In de tijd dat corona nog ver weg leek, ben ik een rondreis gaan maken door Cuba. Cuba staat bekend om de sigaren, de rum, maar natuurlijk ook de auto’s. Alleen van elektrische auto’s hadden ze daar nog nooit gehoord.
Mijn rondreis begon in Havana, bracht mij vervolgens naar Viñales, Cienfuegos, Trinidad en Varadero. Wat overal opvalt zijn natuurlijk de oldtimers. Veel oude klassieke en kleurrijke Amerikaanse Cadillacs, Fords en Chevrolets sieren het straatbeeld van Cuba. De auto is erg belangrijk voor een Cubaan en blijft dan ook vaak generaties lang in de familie. De achterliggende reden hiervoor is heel simpel, je kunt geen nieuwe auto’s kopen in Cuba. Althans, enkel als je beschikt over heel veel geld en dat doen de meeste Cubanen nou net weer niet.
Geen autogarage te vinden
Nergens in Cuba is een autodealer te vinden en ik ben ook weinig autogarages tegengekomen. Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat er geen levendige handel is in auto’s. Daarnaast doet een Cubaan zelf de reparaties uitvoeren aan zijn auto. Onderdelen voor auto’s zijn schaars en duur. Dit komt mede door het embargo waar Cuba nog mee te maken heeft. Onderdelen importeren is lastig en kan soms maanden duren. Dit maakt dat de Cubaan creatief wordt als het aankomt op het onderhouden van zijn auto. Zo kan het dus voorkomen dat de buitenkant lijkt op een klassieke Cadillac, maar dat er een motor in ligt van een Toyota.
Door de grote armoede en de schaarste aan onderdelen is iets als een elektrische auto iets waar een Cubaan nog totaal niet aan denkt. Los van het feit of de auto’s er geschikt voor zijn, de infrastructuur is er in een land als Cuba überhaupt niet geschikt voor. Met enige regelmaat valt de stroom uit dus het opladen van je telefoon is al een hele opgave. Voordeel van Cuba is wel dat ze geen 3g (4g of 5g) kennen, dus je doet wel lang met de batterij van je telefoon.
Amerikaanse invloeden
Hoe zit het dan met de automerken in Cuba? Europese automerken kennen de Cubanen wel van horen zeggen, maar ik ben er in twee weken tijd weinig tot geen tegengekomen. Dit heeft te maken met de hoge prijs, maar ook nog met een economische reden. Als een automerk de Cubaanse markt wil gaan betreden, dan is het zo goed als zeker dat Amerika de deuren sluit voor dat desbetreffende automerk. Hierdoor verdwijnt er een zeer grote afzetmarkt voor een merk en krijgen ze er een hele kleine afzetmarkt voor terug. Het is dus voor een automerk totaal niet interessant om voet aan de grond te krijgen in de Cubaanse automarkt. Voor een automerk als Tesla is het vooralsnog dus onbegonnen werk om de auto’s naar Cuba te gaan brengen.
Het autoland waar nooit een elektrische auto gaat rijden
Cuba is dus een land wat bekend staat om de mooie auto’s, maar de kans dat een elektrische auto daar ooit te koop wordt aangeboden is klein. De kans dat er überhaupt automerken zich gaan vestigen op Cuba is voorlopig zelfs nihil. Misschien ook maar goed ook. Zo blijven de Amerikaanse klassiekers en het unieke straatbeeld waar Cuba zo bekend om staat voor altijd behouden.