Elaris Zhidou

De Elaris Zhidou krijg je in Duitsland bijna cadeau

We hebben ze al eerder gezien, die kleine, goedkope stadsautootjes uit China. Qua veiligheidsvoorzieningen en prestaties absoluut onder de standaard die we tegenwoordig gewend zijn. De Elaris Zhidou kost in Duitsland na aftrek van premies en subsidie nog maar een habbekrats.

Die Elaris Zhidou is een heel compact tweezits elektrische autootje. Met een vermogen van 36 kW/49 pk haalt hij een snelheid van 102 km/u. De actieradius volgens de WLTP-norm bedraagt 225 kilometer. Qua prestaties valt dat dus nog best wel mee. Een snellaadstation kun je met de kleine Zhidou links laten liggen. Het laden van de 27 kWh accu duurt gewoon acht uur. De Zhidou biedt volgens Elaris een “volledig infotainmentsysteem met touchscreen, achteruitkijkcamera en keyless entry”.

Het exterieur is even wennen en gaat van ‘mwoah’ naar ‘net niet’. Het interieur ziet er, zeker voor de prijs, niet onaantrekkelijk. De zwart kunstlederen bekleding wordt gecombineerd met rode inzetstukken. Er is ook een airconditioning, centrale vergrendeling en elektrisch bedienbare ramen. De Elaris Zhidou heeft zelfs lichtmetalen velgen en ledverlichting.

“Met dit onverslaanbare aanbod maken we elektrisch rijden leuk voor de belangrijkste performers in onze samenleving”, zegt Andreas Matthis, COO van Elaris, die eraan toevoegt dat de service wordt verzorgd door partner Euromaster.

Elaris Zhidou

Bijna cadeau

Hij is behoorlijk compleet, en dankzij de premies en subsidies is het voor onze oosterburen een heel betaalbaar en daardoor best wel aantrekkelijk alternatief. Normaal gesproken kost dit autootje 18.120 euro, zodat hij eigenlijk duurder is dan de Dacia Spring. Na aftrek van alle bonussen kost de Zhidou nog maar 3.550 euro. Je krijgt hem bijna cadeau, zou je zeggen. De Duitse premies en subsidies maken elektrisch rijden daar dus heel betaalbaar.

Ben je dan nog wel goed bezig?

De vraag is dan wel: zijn die bonussen niet te veel van het goede? Is die prijs niet zo laag dat mensen andere belangrijke zaken, zoals veiligheidsvoorzieningen, niet uit het oog verliezen? Want de enige veiligheidsvoorzieningen waar Elaris het over heeft zijn schijfremmen rondom en ABS. En ook de levensduur is een aandachtspuntje: je krijgt maar vier jaar garantie op de accu. Dan ga je wel elektrisch rijden, wat beter voor het milieu is, maar hoe ‘groen’ ben je bezig met een auto die veel sneller rijp is voor de schroothoop (nou ja, recycling) dan een auto van een beduidend betere kwaliteit?

Reageer gerust hieronder in de comments, als je hier wat over kwijt wilt.

Elaris Zhidou

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven