De Chinezen komen (nu echt!)

Rijden met elektrische auto’s van de Chinese merken NIO, BYD en Xpeng

– Column door Werner Budding –

Een verrassing is het inmiddels niet meer; de aankondigingen zijn talrijk, van nieuwe merken uit het verre China. Maar waar het de afgelopen twee jaar voornamelijk bij aankondigingen bleef, stromen nu de uitnodigingen binnen om met verse EV’s uit China te rijden.

Rijden met auto’s van NIO, BYD en Xpeng

Dat rijden gebeurt overigens in Nederland. Waar niet zelden introducties van nieuwe auto’s in het land van herkomst worden gehouden, kiezen de Chinezen voor het veilige Nederland, waar een degelijke laadpuntinfrastructuur wellicht voor de juiste gemoedsrust zorgt. We gaan de komende weken rijden met modellen van NIO, BYD en Xpeng. Zo ver is het nog niet, maar als de voortekenen juist zijn, zouden dit wel eens goede producten kunnen zijn. De vraag is dan ook, wat gaan deze merken teweegbrengen in een markt die sowieso al stevig onder druk staat om tal van redenen?

Vuurwerk

Meer aanbieders in een krimpende markt, dat kan niet anders dan resulteren in vuurwerk. Hoewel krimpend. Afgelopen jaar zijn er 322.831 nieuwe auto’s verkocht. De prognose was dat dit jaar beter zou zijn, maar inmiddels liggen we zo’n vijf procent achter op het totaal. Hetgeen met toeleveringsproblematiek te maken heeft. Zouden automerken volgens het gangbare productieschema kunnen leveren, dan was het totaal aantal verkochte auto’s voor dit jaar hoger geweest. Maar dat we nimmer meer voorbij de half miljoen verkopen gaan, in één jaar, dat mag duidelijk zijn. Kijken we naar het langjarig gemiddelde dan zien we dus een krimp.

Tellen we daar de komst van nieuwe merken bij op, die het stuk voor stuk van volume moeten hebben, dan kan het niet anders dan dat er bij bestaande merken pijnlijke situaties gaan ontstaan –  als dat al niet het geval is. Dat zijn dan met name de merken die nog geen breed programma aan elektrische modellen bieden. De nieuwkomers zijn immers puur EV-merken. Denk dan ook aan het Vietnamese Vinfast en het Amerikaanse Lucid. Hoewel Lucid een high-end merk is, waarvan we geen grote aantallen op de Nederlandse wegen zullen tegenkomen.

Kwaliteit

Merken als Xpeng, BYD en Nio zullen zich moeten bewijzen. De Chinese afkomst kan nu nog in de weg liggen. Immers, producten uit China hebben hier een niet al te best imago. Maar ik ben er behoorlijk van overtuigd dat het met de kwaliteit wel goed zit. Tesla heeft inmiddels bewezen dat het verkopen van auto’s online tot mooie resultaten kan leiden, dus dat hoeft het succes evenmin in de weg te staan. Bovendien ligt het in de lijn der verwachting dat BYD gebruik gaat maken van het distributienetwerk van Louwman, dat tenslotte importeur is van het merk.

Wie krijgen dan de klappen?

In hoeverre komen de Europese volumemerken onder druk te staan in Nederland. Het afgelopen jaar was Volkswagen in Nederland nipt marktleider, maar de druk staat er daar vol op. Kia rammelt aan de deur, en lijkt niet van ophouden te weten. Dan zullen de nieuwe merken uit China niet direct de top tien van Nederland binnen rollen, maar de generalisten gaan pijn krijgen. Sommige merken uit de Stellantis groep, als ook Renault, Ford, Seat, dat zijn de merken die vermoedelijk klappen gaan krijgen.

Vorig artikelNooit meer een lekke band met de Michelin X Tweel
Volgend artikelArrival start in derde kwartaal met productie elektrische bestelwagen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in