Tesla Model S sneller Porsche Taycan

Dames opgelet, de mijne is….

Iedereen kan zich die stickers nog wel voor de geest halen. Truckers plakten ze op hun truck om indruk te maken met het formaat van hun (vracht)auto. Een soort van “ik kan verder plassen” wedstrijd. Om een naar onze mening net zo zinloze reden is Elon Musk een soortgelijke wedstrijd met Porsche aangegaan.

Appels met peren vergelijken

Wie de auto’s naast elkaar zet, ziet twee geheel verschillende modellen. Wie vervolgens het interieur bekijkt, ziet dat ze daar nog veel meer verschillen. Ze hebben verschillende afmetingen, een compleet andere historie en achtergrond, misschien zelfs wel een heel andere doelgroep. Wat heeft het dan voor zin om appels met peren te vergelijken? Het zijn allebei fantastische auto’s met formidabele rijeigenschappen maar wat maken die paar laatste pk’s nu uit?

Niemand ligt wakker van die paar seconden

Er is niemand die deze twee auto’s daadwerkelijk zou willen vergelijken op grond van wat rondjes op een circuit of een sprint van 400 meter. Een legendarisch sportwagenmerk als Porsche zou waarschijnlijk toch wat meer waarde aan het “wij hebben de snelste” hechten maar trekt ook bewust ergens een grens. Als Porsche echt had gewild, dan was de Taycan ongetwijfeld nog veel sneller geweest en was Tesla’s Model S misschien wel kansloos geweest. Maar Porsche heeft dat (tot nu toe) niet gedaan. En als een sportwagenmerk als Porsche er zich niet al te druk om maakt, waarom zou Elon Musk het dan wel moeten doen?

Ander imago

Tesla heeft een compleet ander imago dan Porsche, een sportwagenmerk pur sang. Waarom zou een Tesla, dat zich onderscheidt door ultramoderne auto’s met een bijna onnavolgbare actieradius en efficiency, zich opeens een heel ander imago aan willen meten? Er is geen Tesla-rijder die er wakker van ligt dat de Porsche Taycan dat rondje op de Nürburgring een paar seconden of de 400 m sprint iets sneller dan de Model S doet. Die 50 pk vermogen die de Model S straks weer via een update krijgt zullen zij nooit in de praktijk gebruiken, laat staan missen. Zolang de Model S maar net zo snel en krachtig is als zij willen, zijn ze tevreden.

Andere argumenten

Tesla-rijders hebben (los van de financiële voordelen) ook heel andere argumenten om voor een Tesla te kiezen. Zij zijn daarom meer gebaat bij een update waardoor de autopilot of infotainment nog prettiger en beter werkt, waardoor zij hun accu nóg sneller op kunnen laden of die de actieradius nog verder vergroot. Die 50 extra pk’s hebben ze helemaal niet nodig, Elon. Laat Porsche, een merk dat zich niet voor niets veel op het circuit manifesteert, lekker de snelste zijn. Prijs je rijk met het feit dat jouw Tesla’s weer op andere aspecten beter zijn.

Wie weet wat Porsche achter de hand heeft

Nu we het toch over Porsche hebben, daar heeft men zich tot nu toe redelijk op de vlakte gehouden in deze strijd. Maar het kan haast niet anders dan dat de ingenieurs daar achter de schermen al aan de slag zijn geweest om de Taycan wat sneller te maken. Het zou ons daarom niet verbazen als Porsche – misschien wel met wat hulp uit de stal van Rimac – nog wat extra pk’s uit de Taycan weet te toveren. Voor Porsche is het ook heel vanzelfsprekend om steeds weer een iets betere en snellere uitvoering van haar modellen te ontwikkelen. Dat doen ze al bijna honderd jaar. Wat voor Elon Musk een prestigestrijd is, is voor Porsche de normaalste zaak van de wereld. De enige die daar zijn vingers aan kan branden, is Musk zelf. Vandaar dat wij blijven zeggen: Elon, Tesla heeft dit niet nodig. Doe gewoon waar je goed in bent, maak die fantastische Tesla’s gewoon nóg beter en laat deze zinloze strijd aan jou voorbijgaan. Want Elon, zeg nou zelf, zo’n sticker wil je echt niet op jouw auto’s zien.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven