donderdag, 25 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsDe Canoo moet het einde van de SUV inluiden

    De Canoo moet het einde van de SUV inluiden

    Ulrich Kranz kun je min of meer beschouwen als de vader van de BMW i3. Hij nam eind 2016 afscheid van de Duitse autobouwer en introduceert nu zijn eigen elektrische auto in Los Angeles. Deze Canoo wordt met een zeer gedurfd businessmodel op de markt gebracht. Maar de Canoo zelf is óók interessant.

    Het ontwikkelen van een succesvol concept kun je wel toevertrouwen aan Kranz, de man die ook tientallen jaren onderzoek en ontwikkeling voor heeft BMW gedaan en betrokken was bij de ontwikkeling van de Z3, i8, X5 en natuurlijk ook de i3. De 61-jarige is nu het hoofd van de Amerikaanse start-up Canoo. Een bedrijf met een gedurfd, nieuw concept.

     

    Elektrische minivan

    De Canoo is namelijk net zo groot als een Prius maar heeft maar liefst zeven zitplaatsen. Hij staat op een zelf ontwikkeld, modulair platform. Het is een minivan met een kogelvormige voor- en achterzijde. Een model, dat in niets lijkt op wat er momenteel op de wegen rondrijdt en net niet zo futuristisch oogt dat niemand erin rond wil rijden maar nog steeds het trendgevoelige publiek aanspreekt. De ronde voor- en achterzijde en het vele glas maken nieuwsgierig wat zich daarbinnen afspeelt. Dat komt goed uit, het interieur is ruim, licht en multifunctioneel. Het glas loopt ver naar beneden door zodat je voor- en achter direct op de weg kunt kijken. Het geheel heeft wel wat weg van een rijdende vergadercapsule.

    Urban loft

    Ontwerper Richard Kim, die ook aan de BMW i3 en i8 heeft gewerkt, ontwierp het interieur dan ook als een “urban loft”. Het wordt gedomineerd door een hoekige zitgroep, met in het midden voldoende ruimte om de benen te strekken. Knap, hoe ze bij Canoo zoveel ruimte hebben gerealiseerd met een auto die maar 4,40 meter lang en 1,90 m breed is. De hoogte (1,84) is natuurlijk wel wat meer dan we gewend zijn, hoewel veel SUV’s ook zo hoog zijn. Wat die SUV’s betreft: bij Canoo is men ervan overtuigd dat de Canoo hét antwoord op de SUV wordt. Qua prestaties doet hij met vermogen van 300 pk en een top van 200 km/uur zeker niet onder voor een SUV. Opvallend zijn ook het logo, dat door de koplampen wordt gevormd, en de afwezigheid van een dashboard.

    Canoo EV

     

    Geen dashboard

    In plaats daarvan moeten gebruikers hun eigen scherm – in de vorm van hun smartphone – meenemen. Deze wordt naast het rechthoekige stuurwiel geplaatst. Het meenemen van de eigen smartphone biedt de klanten veel vrijheid.  “Of ze nu Google Maps, Apple Maps of Waze willen gebruiken voor navigatie, Spotify voor muziek, Android Auto of Carplay, we willen deze vrijheid aan onze klanten overlaten”, zegt Krause. Met als neveneffect dat Canoo-gebruikers er niet aan hoeven te wennen en gedwongen worden om iets te doen waar ze niet bekend of vertrouwd mee zijn, of niet willen gebruiken.

     

    Autonoom

    Om het rijden nog meer te vergemakkelijken, biedt Canoo haar auto’s aan met autonoom rijden op Level 2. Gebruikers moeten hun eigen scherm meenemen in de vorm van een smartphone. Deze wordt bevestigd op een beugel in het rechthoekige stuur.

    Businessmodel

    Kranz heeft trouwens een rechterhand waarmee hij eerder heeft samengewerkt. Stefan Krause, ook een oud BMW-medewerker, staat hem bij op het zakelijke gedeelte. Samen presenteerden ze vorige week de Canoo en het bijbehorende businessmodel. Daarbij was het verrassend om te horen dat de slechts 19-maanden oude onderneming al 400 medewerkers heeft. Het businessmodel van Canoo is radicaal. De Canoo zal eind 2021 aan de Amerikaanse westkust worden gelanceerd maar hij zal dan niet te koop zijn. Dat gaat als het goed is ook nooit gebeuren.

    Abonnement

    De start-up vertrouwt namelijk op een abonnementsmodel dat alles omvat: verzekering, wegenbelasting, onderhoud en eventueel zelfs elektriciteit. Het abonnement kan eventueel zelfs maandelijks worden opgezegd. Krause over de nog steeds geringe vraag naar elektrische auto’s “Het probleem is dat de huidige elektrische auto’s veel te duur zijn, vooral voor jongeren.” Daarom heeft financieel expert Krause samen met zijn managers een abonnementsmodel opgezet. In plaats van te rekenen met denkbeeldige en vaak te hoge doorverkoopwaarden, zoals het geval is bij leasing, stelt Krause een gebruiksduur van maximaal twaalf jaar vast.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos