vrijdag, 19 april, 2024
Meer...
    Homee-BusinessBedrijfswagensDaimler en Volvo samen in brandstofcellen voor vrachtwagens

    Daimler en Volvo samen in brandstofcellen voor vrachtwagens

    Ook het goederenvervoer moet CO2-vrij worden gemaakt om de klimaatdoelstellingen te halen. Vrachtwagenfabrikanten zijn daarom druk bezig om emissievrije concepten te ontwikkelen. Zo ook Daimler en Volvo. Zij gaan samenwerken aan de ontwikkeling en productie van brandstofcellen voor vrachtwagens.

    Deze bedrijven gaan een joint venture oprichten met de naam Cellcentric, die vanaf 2025 in een proefproject in het Duitse Esslingen brandstofcellen zal gaan maken. Deze brandstofcellen kunnen met behulp van ‘groene’ waterstof emissievrij rijdende elektrische vrachtwagens van energie voorzien.

    De samenwerking tussen Volvo en Daimler heeft echter uitsluitend betrekking op de gemeenschappelijke onderneming Cellcentric. Op de fel bevochten vrachtwagenmarkt zullen beide bedrijven concurrenten blijven.

    Emissievrij

    Het is de bedoeling om het vrachtverkeer tegen 2050 klimaatneutraal te maken, een ambitieuze doelstelling. Martin Lundstedt, hoofd van de Volvo Groep, en Martin Daum, CEO van Daimler Trucks, gaan ervan uit dat uiterlijk in 2040 de laatste vrachtwagens met verbrandingsmotoren op de weg zullen zijn. Waterstof biedt volgens de twee topmensen aanzienlijke voordelen voor het commerciële vrachtvervoer. Het bereik, het tanken en het hoge laadvermogen van brandstofceltrucks zijn volgens hen vergelijkbaar met die van conventioneel aangedreven trucks.

    Ook vrezen zij problemen met de ontwikkeling van een oplaadinfrastructuur. Het is nu al lastig om die voor elektrische personenwagens voertuigen te realiseren. De topmanagers denken dat het te lastig zal zijn om een adequaat oplaadnetwerk voor zware bedrijfswagens te realiseren. Daarom zou waterstof een interessante alternatieve energiedrager kunnen zijn. Mede omdat dat ook voor de nodige flexibiliteit van het vrachtvervoer zorgt.

    Maar ook voor waterstof moet nog een dekkend netwerk worden aangelegd. Dat gaat er komen maar op welke termijn, dat is onbekend. Adina Valean van de EU-Commissie zegt dat er tegen 2025 zo’n 500 waterstoftankstations in Europa beschikbaar moeten zijn. Tegen 2030 moet dat aantal zijn verdubbeld. Europa trekt in totaal zeven miljard euro uit voor het opzetten van een infrastructuur voor waterstoftankstations. Brandstofcelvrachtwagens zullen aanzienlijk duurder zijn dan conventioneel aangedreven vrachtwagens. Ook daarvoor trekt men de portemonnee open. Zo wil Duitsland bijvoorbeeld 80 procent van de extra kosten van zo’n vrachtwagen dekken met een nieuw subsidieprogramma.

    Aanvulling

    De twee samenwerkingspartners zijn van mening dat elektrische vrachtwagens en brandstofceltrucks op waterstof elkaar aanvullen. Hoe lichter de lading en hoe kleiner de afstand, des te waarschijnlijker is het dat de elektrische truck ded voorkeur heeft. Bij een zwaardere lading en grotere afstand is de waterstoftruck in het voordeel. Vrachtwagens die gebruik maken van deze technologie hebben een aanzienlijk gewichtsvoordeel omdat zij een veel kleinere en lichtere accu nodig hebben als tijdelijk opslagmedium dan elektrische voertuigen op accu’s.

    “Elektrische vrachtwagens die worden aangedreven door brandstofcellen op waterstofbasis zullen in de toekomst een sleuteltechnologie zijn voor CO2-neutraal vervoer. In combinatie met elektrische aandrijvingen kunnen we onze klanten zo de beste lokaal CO2-neutrale alternatieven bieden, afhankelijk van de toepassing,” zegt Daimler-manager Martin Daum. “Dit zal niet mogelijk zijn met elektrische vrachtwagens alleen.”

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos