De AgileX Ranger is de ultieme bezorgrobot

AgileX Ranger bezorgrobot

Bezorgen zonder bezorger? Dat klinkt als toekomstmuziek, maar die toekomst komt wel steeds dichterbij. Het bedrijf AgileX Robotics brengt een robot op de markt die zelf kan rijden en pakketjes kan afleveren. De AgileX Ranger heeft zelfs een laadvermogen van 150 kilogram.

Omnidirectioneel en multifunctioneel

De AgileX Ranger is een omnidirectionele en multifunctionele bezorgrobot. Of, zoals AgileX het zelf noemt: ‘mobiel platform’. Volgens het bedrijf is het ‘een applicatiemaster op industrieniveau die kan worden gebruikt in scenario’s voor inspectie, landbouw, energie en beveiliging’. In de praktijk zal de robot vooral worden ingezet als bezorgrobot.

Deze robot valt onder de zogenaamde UGV’s: Unmanned Ground Vehicles. Oftewel: voertuigen die over de grond rijden, zonder dat er een bestuurder in de auto nodig is. Wat vooral ook opvalt, is hoe compact de Ranger is. Wie nog kleiner wil: het bedrijf heeft al een ‘Mini’-variant in het programma.
AgileX Ranger bezorgrobot

Specificaties

Natuurlijk komt bij het uitbrengen van zo’n robot een hoop techniek kijken, en dat levert interessante getallen op. Zo weegt de AgileX Ranger slechts 100 kilogram en is deze uitgerust met een IP55 waterbestendige shell. Het voertuigje heeft zwenkwielen, zodat het in elke richting kan draaien. Dat is handig, want daardoor is het bestand tegen de meeste terreinen en weersomstandigheden en kan het obstakels makkelijk omzeilen.

Om dit alles aan te drijven, heeft AgileX de robot uitgerust met een borstelloze naafmotor van 48V. Eenmaal in bedrijf, bereikt de robot een topsnelheid van ongeveer 2,6 meter per seconde, oftewel ruim 9 km/u.

AgileX Ranger bezorgrobot

Controllers en commando’s

Om de rit te manoeuvreren is nog wel een mens nodig. Het mens zit alleen niet in de auto, maar bestuurt de robot op afstand met een controller. Die controller zit boordevol techniek om eenvoudige commando’s te kunnen opvolgen.

Het bedrijf nam de Ranger mee op testritten over verschillende terreinen, zoals bergwegen, trappen en grindpaden. De bezorgrobot kan met gemak een helling van 10 graden aan, en heeft ook geen problemen met 10 centimeter hoge obstakels.

AgileX Ranger bezorgrobot

Vooral bedoeld als bezorgrobot

Hoewel AgileX zegt dat de robot voor verschillende toepassingen valt in te zetten, zien wij er vooral een bezorgrobot in. Het apparaat zal daarom mogelijk een mooie toekomst tegemoet gaan in magazijnen, op landbouwgrond en in vergelijkbare industriële omgevingen. Misschien dat met een toekomstige update het apparaat inderdaad ook kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld beveiligingsoperaties.

Vorig artikelGAC Aion introduceert ‘premium’ merk Hyper
Volgend artikelEnergica ziet omzet meer dan verdubbelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in