Daimler gaat specifiek platform voor elektrische bussen ontwikkelen

Daimler platform voor elektrische bussen

Aan het eind van dit decennium wil Daimler Buses elektrisch aangedreven bussen van de merken Mercedes-Benz en Setra aan kunnen bieden. Hiervoor gaat Daimler Buses zijn krachten bundelen. Onder de noemer Electrified Coach gaat Daimler Buses samenwerken met onderzoeksinstituten en vakmensen uit de industrie.

Electrified Coach

Het doel van Electrified Coach (ELCH) is om in de komende vier jaar een modulaire aandrijving met twee demonstratievoertuigen te ontwikkelen. Deze zullen vervolgens onder reële bedrijfsomstandigheden worden getest. Volgens Daimler Buses zullen de bevindingen van de bouw van de demonstratievoertuigen de basis vormen voor de “planning van kosteneffectieve productie- en assemblageprocessen voor elektrisch aangedreven bussen”.

Partners in het door Daimler Buses gecoördineerde project zijn het Karlsruhe Institute of Technology KIT, de Universiteit van Mannheim, de Technische Universiteit van Kaiserslautern en de exploitant Flix met zijn groene Flix langeafstandsbussen.

Daimler Buses specificeert in het persbericht geen concrete ontwikkelingsdoelstellingen voor actieradius en laadtijd. Aangezien het mede door Daimler Truck ondersteunde Milence-laadnetwerk voor vrachtwagens ook voor touringcars is bedoeld, gaat men waarschijnlijk uit van de MCS-laadspecificaties.

Volledig elektrische aandrijving

Hoewel het persbericht vrij vaag is over de exacte aandrijfvorm. Men spreekt over “lokaal emissievrije rijtuigen” of “volledig elektrisch aangedreven rijtuigen”. Onder dat laatste zouden ook aandrijflijnen met een brandstofcel kunnen vallen. Maar ergens anders maakt men duidelijk dat in het kader van het door de Duitse regering gefinancierde ELCH-project een volledig elektrische aandrijving zal worden ontwikkeld. Dit spreekt de eerdere uitlatingen van CEO Martin Daum tegen. Die zei dat voertuigen met een brandstofcel voor hem de favoriete oplossing voor de grotere afstanden waren.

Ontwikkeling

Het project begint met een conceptfase. Daarin zal men een modulair aandrijfsysteem testen in een de vorm van een proefmodel waarbij men het energieverbruik, de actieradius, de rijprestaties en de levensduur van de accu gaat monitoren. Hierbij zal men ook kijken of er een synergie mogelijk is met Daimler Truck, en of het mogelijk is om componenten van de vrachtwagendivisie te gebruiken.

Uiteraard zal het concept uitgebreid worden geëvalueerd. Daarbij kijkt men ook naar aspecten als de totale kosten, milieueffecten en mogelijke integratie in bestaande bedrijfsconcepten. Na de evaluatie zal men twee prototypes van de aandrijflijnen ontwikkelen en in demonstratievoertuigen implementeren.

Testvoertuigen

De specificaties: De interieurruimte van de voertuigen moet zoveel mogelijk overeenkomen met de huidige dieselbussen. Het laadvermogen en de passagierscapaciteit moeten hetzelfde blijven. Dat zijn namelijk belangrijke voorwaarden voor het succesvol exploiteren van elektrische touringcars. Dat betekent dat men behalve aan de aandrijving en aerodynamica ook veel aandacht moet besteden aan het gewicht van de bussen.

Testritten

De testritten zijn dus gebaseerd op “echte klantencycli”. Ze vormen de basis voor de verdere ontwikkeling van de aandrijflijnen tot ze klaar zijn voor serieproductie. De definitieve tests van de demonstratievoertuigen zullen dus een belangrijke rol spelen. Dit omdat de acceptatie van de nieuwe technologie “in belangrijke mate afhangt van de geschiktheid daarvan in de praktijk”.
“We zijn blij dat we als enige busfabrikant onze ontwikkelingsexpertise bijdragen aan het ELCH-project”, zegt Michael Klein, hoofd productontwikkeling en productie Daimler Buses. “Als technologische pionier in de sector pakken we het probleem zowel snel als uitgebreid en praktijkgericht aan.”

Vorig artikelInterview Pieter Nota, Member of the Board BMW AG
Volgend artikelNio en Lucid strijken neer in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in