Homee-NieuwsDe Arash Imperium S moet de krachtigste elektrische hypercar ooit worden

De Arash Imperium S moet de krachtigste elektrische hypercar ooit worden

De naam Arash is niet zo bekend. Toch bestaat deze Britse sportwagenfabrikant al meer dan twintig jaar. Nadat Arash in 2016 met de AF10 Hybrid zijn eerste hybride supersportwagen presenteerde, is men nu bezig met de Imperium S. Met 2400 kW wordt dit de krachtigste elektrische hypercar tot nu toe.

Of het nu om hypercars met een verbrandingsmotor gaat, of met een elektromotor of een combinatie van beide, het vermogen is toch hetgeen wat het meest tot de verbeelding spreekt. Tegenwoordig worden de dikke verbrandingsmotoren gelukkig steeds vaker vervangen door elektromotoren. En dat zijn ook gigantische krachtpakketten, zoals de Arash Imperium laat zien. De elektromotor die men voor deze auto gebruikt, weegt maar 18 kilogram maar levert maar liefst 600 kW.

Krachtig…

We lieten de letter S hier bewust even achterwege want Arash heeft meerdere uitvoeringen van de Imperium gepland. Met het achtervoegsel E heeft de Imperium één elektromotor van 600kW. Zonder achtervoegsel beschikt de Arash Imperium over twee van deze motoren, die samen dus goed zijn voor 1200 kW. En alsof dat niet genoeg is, is er ook de Imperium S met maar liefst vier motoren en het duizelingwekkende vermogen van 2400 kW. Dit maakt de Britse hypercar qua prestaties tot de absolute hoogvlieger in zijn segment.

Om dit gigantische vermogen onder controle te houden beschikt hij niet alleen over vierwielaandrijving maar ook over torque vectoring. Helaas Arash doet geen uitspraken over het maximumkoppel. Dat moet gezien het motorvermogen ongelooflijk hoog zijn.

En onvoorstelbaar licht…

Het is niet alleen het enorme vermogen dat van de Imperium S in een soort van rijdende raket maakt. De auto wordt namelijk ook onvoorstelbaar licht. Rijklaar weegt hij, afhankelijk van de configuratie, maar zo’n 900 à 1150 kilo. De ontwikkelaars van Arash moeten dan flink hun best doen om een ontzettend lichte auto te bouwen als je rekent dat de accu al 250 of 450 kilo – er is keus tussen een 50 en 100 kW accu – weegt. Je zult in ieder geval begrijpen dat het accelereren met deze auto ongelooflijk rap moet gaan. De sprint van 0 tot 100 km/u gaat absoluut in minder dan 2 seconden, dat kan niet missen.

Arash Imperium

Laten we het gewicht en het vermogen voor de grap eens vergelijken met een Formule 1 auto. Die weegt minimaal 752 kilo en heeft een vermogen van zo’n 750 kW. De Arash Imperium is dan wel wat zwaarder maar als je de configuratie met 2 of 4 motoren hebt dan zou die sneller uit de startblokken moeten komen dan een Formule 1 auto. Dat zou een interessante challenge kunnen worden.

Wachten op meer specificaties

Maar het blijft nog een beetje gissen totdat Arash meer specificaties vrijgeeft. Het enige wat we verder weten is dat de architectuur van 800 volt-technologie gebruik zal maken, wat kortere laadtijden aan de DC-snelladers mogelijk maakt, en dat de airconditioning met een warmtepomp zal werken, meer niet.

Hoewel er wel wat renders zijn van de buitenkant van de auto, is het ook nog gissen hoe het interieur er uit zal zien. Er zijn tot nu toe geen beelden van het interieur. Uiteraard vertelt Arash dat hij  touchscreens krijgt, en ‘connected’ zal zijn.  en displays met netwerkmogelijkheden. De, wat ook niet spectaculair is.

Exclusief

Wat Arash wel vrijgaf, waren de geplande productieaantallen. Er zullen slechts 75 eenheden van de Imperium worden gebouwd. Daarvan bouwt men 5 eenheden in een Launch Edition voor de lancering. Verder komen er 20 eenheden van de Imperium E (met 1 motor), 25 van de Imperium met 2 motoren en 20 een heden van de krachtigste versie, de Imperium S. Daarnaast heeft men nog 5 exemplaren gereserveerd voor een Final Edition.

Duurrrrrr!

Ook de prijzen zijn nog niet bekend. Maar als we kijken naar de eerdere modellen van Arash, dan zien we dat een ‘normale’ AF10 al 1,35 miljoen Britse ponden kost. De krachtigere hybride versie, de AF10 Hybrid, kost 2,3 miljoen Britse ponden. Dan lijkt het on heel waarschijnlijk dat de Imperium ergens tussen de 1,5 en 2,5 miljoen pond gaat kosten. Toch nog even doorsparen. 😉

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stem op de EV van het jaar 2022

Welke EV is volgens jou de EV van het jaar 2022? Breng jouw stem uit en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed.

Klik hier om jouw stem uit te brengen

- Advertisment -

e-Nieuws

Japanse wetenschappers ontwikkelen lithiumaccu met veel hogere energiedichtheid

Dat de huidige Li-Ion accu’s hun langste tijd hebben gehad, dat moge duidelijk zijn. Toch zullen we het nog een tijdje met deze accu’s – en met LFP-accu’s – moeten doen. De ‘solid-state’ en ‘grafeen’ accu’s laten nog even op zich wachten. Japanse wetenschappers introduceren nu een lithium-lucht accu.

e-Videos