Waymo zelfrijdende auto

Daarom kopen we voorlopig geen zelfrijdende auto

Zullen particulieren of zakelijke rijders ooit een volledig zelfrijdende auto gaan kopen of leasen? Wij denken dat dat voorlopig niet het geval zal zijn. Het is namelijk maar de vraag of die auto’s wel helemaal aan onze wensen voldoen. Ook kun je je afvragen of ze wel onder alle omstandigheden en op alle wegen kunnen functioneren en of het wel rendabel is.

Uiterlijk

Wie de huidige experimenten op dit gebied een beetje volgt, zal hebben gemerkt dat de autonoom rijdende voertuigen tot nu toe niet bepaald voldoen aan het plaatje van de normale, representatieve personenauto. Het zijn veelal personenauto’s die op het dak zijn voorzien van een flinke hoeveelheid techniek en camera’s. Het design van personenauto’s is al sinds het prille begin van de automobiel van groot en vaak zelfs doorslaggevend belang. We noemen de auto niet voor niets de heilige koe. Maar ook als de technologie er zo netjes uitziet als bij bovenstaande Jaguar I-Pace van Waymo, zullen we ons wel twee keer bedenken als we tienduizenden euro’s aan een nieuwe auto besteden.

Bestuurder kan niet meer zelfstandig beslissen

Bijna iedereen wil graag zijn eigen manier van rijden hebben. We willen immers zelf bepalen of op welk moment we die gevaarlijke kruising oversteken, hoe snel we rijden, hoe we invoegen en wat de prettigste route naar onze bestemming is. We willen, met name in onze vrije tijd, ook graag ad hoc beslissen waar en hoe we rijden. Dat is met een volledig autonome auto, die in de toekomst waarschijnlijk ook geen normaal stuur en pedalen meer heeft, heus niet zomaar mogelijk. We zitten dan als een dom stukje lading in een voertuig waarin we volledig afhankelijk zijn van de waarnemingen van de techniek en alle voorgeprogrammeerde en via kunstmatige intelligentie steeds nauwkeuriger vastgestelde algoritmen. Dat is iets wat veel mensen naar onze mening helemaal niet willen in hun eigen auto. We zijn en blijven immers zelfstandig functionerende individuen met een eigen mening die we niet zondermeer overboord willen gooien.

Voorlopig niet klakkeloos overal inzetbaar

Ook vragen we ons af wanneer autonoom rijdende voertuigen echt overal inzetbaar zijn. Met een autonoom rijdende auto die bijvoorbeeld zijn dagelijkse ritjes in en rond Leeuwarden rijdt, kun je niet zomaar in de zomervakantie even naar het Gardameer rijden. De auto kent die omgeving nog niet. Natuurlijk zijn zelfrijdende auto’s ook zelflerende auto’s. Ze zijn voorzien van een flinke hoeveelheid kunstmatige intelligentie. Maar de vraag is of dat genoeg is om tijdens zo’n rit in een vreemde omgeving tijdens sterk wisselende omstandigheden feilloos te functioneren. En voor de berijders is het ook maar de vraag of zo’n auto wel handig is op vakantie. Juist tijdens een vakantie geldt dat je graag wat rondtoert en vooral zelf wilt bepalen hoe je rijdt.

Kostenplaatje

Uiteraard zal ook het kostenaspect een grote rol spelen. Een volledig autonoom rijdende auto zal vanwege de dure technologie een forse investering vragen. Dat maakt hem minder interessant voor mensen die zo’n auto privé of zakelijk zouden willen rijden. Hoewel analisten van de Zwitserse bank UBS verwachten dat de technologie over een jaar of tien wat betaalbaarder wordt, zal dit toch een struikelblok blijven vormen.

Waar zijn die autonoom rijdende voertuigen dan wel goed te gebruiken?

Aan de hand van de resultaten van de diverse onderzoeken en pilots die de laatste jaren in het nieuws zijn gekomen, durven we te stellen dat autonoom rijdende voertuigen het best tot hun recht komen op het gebied van openbaar vervoer, deelauto’s en als taxi. Vooralsnog zullen echt autonoom rijdende voertuigen, enkele uitzonderingen daargelaten, dus vooral worden ingezet als alternatief voor een eigen auto. Dat zijn niet geheel toevallig ook de toepassingen waarin zelfrijdende voertuigen momenteel worden getest.

Enorme markt voor zelfrijdende taxi’s

De markt voor autonoom rijdende taxi’s schijnt overigens enorm te zijn. Volgens UBS is er rond 2030 overigens een markt van ongeveer 2 biljoen dollar voor zelfrijdende taxidiensten. Vandaar dat bedrijven als Waymo en Argo AI dan ook fors investeren in deze technologieën. Als taxi zou een zelfrijdende auto volgens UBS ook heel rendabel kunnen zijn. Op dit ogenblik kost een ritje met Uber of soortgelijke dienst al gauw zo’n anderhalve euro per kilometer. Volgens de analisten van UBS zouden die kosten zónder bestuurder zo’n 80 procent lager kunnen zijn. Dan wordt het dus wél heel interessant! Dat betekent dat het met personenbusjes, waarmee je dus nog meer mensen tegelijk kunt vervoeren, nóg interessanter wordt!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven