maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsDe Kia EV9 komt volgend jaar

  De Kia EV9 komt volgend jaar

  De productieversie van de volgens Kia “baanbrekende” EV9 SUV komt volgend jaar op de markt. Dit maakt het Zuid-Koreaanse bedrijf in een persbericht, inclusief meerdere fraaie beelden, wereldkundig. De Kia EV9 is de productieversie van de EV9 Concept. 

  Groot, groter, grootst

  Met de EV6 scoorde Kia een regelrechte hit, met name in Zuid-Korea en op het Europese continent. Logisch, aangezien In Azië en Europa vooral niet al te grote elektrische auto’s zoals de EV6, goed in de smaak vallen. De EV9 is echter vooral bedoeld voor de Noord-Amerikaanse markt waar veel rijders de voorkeur geven aan grotere auto’s, zoals dit soort full-size SUV’s. De Kia EV9 is bijna vijf meter lang en kan naar Europese maatstaven echt wel groot worden genoemd.

  Concept car

  De concept car van de Kia EV9 werd op 28 maart onthuld als EV9 Concept. Opvallend genoeg zegt Kia het productiemodel ook al af te hebben, maar de onthulling hiervan laat nog op zich wachten. Uiteraard verschilt de concept car op diverse aspecten van de uiteindelijke productieversie, maar zaken zoals de afmetingen en lijnvoering zullen wel overeenkomen.

  Wat waarschijnlijk niet terugkomt in de daadwerkelijke productieversie zijn een aantal zaken in het minimalistische design interieur en het hypermoderne exterieur. “De Concept EV9 laat zien hoe de SUV van vandaag kan evolueren om een fundamentele rol te spelen in het tijdperk van duurzame mobiliteit,” vertelt Karim Habib, Senior Vice President en Head van Kia Global Design Center. “Hij heeft een hypermodern exterieur design, een ronduit innovatieve en hightech binnenruimte en een geavanceerde, volledig elektrische aandrijflijn.”

  E-GMP Platform

  Wat betreft de specificaties van deze “geavanceerde, volledig elektrische aandrijflijn” weten we nog weinig. Wel weten we dat de EV9 op het E-GMP-platform komt te staan, een platform waar ook de Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5 op zijn gebouwd. Dit platform maakt gebruik van 800 volt-techniek en heeft een hoge laadsnelheid (tot maar liefst 230 kW).

  Daar waar de EV6 en Ioniq 5 uitgerust zijn met een 54 of 72,5 kWh-accupakket, zal de zwaardere EV9 mogelijk van een grotere accu worden voorzien. De EV9 is immers een stuk zwaarder en heeft ook veel meer luchtweerstand, wat zou betekenen dat die veel minder ver zou komen op een 72,5 kWh accu. Om een enigszins respectabele actieradius te hebben moet de EV9 dus wel een zwaardere accu krijgen. Gezien de grotere afmetingen moet daar voldoende ruimte voor zijn.

  Wanneer in Nederland verkrijgbaar?

  Wanneer de Kia EV9 precies naar Nederland komt is voor nu nog niet bekend. Wel kondigde Kia aan dat de EV9 volgend jaar, in 2023 dus, op de markt komt. Of dit alleen voor de Verenigde Staten geldt of ook andere landen durven we niet te zeggen.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos