Citroëns bestelwagens gaan elektrisch

Citroën heeft plannen bekendgemaakt om haar hele assortiment lichte bedrijfsvoertuigen te elektrificeren. Volgend jaar wordt een volledig elektrische versie van de Citroën Jumpy en de Citroën Jumper gelanceerd. In 2021 volgt de elektrische versie van de nieuwe Berlingo.

De elektrische Jumpy bouwt voort op het PSA-platform EPA2 en wordt aangeboden met twee batterijgroottes (50 en 75 kWh). Een WLTP-bereik van respectievelijk 200 en 300 km zou met deze batterijen haalbaar moeten zijn. Het Franse moederbedrijf PSA liet in medio oktober al wel bellen rinkelen ten aanzien van de plannen – samen met het nieuws dat de volledig elektrische versie van de compacte bestelwagen wordt geassembleerd in de Hordain-fabriek in Noord-Frankrijk. De elektrische aandrijvingen komen uit de fabriek in Trémery. Het laadvermogen is volgens PSA vergelijkbaar met het huidige model dat nog een verbrandingsmotor heeft. Citroën vermeldt nog geen prijzen.

Overigens gaat ook Toyota in 2020 en 2021 in samenwerking met PSA volledig batterij-elektrische versies van de Proace en Proace City op de markt lanceren. De Toyota Proace wordt sinds 2016 samen met de Citroën Jumpy en de Peugeot Expert geproduceerd in de PSA-fabriek in het Franse Valenciennes.

Afgelopen voorjaar al aangekondigd

Dat de Citroën Jumper een elektrische versie zou krijgen was te verwachten. Tijdens de Birmingham Commercial Vehicle Show van afgelopen voorjaar kondigde PSA al een mogelijk toekomstige elektrische versie van de grote bestelwagen aan met mogelijk twee batterijvarianten. Vanaf april 2020 komt de Jumper Electric op de markt met 225 kilometer volgens NEDC voor lengtes L1 en L2 en 270 kilometer naar NEDC voor lengtes L3 en L4. Dit laatste wordt overigens niet door Citroën bevestigd. Technische details zijn niet te vinden in het persbericht van de Fransen.

Wel is er een tijdschema prijsgegeven voor de herziene versies van de Citroën Berlingo Electric. Deze is – evenals het zustermodel Peugeot Partner Electric – momenteel uitgerust met een 22,5 kWh-batterij en loopt loopt daarmee achter op de Renault Kangoo Z.E. die is uitgerust met een 33 kWh-batterij. In 2021 komt dus eigenlijk een achterhaalde versie op de markt. Echter ook hier moeten weer wachten op het vrijgeven van concrete details door PSA.

Laurence Hansen, product- en strategiedirecteur van Citroën, benadrukt dat Citroën een lange geschiedenis heeft op het gebied van bestelwagens en in het kader van de energietransitie druk bezig is met een groot productoffensief: “Het doel is om tegen 2021 een geëlektrificeerde versie van elke compacte bestelwagen op de markt brengen en daarbij te profiteren van de enorme knowhow van PSA.”

1 Commentaar

 • Max van der Linde| 13/11/2019 bij 15:04

  Goed artikel, fijn om te lezen. Toch zullen tegen die tijd de spelregels er anders uitzien en hebben merken zoals Maxus met een 56 kWh-batterij nu al de oplossing voorradig. Maxus komt uit China net zoals meer dan 50% van de Telsa onderdelen, waaronder die van de aandrijflijn. Voorraadmodellen binnen twee á drie weken geleverd via https://kleynconnect.nl/

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven