donderdag, 18 juli, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsDe Genesis GV60 wordt een sportieve cross-over op E-GMP architectuur

  De Genesis GV60 wordt een sportieve cross-over op E-GMP architectuur

  Genesis onthulde onlangs meer details over de technologie en de uitrusting van het eerste elektrische model van Hyundai’s premiummerk. Deze sportieve cross-over, die we ook wel een vierdeurs coupé kunnen noemen, staat naar eigen zeggen geheel in het teken van hoogwaardige EV-esthetiek.

  De GV60 is het eerste model van Genesis dat gebouwd wordt op het Electric-Global Modular Platform (E-GMP), het nieuwe EV-platform van Hyundai en Kia. De Genesis GV60 zal zijn aandrijvingstechniek voor een gedeelte dus delen met bekende modellen zoals de Hyundai Ioniq 5 en de Kia EV6.

  Genesis GV60

  Genesis designtaal met een snufje Hyundai en Kia

  De sportieve cross-over, waarvan de coupé-achtige contouren wel wat op die van de Kia EV6 lijken, zal verkrijgbaar met drie verschillende aandrijflijnen. Maar het design van de GV60 heeft uiteraard het meeste weg van de designtaal van Genesis, zoals de tweedelige koplampen en achterlichten. De aerodynamisch verzonken deurgrepen kennen we echter weer van de Ioniq 5 en EV6. Dat geldt niet voor de plaatsing van de laadpoort. In tegenstelling tot deze modellen heeft de GV60 de laadpoort boven het achterwiel aan de passagierszijde, ongeveer op dezelfde plek waar je de klassieke vulopening van de tank zou verwachten.

  Interieur verrast niet

  De familietrekjes met de Ioniq 5 en de EV6 zien we ook in het interieur terug, wat dus ook niet echt verrassend is. Het meest opvallende aan het dashboard zijn de twee grote schermen die zijn verboden tot één geheel. Het rechterscherm is vooral bedoeld voor de infotainment. Daaronder is nog een balk met fysieke bedieningsknoppen, onder anderen voor de klimaatregeling. De forse  middenconsole heeft wel wat weg van de Kia EV6. De Ioniq heeft een wat meer ‘open’ indeling. Verder zien we in de raamdriehoek van de voorportieren relatief grote monitors voor de camerabuitenspiegels.

  Genesis GV60

  Snelladen tot 350 kW

  Het accupakket heeft ongeacht de uitvoering een capaciteit van 77,4 kWh terwijl het laadsysteem, dat de 400 Volt laadspanning naar 800 volt verhoogt, voor een extra korte laadtijd zorgt. Uiteraard kan de GV60 ook aan een 800 volt DC-lader worden aangesloten, het maximale laadvermogen bedraagt dan 350 kW. Laden van 10 tot 80 procent van de accucapaciteit kan volgens Genesis in slechts 18 minuten. De AC-laadcapaciteit bedraagt zoals inmiddels gebruikelijk 11 kW. Daarnaast is de GV60 ook geschikt voor V2L en kan energie leveren met een capaciteit van 3,6 kW.

  Keus uit drie aandrijflijnen

  Het basismodel krijgt standaard achterwielaandrijving maar is optioneel ook verkrijgbaar met vierwielaandrijving. De krachtige uitvoering krijgt uiteraard standaard vierwielaandrijving. Het basismodel heeft een 168 kW elektromotor die een koppel van maximaal 350 Nm levert. Dit model springt ook het zuinigst met de energie om en bereikt een actieradius van maximaal 451 kilometer.

  De versie met vierwielaandrijving is uitgerust met een motor van 160 kW op de achteras en een motor van 74 kW op de vooras. Dit model, dat een systeemvermogen van 234 kW en een maximumkoppel van 605 Nm heeft, haalt een maximale actieradius van 400 kilometer. Het krachtigste model heeft twee motoren van 160 kW en dus een totaal vermogen van 320 kW. Hier bedraagt het maximumkoppel van 605 Nm terwijl de actieradius 368 km bedraagt.

  We hebben het hier overigens over een rijbereik volgens het Koreaanse EV-certificeringssysteem. De WLTP-actieradius van de Genesis GV60 wordt later bekendgemaakt.

  Genesis GV60

  Boost- en Driftmodus

  In de Boostmodus, die via een knop op het stuurwiel geactiveerd wordt, kan het vermogen gedurende tien seconden verhoogd worden. Volgens Genesis kan de auto dan in slechts 4,0 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren. De Genesis GV60 krijgt ook een Driftmodus voor “bestuurders die op zoek zijn naar een nog dynamischere rijervaring”. Deze modus optimaliseert verdeling van de aandrijfkracht en het remsysteem en sluit daarmee beter aan op een extra sportieve rijstijl.

  Intelligente functies

  Bij de Genesis GV60 zal de conditionering van de accu gekoppeld zijn aan het navigatiesysteem. Doordat de auto weet wanneer hij een snellaadstation nadert, kan die de accu optimaal voor bereiden op het oplaadproces. Ook krijgt de Genesis GV60 een verbeterd recuperatiesysteem. Dit ‘Smart Regeneration System 2.0, evalueert automatisch de data van het verkeer en de  navigatie voor een optimale recuperatie van energie. Via de schakelpaddles kunnen de verschillende rem- annex recuperatieniveaus worden ingesteld. Hiermee kan ook een zogenaamde i-Pedal-modus voor one-pedal driving worden geactiveerd.

  Nog geen prijs en tijdschema van de GV60 bekend

  Helaas is er nog niets bekend over de prijs en de datum dat de Genesis GV60 zal worden gelanceerd. Wat wel duidelijk is, dat Genesis de GV60 ook in Europa aan zal bieden. Hij zal de eveneens elektrisch aangedreven G80 sedan vergezellen. Genesis wil nog een derde model in Europa lanceren. Daar is nog niets over bekend, behalve dan dat die niet op een specifiek EV-platform zoals de E-GMP architectuur komt te staan. Dit zou mogelijk een SUV kunnen zijn, of een shooting brake zoals de G70. Maar wie weet bedenken ze in Korea wel een fraaie tweedeurs coupé zoals de afgelopen voorjaar gepresenteerde Genesis X Concept.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos