e-cannonball race 2019

De E-Cannonball race gaat weer van start

Vanmiddag gaat de E-Cannonball race 2019 van start. Er rijden dan 60 elektrische auto’s van de Bodensee naar Berlijn. Men wil met deze ongewone, vergelijkende testrit aantonen dat e-mobiliteit niet alleen een technologie van de toekomst is, maar ook nu prima geschikt is voor dagelijks gebruik op de Duitse wegen.

Er doen allerlei elektrische voertuigen mee aan de e-Cannonball. Van Zoe tot Audi e-tron en van Jaguar I-PACE tot diverse Tesla modellen. Tot de deelnemers behoren ook een Mercedes EQC en een geëlektrificeerde Totyota FJ40. De diversiteit is dus groot. Volgens de organisator zullen vrijwel alle elektrische voertuigen die momenteel verkrijgbaar zijn, bij de start van de E-Cannonball aanwezig zijn.

Vergelijkend onderzoek naar gebruik

Het doel van de E-Cannonball race is om het energieverbruik van de diverse deelnemers en deelnemende modellen te vergelijken. mede-organisator Michael Schmitt legt uit: “Voor een goed resultaat is het belangrijk om precies op de ‘sweet spot’ van elke elektrische auto te komen. De bestuurders moeten berekenen waar het beste compromis tussen accucapaciteit, dichtstbijzijnde laadstation, laadsnelheid en efficiëntie van elke elektrische auto ligt. Bovendien is er een oplaad handicap voertuigen met een groter bereik. Op die manier zijn er voor iedereen genoeg obstakels op de weg om de hersens te doen kraken.

Zo begon het

Ruim een jaar geleden daagde de YouTuber Schmitt een andere YouTuber, namelijk Kröger, uit tot een vergelijkend onderzoek. Uiteindelijk mondde dit uit in een soort van georganiseerde race en reden er in totaal 29 elektrische auto’s van verschillende fabrikanten op de route tussen Hamburg en München. Michael Schmitt reed met een Hyundai Kona en Ove Kröger met een Tesla Model S maar geen van deze twee rivalen won de E-Cannonball race 2018.

Gaat de winst weer naar een Tesla Model 3?

De overwinning in 2018 ging naar een Tesla Model 3. Deze werd rechtstreeks uit de VS geïmporteerd door het autoverhuurbedrijf Nextmove en werd individueel goedgekeurd. Men zou er bijna van uit kunnen gaan dat de overwinning weer naar een Model 3 zal gaan. Maar de organisatoren willen het hem niet zo makkelijk maken. “Met kleine, maar effectieve handicaps willen we de uitgang van het stuk weer open maken”, leg Ove Kroeger uit. In wezen moet het echter een leuk evenement blijven dat aantoont dat het nu al mogelijk is om de afstand van Konstanz naar Berlijn in één dag af te leggen met volledig elektrische, in serie geproduceerde voertuigen. Van de kant van de organisatoren wil Michael Schmitt nog steeds niet prijsgeven met welke elektrische auto hij zal starten. Van Ove Kröger weten we dat hij met zijn gloednieuwe Tesla Model S Long Range zal starten

Volgen via GPS-tracking

Vorig jaar werd de race gevolgd door wel 20.000 mensen. Dit deden ze via GPS-tracking. Ook waren er talrijke livestreams op YouTube over de E-Cannonball. De organisatoren zijn ervan overtuigd dat de E-Cannonball dit jaar nog veel meer belangstelling zal krijgen.

Aantal voertuigen verdubbeld

Verdedigend kampioen Stefan Moeller van Nextmove is ook terug aan de start. “We schatten onze kansen om de titel te verdedigen op tien procent. Het veld is groter en kleurrijker geworden”, zegt hij bescheiden. En inderdaad, het aantal voertuigen alleen al is meer dan verdubbeld. Schmitt suggereert dat de E-Cannonball 2019 “een aangepaste vorm van een regelmatigheidsrit” is.

Op zoek naar de sweet spot

Het doel is om de relatie tussen rijsnelheid en energieverbruik te vinden, evenals de laadsnelheid en de grootte van de accu te benutten om de optimale reistijd te vinden. De zogenaamde sweet spot.  “Het hangt niet af van de prestaties van de voertuigen zelf. De doorslaggevende factor voor het resultaat is veel meer een zo soepel mogelijke rit volgens de eerdere, door de deelnemers uitgerekende sweet spot. Goed nadenken werkt beter dan het gaspedaal intrappen”, gaat Schmitt verder.

Ook kijken?

Wie wil komen kijken bij de start en finish van de E-Cannonball, is van harte welkom. De festiviteiten rond de start zijn op vrijdag 27 september van 13.00 tot 18.00 uur op de “lang parkeren” plaats van het eiland Mainau. Aansluitend is er nog een evenement voor de deelnemers. De finish is op zaterdag 28 september van 13.00 tot 18.30 uur bij Hotel Van der Valk Berlin-Mahlow.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven