De Hongqi EH7 is een nieuwe, grote sedan uit China

Hongqi EH7

Er komt weer een nieuwe speler uit China op de markt. Het merk Hongqi kennen we hier weliswaar al, maar de EH7 nog niet. Deze nieuwe, luxe en grote sedan komt binnenkort naar Europa. Vergeleken met de SUV die het Chinese merk hier eerder op de markt bracht, ziet de Hongqi EH7 er een stuk veelbelovender uit.

Nu meer succes?

Een paar jaar geleden diende zich een nieuwe naam aan in het Nederlandse elektrische autolandschap: Hongqi. Dit Chinese merk, dat zich richt op luxe en prestigieuze auto’s, baarde opzien met de Hongqi E-HS9, een chique en zelfs een beetje conventioneel ogende elektrische SUV die wat designelementen van Rolls-Royce lijkt te hebben geleend. Deze SUV is hier daardoor geen enorm verkoopsucces maar reken maar dat je wel omkijkt als je er eentje ziet rijden want hij is wel opvallend en indrukwekkend. Dat zal met de nieuwe EH7 wellicht anders zijn. Deze auto oogt een stuk minder exotischer omdat hij een veel ‘Europeser’ uiterlijk heeft, zoals je hier goed kunt zien:

Hongqi EH7

 

Geen kleine jongen, die EH7

Dan is het ook niet meer dan logisch dat Hongqi de sprong naar Europa waagt met de EH7. Net als bij de SUV mikt men met deze best wel fraai gelijnde elektrische sedan, die bijna vijf meter lang is, op het hogere segment. Met een beloofde actieradius tot zo’n 700 kilometer en een luxueus interieur zet Hongqi de aanval in op gevestigde namen zoals de Mercedes-Benz EQS en BMW i7.

Met een lengte van 4980 mm, een breedte van 1915 mm en een hoogte van 1490 mm, en daarbij een wielbasis van 3000 mm is de Hongqi EH7 zeker geen kleine jongen. Hij biedt de passagiers dan ook alle ruimte om zich te ontspannen tijdens lange ritten.

Hongqi EH7

Uitvoeringen

Hongqi biedt de EH7 in eigen land in vijf verschillende uitvoeringen aan. Het valt echter te betwijfelen of deze allemaal naar Nederland komen. De importeur heeft namelijk aangegeven dat er keus is uit twee accupakketten, namelijk die van 85 en 111 kWh. De goedkoopste uitvoering, de EH7 600 Pro, heeft een 75 kWh LFP-accu. Die komt hier in ieder geval dus niet. Dan blijven er nog vier uitvoeringen over, die we hieronder omschrijven. De genoemde actieradius is waarschijnlijk niet volgens de WLTP-norm en zal daarom aan de optimistische kant zijn:

 • EH7 690 Pro
  De EH7 690 Pro heeft achterwielaandrijving via een enkele motor met een vermogen van 253kW en een koppel van 450Nm. Hij heeft een 85 kWh accu, goed voor een actieradius van 690 km. Hij accelereert van 0-100 km/u in 6,2 seconden en heeft een maximale DC-laadsnelheid van 280 kW. Dat moet dus wel een 800 volt-systeem zijn.
 • EH7 640 Pro+
  De EH7 640 Pro+ heeft twee motoren en vierwielaandrijving, met een vermogen van 455 kW en een koppel van 756 Nm. Hij heeft dezelfde 85 kWh accu als de 690 Pro, maar heeft een iets lagere actieradius van 640 km vanwege de dubbele motoren. Hij is de snelste van het stel, met een acceleratie van 0-100 km/u in 4,2 seconden en een laadsnelheid van maximaal 280 kW.
 • EH7 820 Pro
  De EH7 820 Pro heeft weer een enkele 253 kW-motor en achterwielaandrijving. Dankzij de 111 kWh accu zou hij een actieradius van maar liefst 820 km moeten halen. Hij accelereert in 5,8 seconden naar 100 km/u en kan snelladen met een maximale snelheid van 365 kW.
 • EH7 760 Pro AWD
  Het topmodel zou de EH7 760 Pro AWD moeten zijn, met dubbele motoren, vierwielaandrijving en de 111 kWh accu. Hij heeft dezelfde aandrijflijn als de 640 Pro +, maar heeft dankzij de grotere accu ook een grotere actieradius van 760 km. Hij is ook de snelste, met een acceleratie van 0-100 km/u in 3,5 seconden. Ook deze uitvoering heeft een hoge maximale DC-laadsnelheid van 365 kW.

Nogmaals: houd er rekening mee dat de hierboven genoemde actieradius nogal (of zelfs behoorlijk) optimistisch kan zijn.

Oosterse luxe met een westers tintje

Hongqi is in China synoniem met luxe, en dat is ook te zien aan de EH7. Maar gelukkig is het design van deze auto heel elegant en strak, met een vleugje traditionele Chinese elementen. Het interieur is minimalistisch maar ook harmonieus. Het oogt als een oase van rust en comfort, met hoogwaardige materialen, zachte lederen bekleding en alle denkbare luxe voorzieningen. Denk aan een panoramisch dak, stoelmassage, een premium audiosysteem en een geavanceerd infotainmentsysteem.

De EH7 zou niet alleen heel comfortabel, maar ook heel veilig moeten zijn. De auto is uitgerust met de nieuwste rijassistentiesystemen, zoals adaptieve cruise control, rijstrookassistentie en noodremassistentie. Daarnaast beschikt de EH7 over een uitgebreid pakket aan sensoren en camera’s die de bestuurder helpen om veilig te manoeuvreren en parkeren.

Hongqi: betrekkelijk nieuw in Europa, maar bestaat al jaren

Hongqi is een relatief onbekende naam in Europa, maar in China is het een gevestigd merk met een rijke geschiedenis. Het merk werd in 1958 opgericht als fabrikant van luxe limousines voor de Chinese overheid en heeft sindsdien een reputatie opgebouwd voor kwaliteit en prestige. Met de E-HS9 sloeg Hongqi voor het eerst zijn vleugels uit naar Europa, maar dat was niet meer dan een proefballonnetje. Deze (iets te) indrukwekkend ogende SUV sloeg hier zoals gezegd niet echt aan.

Maar de Hongqi EH7 past veel beter bij de Europese maatstaven en zou daarom wel eens een heel aardig succesje kunnen worden bij de luxe elektrische sedans. Maar het zal evengoed spannend zijn of het de Chinese fabrikant gaat lukken om in dit segment, waar naamsbekendheid en prestige een heel belangrijke factor is, daadwerkelijk voet aan de grond te krijgen.

Vorig artikelDe Bestune Pony is de goedkoopste elektrische stadsmini van China
Volgend artikelCupra Tavascan: Spaanse pit in het elektrische SUV-coupé segment

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in