maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsDe compacte, eigenwijze en veelzijdige MIA 2.0 gaat in 2024 in productie

  De compacte, eigenwijze en veelzijdige MIA 2.0 gaat in 2024 in productie

  Fox e-Mobility presenteert het definitieve ontwerp van de MIA 2.0, een goedkope elektrische auto die zowel voor personenvervoer als voor goederenvervoer kan worden gebruikt. Het Duitse Fox e-Mobility is van plan om dit eigenwijs ogende autootje in 2024 te gaan produceren.

  De Mia heeft een overigens een behoorlijk turbulente geschiedenis achter de rug. Het idee is ooit bedacht door de Turkse auto-ontwerper Murat Guenak, voormalig hoofdontwerper van Volkswagen en Mercedes-Benz. De eerste poging om dit elektrisch stadsautootje te bouwen flopte tien jaar geleden jammerlijk. Nu het in München gevestigde bedrijf Fox E-Mobility het project over heeft genomen, kan het project eindelijk zijn eindfase bereiken. Guenak is overigens nog steeds actief op het gebied van stedelijke mobiliteit. Zo is hij bijvoorbeeld betrokken bij het ontwerp van de Ono e-cargobike.

  Sterke troef

  Even wat details in het kort: de productie start dus in 2024, hij kost minder dan 20 mille, is 3,20 m lang, weegt minder dan 1.000 kilo en heeft een laadvolume van 1.500 liter. En dan nu het echte klapstuk: een actieradius van 400 kilometer. Met dat laatste – zeker in combinatie met de aantrekkelijke prijs –  heeft Fox e-Mobility een sterke troef in handen. Of hij ook met die actieradius van 400 kilometer goedkoper dan 20 mille is valt echter te bezien. Standaard heeft hij namelijk een 40 kWh accupakket waarmee de actieradius maar 200 kilometer bedraagt. Je kunt tegen meerprijs een tweede accupakket laten installeren waarmee de actieradius verdubbelt naar die 400 km. En accu’s zijn nu eenmaal duur.

  Fox e-Mobility MIA 2.0 stadsauto elektrisch

  Even wennen

  Dat moet ook wel, qua uiterlijk heeft de MIA 2.0 namelijk weinig bijzonders te bieden. Het is een hoekig karretje met de wielen op de hoeken en een modern maar ook enigszins iel ogend uiterlijk. Dit autootje koop je niet als uiterlijk het belangrijkste aankoopargument is, dat moge duidelijk zijn. Maar wie op zoek is naar een praktisch en betaalbaar elektrisch autootje zal toch eens naar de Mia 2.0 moeten kijken. Hij lijkt ons namelijk ideaal voor vervoer in de stedelijke gebieden. Niet alleen om mee te forensen maar ook voor bezorgers en bijvoorbeeld storingsmonteurs. Wie het geen bezwaar vindt dat je met zo’n klein autootje – hij is maar 3,20 m lang – ook het nodige aan comfort inlevert kan hem natuurlijk ook prima buiten de stedelijke gebieden gebruiken.

  Flexibel platform

  Fox e-Mobility bouwt de Mia 2.0 op een zogenaamd skateboard platform. Dat is inderdaad dé manier om een veelzijdige elektrische auto te bouwen. Men heeft de Mia 2.0 in Europa ontwikkeld en wil hem ook in produceren. Men heeft gekozen voor een robuuste, recyclebare en crashbestendige onderbouw die flexibel is, zodat er verschillende wielbases mogelijk zijn. Er dus kunnen verschillende Mia-varianten worden ontwikkeld, zoals als personenauto als bestelwagen.

  Fox e-Mobility MIA 2.0 stadsauto elektrisch

  Twee motoren

  Bijzonder voor dit kleine, goedkope elektrische autootje is het feit dat hij zelfs met twee motoren verkrijgbaar is. Naast de normale versie met een 40-100 kW elektromotor op de achteras, biedt het platform ook de mogelijkheid om een tweede motor met een vermogen van 30 kW op de vooras te installeren. Daarmee heeft de Mia dus vierwielaandrijving, iets wat in deze prijsklasse best wel zeldzaam is.

  Interieur

  Het interieur ziet het er behoorlijk sober en eenvoudig, maar ook heel netjes uit. Alle instrumenten zijn gericht op de bestuurder die in het midden zit, achter het centraal geplaatste stuurwiel. Dat komt ook omdat de passagiers – de personenversie biedt plaats aan maximaal 3 personen – iets verder naar achteren zitten. Het is even wennen, maar gezien de beperkte ruimte is die opstelling best wel logisch. Boven het stuurwiel is een digitaal instrumentenpaneel. Verder is er de mogelijkheid om aan de zijkant een eigen tablet te plaatsen. Eenvoudig, maar doeltreffend.

  Fox e-Mobility MIA 2.0 stadsauto elektrisch

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos