vrijdag, 29 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsDe EU wordt wakker en wil de WLTP-meetmethode voor PHEV’s herzien

    De EU wordt wakker en wil de WLTP-meetmethode voor PHEV’s herzien

    Het werd hoog tijd. PHEV’s gebruiken in de praktijk vaak veel meer brandstof dan uit de WLTP-test blijkt, zodat ze dus ook meer CO2 uitstoten. Vanaf 2025 wil de EU dat het verbruik van plug-in hybrides aan een strenger onderzoek wordt onderworpen, waarbij men ook praktijkgegevens gaat gebruiken.

    Gebruiksmeter voor realistische data

    De EU wil dat er rekening wordt gehouden met het brandstofverbruik in de praktijk. Sinds 2021 moeten nieuwe personenauto’s in de EU zijn uitgerust met een verbruiksmeter. Volgens persagentschap Reuters wil de Europese Unie de gegevens van die verbruiksmeters gebruiken om een realistischer beeld te krijgen van het energieverbruik van een plug-in hybride (PHEV).

    Plug-in hybrides worden in de praktijk niet altijd even consequent opgeladen. Daardoor hebben we wel eens een kortere elektrische actieradius dan in de test wordt aangenomen. Zakelijke rijders hebben nog wel eens de neiging om de auto helemaal niet op te laden. Dat is uiteraard duurder maar die hoeven de kosten toch niet zelf op te brengen. Daardoor is er een flinke afwijking tussen de WLTP-testresultaten en de uitstoot in de praktijk.

    Uitstoot soms wel vier keer zo hoog

    Die uitstoot is soms wel twee tot vier keer hoger dan uit de WLTP-testprocedure blijkt. De International Council for Clean Transportation (ICCT) heeft onderzoek naar de uitstoot van PHEV’s gedaan, waarbij men feitelijke emissiegegevens van meer dan 100.000 plug-in hybrides gebruikte. Volgens het onderzoek van de ICCT maken PHEV’s in de praktijk twee keer zoveel gebruik van de verbrandingsmotor dan in WLTP-testcyclus.

    Gevolgen

    Daarom wil de EU een nieuwe meetmethode voor PHEV’s vastleggen, die een realistischer beeld geeft van de mate waarin gebruikers de verbrandingsmotor van hun PHEV gebruiken. Mocht de EU inderdaad een nieuwe testprocedure vastleggen waaruit blijkt dat de CO2-uitstoot van PHEV’s hoger is, dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben.

    Als de emissiewaarden van het wagenpark van een autofabrikant de maximale waarden overschrijden, kan dat tot forse boetes leiden. En in Nederland wordt de hoogte van de BPM bepaald door de hoogte van de uitstoot. Het kan dus betekenen dat PHEV’s bij ons opeens een stuk duurder worden.

    Om die boetes te voorkomen zullen de autofabrikanten nog sneller moeten overschakelen op volledig elektrische auto’s. In Nederland kunnen plug-in hybrides door de hogere BPM bovendien misschien wel bijna overkoopbaar worden.

    Besluit valt dit jaar

    Petr Dolejsi, directeur duurzaam vervoer van de Europese Associatie van Automobielfabrikanten (ACEA) vertelde aan Reuters dat hij verwacht dat “de gebruiksfactor zal worden gewijzigd”. Hij verwijst hiermee naar de gemiddelde schatting van hoeveel een plug-in hybride in elektrische modus rijdt.

    De aangescherpte testprocedure moet naar verwachting rond 2025 van kracht zal worden. Het is nog niet helemaal duidelijk of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. Men heeft nogal wat hordes te nemen.  Een ambtenaar van de Europese Commissie vertelde aan Reuters dat er vandaag over een wijziging van de uitvoeringsverordeningen voor Euro 6-normen wordt gesproken door de ‘Motor Vehicle Working Group’. Deze bestaat uit belanghebbenden uit het bedrijfsleven, de overheid en consumentenverenigingen. Men verwacht nog dit jaar een besluit.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos