De elektrische Peugeot e-2008 – een rij-impressie door Werner Budding

Er is iets waar je behoorlijk gek van raakt als je in de Peugeot e-2008 rijdt – bekijk de video maar. Gelukkig maakt deze elektrische SUV op diverse andere gebieden veel goed. Een test van de Peugeot e-2008.

Diversiteit in aandrijflijnen

Nope, het groepje elektrische modellen van het omvangrijke PSA-concern is niet puur als elektrische auto ontwikkeld. Ik heb het over de Corsa-e, de Mokka-e, de e-208, de DS3 Crossback E-Tense en deze e-2008. Van al deze modellen zetten de desbetreffende merken Opel, Peugeot en Citroen/DS ook varianten met een diesel of benzinemotor in de markt. Auto’s dus die tijdens de ontwikkeling zijn voorbereid op een diversiteit aan aandrijflijnen. Een dergelijke werkwijze leidt tot een aantal zaken; voor de fabrikant kostenbesparing en voor de consument een auto die nauwelijks afwijkt van de modellen waar hij of zij tot op heden mee te maken had. Beide kun je beschouwen als pluspunten. Dat geen van de genoemde modellen de packaging, de inrichting, heeft die we vaak tegen komen bij auto’s die van de grond af aan zijn ontwikkeld als EV is uiteraard een minpunt. Dat houdt in dat er geen bagageruimte onder de voorklep is te vinden, en dat de ruime interieuropzet zoals we die nu kennen van Tesla’s, maar ook van de ID.3 (nee, behalve een bagageruimte voorin) ontbreekt. Stap je van een driecilinder 2008 over in de e-2008 dan ontdek je nauwelijks verschillen, behalve de e-2008 een stuk stiller is.

Vrij lage zit

Je zit in de e-2008 dus relatief laag. Zeker voor een elektrische auto. Elke moderne EV heeft de accu in de bodemplaat, waardoor je altijd iets hoger zit dan in een vergelijkbare conventionele auto. Dat betekent niet dat de bodemvrijheid ook anders is; de hogere zitpositie heeft puur te maken met het centimeters dikke accupakket in de vloer. Desondanks zit je in de e-2008 voor je gevoel vrij laag. Hetgeen wordt geaccentueerd door het laag geplaatste stuurwiel. Een kenmerk van veel moderne modellen van Peugeot, dat lage stuur waar je overheen kijkt als je de info van de meters wilt aflezen. In zo’n beetje elke andere auto kijk je door het stuur heen. Even wennen in de e-2008, maar dan is het ook goed.

rij-impressie elektrische Peugeot e-2008

Specificaties

De specs van de e-2008 zijn gelijk aan die van genoemde concerngenoten. Dus: een 50 kWh accupakket, 11 kW laden aan AC en op maximaal 100 kW aan DC (snellader). Keurig waarden. Het zijn de getallen die momenteel gangbaar zijn bij middenklasse EV’s. Vermoedelijk blijft de laadcapaciteit aan AC bij auto’s in deze prijsklasse de komende jaren op 11 kW. Het snelladen zal daarentegen naar 150 kW stijgen. Zijn officiële rijbereik op een volle accu ligt op 320 kilometer, maar reken daar niet helemaal op, hoewel de afwijking ook weer niet heel ernstig is. Normaal rijdend, liefst met wat urban-routes in de rit verwerkt, kom je gauw 280 kilometer ver. Mocht je nou een elektrische auto van het PSA-concern rijden, en je ervaringen willen delen, reageer dan onder deze video.

Een echte Peugeot

Is ‘ie fraai? Ik vind van wel. De designlijn van Peugeot staat me wel aan. Het doet me wat denken aan de 504 en de 505 uit de vorige eeuw. Herkenbaar als Peugeot, tikkie dominante neus, met wat dynamiek in de styling verwerkt die wat zegt over de rij-eigenschappen. Het is misschien wat gemakkelijk om te stellen dat de e-2008 gewoon prettig rijdt, maar dat is wel wat ‘ie doet. Je zit er lekker in, op opvallend grote stoelen.

Sterk verbeterde bouwkwaliteit

De afwerking en de soorten kunststof die Peugeot heeft gebruikt zijn mijlenver verwijderd van Peugeot’s van een jaar of tien geleden. Die sterk verbeterde bouwkwaliteit in het interieur zie je overigens ook bij volksmerken als Ford en Renault. Een goede ontwikkeling. De wijze hoe de e-2008 regenereert bij ‘gaslos’, en dan vooral de scheiding tussen echt remmen op de schijven en het afremmen en dus regenereren op de aandrijflijn, is een sterk punt. Daarbij komt dat deze e-2008 zomaar een kilootje of 300 meer weegt dan zijn soortgenoot met een driepittertje dat op benzine draait. De extra kilo’s voel je, maar niet perse als hinderlijk. Peugeot heeft ‘het overgewicht’ op een strakke manier in het rijgedrag verwerkt. De liefhebber van een scherpe besturing hoeft niet direct bij de Peugeot-dealer aan te bellen. Zoals steeds meer nieuwe auto’s, stuurt ook de e-2008 vrij ligt. Maar da’s een karakter dat gewaardeerd wordt door een groot deel van het koperspubliek, zo blijkt uit onderzoek. Dus dan zijn wij autoliefhebbers, op democratische wijze, de minder belangrijke partij. Met zijn 136 pk en 260 Nm aan koppel kom je aan kracht niet te kort.

rij-impressie elektrische Peugeot e-2008

En als je dan naar de prijzen kijkt, dan kun je niet anders stellen dan dat Peugeot een sterke aanbieding beschikbaar heeft met deze e-2008 en de technisch overeenkomstige e-208. Met 33.900,- euro zet Peugeot de e-208 een paar mille hoger in de markt dan Opel met de Corsa-e en de Mokka-e. Logisch? Ja, een beetje wel. Puur op basis van marketing en positionering van het merk. Vandaar ook dat de technisch overeenkomstige DS3 E-Tense flink meer kost, DS is tenslotte een ‘premium merk’, zo vinden de marketeers bij PSA. De grotere, hogere en langere e-2008 (in vergelijking met de e-208) kost 40.930,- euro. Een acceptabele meerprijs, want meer ruimte, meer uitstraling, dus meer auto.

Tekst: Werner Budding
Video: Jort Martens

Vorig artikelHyundai presenteert nieuw elektrisch platform
Volgend artikelEerste modellen van Seres staan nog dit jaar in de Nederlandse showrooms

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in