Cummins presenteert onderzoek met schaalbare BC-aandrijving voor trucks

De Amerikaanse motorfabrikant Cummins heeft op de North American Commercial Vehicle Show laten zien welke technologie ze in huis hebben, door een zelf ontwikkelde zware vrachtwagen met een van 90 tot 180 kW schaalbaar brandstofcelsysteem te presenteren.

Cummins benadrukt de truck volledig zelf te hebben ontwikkeld, zonder de hulp van derden. Het brandstofcelsysteem is echter gebaseerd op de technologie van het door Cummins in juli jl. overgenomen Hydrogenics. De vrachtwagen heeft een minimaal vermogen van 90 kW, dat met stappen van 30 kW of 45 kW door middel van de brandstofcel aandrijving kan worden verhoogd tot 180 kW. Samen met een 100 kWh-batterij zou zo een bereik van 240 tot 400 km haalbaar moeten zijn. Indien gewenst kunnen er optioneel ook extra waterstoftanks of een extra brandstofcel worden geïnstalleerd. Tevens is de druk van de H2-opslag tot op zekere hoogte aan te passen aan de klantwens.

Samenwerking met Hyundai

Onlangs is Cummins ook gaan samenwerken met Hyundai op het gebied van brandstofceltechnologie. Het doel van de samenwerking is om gezamenlijk elektrische aandrijvingen voor bedrijfsvoertuigen te ontwikkelen en op de markt te brengen. Daarbij zullen Hyundai’s BC-systemen worden gecombineerd met Cummins elektrische aandrijf-, batterij- en besturingstechnologieën. Hyundai presenteerde het concept van een futuristische brandstofcelwagen op de Atlanta Commercial Vehicle Show.

Hoewel de tot nu toe vooral voor dieselmotoren bekende Amerikaanse fabrikant Cummins nu zo duidelijk flirt met nieuwe aandrijftechnologieën, wil zij zeker de voorstanders van conventionele soorten aandrijving niet in de kou laten staan. De Amerikanen benadrukken dat hun strategie klanten een brede portfolio van opties biedt: “van diesel, aardgas en hybriden tot elektrische batterijen en brandstofcellen.” Cummins wil klanten de mogelijkheid bieden om van de ene naar de andere technologie over te stappen zodra dat de klant het beste uitkomt.

Sinds 2017 4-tal overnames

Het prototype van een elektrische vrachtwagen werd door Cummins al in 2017 gepresenteerd en vorig jaar is zij lid geworden van de Hydrogen Council. Inmiddels heeft Cummins al een aantal overnames, op het gebied van e-mobiliteit achter de rug: in oktober 2017 werd de voormalige fabrikant van elektrische motoren en huidige batterijspecialist Brammo ingelijfd, waarna in februari 2018 de overname van Johnson Matthey’s specialistische divisie voor elektrische en hybride voertuigen volgde. Voordat het in juli van dit jaar de hierboven genoemde waterstofspecialist Hydrogenics werd overgenomen was in juli 2018 de E-aandrijfspecialist Efficient Drivetrains al aan de beurt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven