De Grand Prix van Abu Dhabi, net zo leuk met elektrische auto’s?

Grand Prix van Abu Dhabi

Ik was in de gelukkige positie om getuige te zijn van het sportmoment van de eeuw. De Grand Prix van Abu Dhabi was een zinderend spektakel, maar zou dat hetzelfde zijn met een elektrische auto? Een column van Robin Lammers.

Last minute tripje

publiek Grand Prix van Abu DhabiZoals gezegd had ik het geluk dat ik een maand of twee geleden had bedacht om eens een tripje naar Dubai te boeken. In de krant stond dat er nog enkele tickets beschikbaar waren voor deze Formule 1 reis, dus ik dacht dat klinkt wel erg leuk in deze corona tijd. We vielen uiteraard met onze neus in de boter, want niemand had verwacht dat het zo spannend zou blijven tot aan de laatste race. We gingen met 3500 Nederlanders naar Dubai om daar in oranje shirtjes en bijbehorende vlaggetjes onze landelijke trots aan te moedigen.

We weten natuurlijk allemaal hoe dat is afgelopen, maar de sfeer op de tribune was tussen ronde 2 en ronde 57 niet op zijn hoogtepunt. Wat er gebeurde toen de gele vlaggen tevoorschijn kwamen en Max in de laatste ronde voorbij ging aan Lewis, dat was werkelijk waar met geen woord te beschrijven. De euforie, het geschreeuw en het gezang steeg tot een onwijs hoogtepunt. Mensen vlogen elkaar in de armen en stonden met tranen op de wangen op de tribune. Het was iets wat ik nog nooit heb meegemaakt en wat we waarschijnlijk ook nooit meer mee gaan maken, sorry voor degene die thuis op de bank zaten te kijken.

Formule E

We kennen al zoiets als de Formule E. Dit zou door moeten gaan voor de elektrische versie van de Formule 1, maar volgens mij heeft het nog niet schrikbarend veel fans. Dit is best begrijpelijk, omdat de grote coureurs nog gewoon volop actief zijn in de reguliere Formule 1. Uiteraard kan er maar zo eens een moment komen waarop ook de autosport overgaat op volledig elektrische auto’s, maar zou dit dan niet de emotie weghalen uit de autosport? Het was voor mij voor het eerst dat ik live een Formule 1 race mocht aanschouwen, maar die ronkende motoren door de bochten maakten het wel een hele gave ervaring. In de verte hoorde je Max en Lewis al aankomen, mensen gingen al staan en juichen en na het voorbij scheuren hoorde je ze terugschakelen voor de aankomende bochten.

Laten zoals het is

We krijgen natuurlijk te maken met een wereld waarin elektrificatie van de vervoersmiddelen steeds meer centraal staat. Voor de sport en voor de beleving zou ik alleen wel adviseren om de autosport lekker te laten zoals deze is. Het doel van elektrificatie van de dagelijkse vervoersmiddelen is bescherming van het milieu. De autosport draagt in verhouding bijna niks bij aan de milieuvervuiling en het geluid van ronkende motoren en de geur van benzine hoort nou eenmaal bij de gehele sfeerbeleving. Laten we daarom hopen dat de autosport buiten schot blijft als het gaat om elektrificatie. En laten we ook hopen dat afgelopen Formule 1 seizoen een voorbode is voor aankomende seizoenen, zodat we weer ieder weekend kunnen genieten van een spannende race.

 

Foto 1: © Getty Images / Red Bull Content Pool

Vorig artikelDeal tussen VDL Nedcar en Canoo afgeblazen
Volgend artikelCupra Born – Born to be electric

2 REACTIES

  1. Helemaal niet mee eens. Mensen gaan naar een race en doen dan oordopjes in omdat het niet mogelijk is om naar het snerpende geluid van de F1 bolides te luisteren zonder gehoorbeschadiging op te lopen.

    Mee eens dat de beleving anders zal zijn, maar anders is niet perse minder. Het is slechts anders, iets waar je aan moet wennen. Als morgen de F1 elektrisch is, blijven er net zoveel mensen naar kijken. Vergeet niet dat 99.9% van de mensen via de TV naar F1 kijkt en dan hoor je de herrie niet en ruik je ook geen benzine.

    Denk aan alle milieu maatregelen er gelden rondom Zandvoort, juist ook vanwege de herrie en de uitstoot. Dat is mooi opgelost als de autosport wereld elektrisch gaat.

    De F1 is ook nog eens de kraamkamer van nieuwe technologien die hun weg zouden moeten vinden in de straat autos, dat kan natuurlijk niet als die elektrisch zijn en de F1 bolides nog steeds fossielen verbranden.

    Oh en ik ben wel eens bij een F1 race geweest en ik kijk al jaren bijna alle F1 races en heb ook wel eens naar Formula E gekeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in