CO-2 neutraal geproduceerde batterijen

Autofabrikanten zijn momenteel druk bezig met klimaatneutrale mobiliteit. Het samenwerken met de juiste partners en leveranciers speelt daarbij een belangrijke rol. Zo is Mercedes-Benz daarom gaan samenwerken met Farasis Energy (Ganzhou) Co., Ltd. Dit Chinese bedrijf is een belangrijke fabrikant van lithium-ion-batterijen die op termijn CO2 neutraal worden geproduceerd. Hiermee denkt Mercedes zijn CO2 voetafdruk van de totale batterij productie voor toekomstige modellen met 30% te kunnen verminderen. 

Farasis Energy (Ganzhou) Co., Ltd. wil batterijcellen produceren met groene stroom, maar ook thema’s als recycling en het respecteren van mensenrechten zullen bij de productie in acht worden genomen. De groene stroom die Farasis wil gaan gebruiken, komt uit milieuvriendelijke energiebronnen zoals waterkracht, wind- en zonne-energie.

Er zijn plannen voor een nieuwe vestiging in Duitsland die volledig CO2-neutraal wordt uitgerust. De Amerikaanse en Chinese locaties zijn daarna aan de beurt. Het onafhankelijke expertisebureau Dekra is ingehuurd om erop toe te zien dat alles wordt ingericht volgens de geldende milieunormen.

Nieuwe Recycling technologiën

Als volgende stap wordt de gehele supply chain tot aan de grondstofwinning bekeken. Dit betekent dat ook aan andere en bestaande leveranciers, nadere criteria worden gesteld die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van de fabrikanten. Mercedes-Benz bijvoorbeeld, is hierover al in gesprek met meerdere strategische partners. Voor de overstap naar een recycle procesketen en om in de toekomst verzekerd te zijn van van voldoende grondstof voor de elektromobiliteit, nemen vrijwel alle fabrikanten inmiddels deel aan onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten betreffende nieuwe recycle technologieën. De kennis die dit oplevert kan dan weer met bestaande leveranciers en verwerkingspartners worden gedeeld.

Zo verwacht Mercedes door de samenwerking met Farasis Energy (Ganzhou) Co., Ltd. de hoeveelheid gerecyclede materialen continu te verhogen. Innovatieve recyclingconcepten die het terugwinnen van hoogwaardige materialen en grondstoffen mogelijk maken zijn al in ontwikkeling. In Mannheim is er daardoor al een centraal scheidingscentrum voor het recyclen van high-voltage batterijen.

Respecteren en bewaken van mensenrechten

Niet alleen het milieu maar ook mensenrechten en hiermee onlosmakelijk verbonden arbeidsomstandigheden, zijn aspecten waaraan door de autofabrikanten steeds meer aandacht wordt besteed. Transparantie over de gehele supply chain, ook wat deze aspecten aangaat, wordt door de fabrikanten steeds vaker als een vereiste gesteld..Toestemming tot inzage in de complete leverketen is tegenwoordig vaak één van de contractvoorwaarden. tussen leverancier en autofabrikant.

Tot slot nog even over Farasis Energy (Ganzhou) Co., Ltd. Dit is een Chinese ontwikkelaar en aanbieder van lithium-ion batterijtechnologie voor diverse branches, waaronder de automobiel en transportindustrie, elektriciteitsnetwerken, maar ook industriële voertuigen. Wereldwijd zijn er 3.500 werknemers en Farasis ondersteunt onderzoeks- en ontwikkelingscentra in China, Duitsland en Amerika. Er zijn twee productiefabrieken in Ganzou en Zhenjiang (China)

Vorig artikelUit onderzoek van BEM blijkt dat autoverkopers niet zijn ingesteld op e-auto’s.
Volgend artikelFCA en Terna testen V2G met elektrische Fiat 500

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in