren tot een groot scherm voor entertainment en informatie. Een opvallend detail is het ronde glazen dak, waarvan de transparantie en kleur aangepast kunnen worden. Het interieur wordt gecompleteerd met een rond, aanraakgevoelig tafeltje, zowel voor- als achterin, dat het bedienen van de auto mogelijk maakt. De meeste innovatieve materialen in het interieur zijn van duurzame bronnen, en Lancia beweert dat zijn toekomstige line-up zwaar zal inzetten op gerecyclede of klimaat neutrale materialen. Ook zullen  de gedurfde geometrische proporties, de Lancia-badge op de neus, staart en flanken, de grille en de opvallende achterlichten op dit concept designelementen die toekomstige Lancia’s zullen definiëren.

  De nieuwe Ypsilon, Gamma en Delta

  Het bemoedigende nieuws is dat Lancia, met de inspiratie van de Pu+Ra HPE, terugkeert met drie nieuwe productiemodellen. Als onderdeel van Stellantis heeft Lancia toegang tot een breed scala aan platformen. De nieuwe Ypsilon van 2024 zal waarschijnlijk verschijnen als een stedelijke crossover op het (e)CMP-platform, dat ook gebruikt wordt voor de Jeep Avenger en de Fiat 600e. De nieuwe Ypsilon zal beschikbaar zijn als hybride en als volledig elektrische versie. De eerste beelden worden binnenkort verwacht.

  De luxe Gamma, die in 2026 op de markt komt, zal naar verwachting gebruikmaken van het STLA Medium platform, bedoeld voor zowel gewone personenwagens als voor cross-overs en SUV’s van de verschillende merken van de groep in het C- en D-segment, geschikt voor een actieradius van meer dan 700 kilometer. De eerste auto die op dit platform gebouwd wordt is de Peugeot e-3008 SUV, die begin volgend jaar te verkrijgen is.

  De nieuwe Delta, gepland voor 2028, zal ook dit platform benutten en zich richten op een krachtige geometrische vormgeving en hoge prestaties. De STLA Medium voertuigen van Lancia zullen naar verwachting uitgerust worden met batterijpakketten tussen de 88 en 104kWh.

  Een toekomst gericht op design en technologie

  Lancia streeft ernaar om met een combinatie van opvallend design en vooruitstrevende technologie de transitie naar een volledig elektrisch merk te realiseren. De ontwerpteams achter de Lancia Pu+Ra HPE zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van de drie aankomende modellen, dus verwacht dat deze auto’s in ieder geval opzien zullen baren. Lancia’s toekomstige modellen zullen zich onderscheiden met doelen zoals een bereik van 700 kilometer, een efficiëntie van 16 kWh per 100 mijl, en een oplaadtijd van 80% in slechts 10 minuten. Ook verwacht Lancia met zijn SALA-technologie en het collectief beheren van audio, klimaat en verlichting een jonger, technologiebewust publiek aan te spreken.

  Lancia zal zijn focus leggen op het herwinnen van marktaandeel in Europa, met een verwachting dat de helft van de verkopen online zal plaatsvinden, en de rest via 100 nieuwe dealers in 60 grote steden in Frankrijk, Duitsland, Spanje en de Benelux.

  Tekst: Marc Verweij

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos