Coronacrisis stuurt autofabrikant richting EV – Column door Max Erich

Coronacrisis stuurt autofabrikant richting EV

Autofabrikanten leiden momenteel forse verliezen vanwege de coronacrisis. Dat zet hun R&D-budget onder druk en dwingt hen tot scherpe keuzes. Elektrische auto’s kunnen daarvan profiteren.

Autobranche geremd door corona

Het coronavirus treft autofabrikanten hard. De 1,5 meter economie matcht niet bepaald lekker met het maken en verkopen van auto’s. Diverse Europese autofabrieken liggen al geruime tijd stil. Hoewel er plannen zijn om de komende weken weer op te starten, zal het wel even duren voordat men op volle kracht opereert. Ook toeleveranciers moeten namelijk in actie komen. Geen eenvoudige operatie dus.

Crash onvermijdelijk

De stilstand in fabrieken leidt tot een financiële ramp. Inkomsten vallen weg, terwijl veel uitgaven doorlopen. Wanneer een autofabriek stilvalt dan kost dit, volgens onderzoek, ruim 20.000 euro per minuut. VW verklaarde onlangs ongeveer 2 miljard euro per week aan cash te verbranden. Het lijkt er dan ook op dat autofabrikanten, ondanks steun van overheden, rekening moeten houden met forse verliezen over 2020.

Daling markt zuur voor EV’s

Zelfs als de productie weer op gang komt, zal de vraag in de markt fors lager zijn dan voorheen. De coronacrisis treft namelijk bedrijven en huishoudens en daarmee potentiele autokopers. Marktonderzoeksbureau IHS verwacht dat in Europa dit jaar een kwart minder motorvoertuigen worden verkocht.

Dat is zuur voor elektrische auto’s, want juist die waren hard op weg naar nieuwe records. Gedurende het eerste kwartaal verdrievoudigde het aantal batterij elektrische (BEV) registraties in het Verenigd Koninkrijk tot ruim 18.000. Ook Duitsland kende in de maanden januari tot en met maart forse groei (+63% versus jan-mrt 2019) met 26.000 nieuwe BEV’s.

Die forse groei zal de komende maanden niet doorzetten. De ineenstorting van de totale autoverkoop zorgt ook voor minder snelle groei van BEV’s. Wat evenmin helpt is dat stilstand in fabrieken de introductie van nieuwe modellen vertraagt. Het is niet ondenkbaar dat klanten van nieuwe modellen als de Ford Mustang Mach-E, de Polestar 2, Volvo XC40 Electric en VW ID.3 langer moeten wachten dan gepland.

Ook dreigen verschillende startups in de problemen te komen. Het Duitse e.Go vroeg reeds om uitstel van betaling, terwijl het Amerikaanse Faraday Future aanklopte voor overheidssteun. Daarnaast kondigde Rivian het uitstel aan van haar elektrische R1T pickup truck naar 2021. Lucid Motors zag zich genoodzaakt de introductie van de Lucid Air te vertragen tot later dit jaar.

Batterij-elektrisch profiteert op lange termijn

De opmars van elektrische auto’s kent dus enige tegenslag. Toch kan de huidige crisis op termijn gunstig uitpakken. Oplopende verliezen zetten namelijk druk op de ontwikkelingsbudgetten van autofabrikanten. Dat vraagt om scherpere keuzes als het gaat om welke projecten wel of geen doorgang vinden. Daarbij lijkt de ontwikkeling van batterij-elektrische auto’s voorrang te krijgen.

Volvo kondigde bijvoorbeeld aan dat het haar R&D-projecten tegen het licht houdt, maar dat de ontwikkeling van elektrische auto’s gewoon doorgaat. Dit omdat EV’s essentieel zijn voor de toekomst van het merk. Ook Daimler (Mercedes) maakte de afgelopen week een belangrijke keuze. Zo staakt het bedrijf de ontwikkeling van personenauto’s met een brandstofcel en gaat Mercedes vol voor batterij-elektrische auto’s. VW, dat al eerder die beslissing nam, stelt ondertussen dat de coronacrisis geen impact heeft op de uitrol van nieuwe EV’s in de komende jaren. Daarnaast lijkt VW zich bij de herstart van de productie sterk te richten op de elektrische ID.3.

EV’s krijgen voorrang bij herstart

Ook bij andere fabrikanten krijgen elektrische auto’s voorrang. Dat heeft sterk te maken met de noodzaak om te voldoen aan regels op het gebied van CO2. Voor 2020 heeft Europa namelijk scherpere grenzen ingesteld met betrekking tot de gemiddelde uitstoot van nieuw verkochte auto’s. Grenzen die zonder EV’s lastig haalbaar zijn.

Daarnaast lijken overheden bereid om autofabrikanten gedurende de crisis te steunen. Zo wordt al gespeculeerd over slooppremies om de verkoop van nieuwe auto’s aan te jagen. Daarbij is de kans groot dat overheden als eis zullen stellen dat het voornamelijk elektrische auto’s zijn die hiervan profiteren.

Kortom, ondanks de huidige crisis blijven de vooruitzichten voor batterij-elektrische auto’s onverminderd positief.

Vorig artikelFord wil nieuwe records vestigen met Mustang Cobra Jet 1400 dragster
Volgend artikelElektrische Opel Vivaro-e kan aanhangers tot 1000 kil0 trekken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in