Citroën Oli [all-ë]: innovatieve bouwwijze drukt de prijs én het gewicht

Citroën Oli

Een elektrische gezinsauto zou niet meer dan 25.000 euro mogen kosten, aldus Citroën. De nieuwe Oli studie die de autofabrikant in Parijs presenteerde moet dit mogelijk maken. Het lijkt alsof deze studie met Lego-blokjes in elkaar is gezet maar de carrosserie is juist van een soort karton vervaardigd.

Citroën Oli

Innovatieve carrosserie

Hoewel je de Citroën Oli als een SUV zou kunnen bestempelen, heeft hij allesbehalve de gebruikelijke gladde, gestroomlijnde carrosserie. Dat komt mede doordat de kartonnen panelen van de carrosserie maar in een beperkte mate gebogen kunnen worden. Maar dankzij die innovatieve constructie, waarbij er behalve van karton ook gebruik gemaakt wordt van polyurethaan, wist de Franse autobouwer het gewicht terug te brengen tot 1.000 kilo.

Onderschat dat karton overigens niet want de panelen zijn sterker dan plaatstaal. Je kunt letterlijk op het dak van de auto klimmen en picknicken. De innovatieve bouwwijze maakt bovendien ook de nodige veelzijdigheid mogelijk. Zo kun je de achterkant van de Citroën Oli in een paar handgrepen omtoveren tot die van een pick-up met open laadbak.

Lichtgewicht dus efficiënt

Door die gewichtsbesparing is een accupakket met een capaciteit van slechts 40 kWh voldoende. Daarmee behaalt de 4,20 m lange auto namelijk een actieradius van ongeveer 400 kilometer. Het energieverbruik bedraagt slechts 10 kWh per 100 km/u.

Basic en modulair

Om de productiekosten te drukken volgt het ontwerp van de Oli het concept van de kleine elektrische Ami. Dat wil zeggen dat veel onderdelen meermaals in de auto gebruikt. Zo zijn de portieren en bumpers identiek, net zoals de wielkasten en de stoelen. Ook hebben de Fransen voor de Oli geen compleet infotainmentsysteem voorzien, maar volstaat men met een smartphone. Deze wordt volgens Pierre Leclercq, die verantwoordelijk is voor het design van de Citroën Oli, als een pasje in het instrumentenpaneel geschoven.

Citroën Oli

Een beetje Oli

Natuurlijk is Citroën volgens Leclercq helemaal van plan om de Oli ooit in serieproductie te gaan bouwen. Maar Leclerc en zijn team zijn wel van plan veel van de gebruikte ideeën door te voeren: “Elke nieuwe Citroën met elektrische aandrijving zal dus een beetje Oli in zich hebben.” Dus als je ooit een elektrische Citroën met een bordkartonnen motorkap of deurpaneel tegenkomt: dat is dat ‘beetje Oli’. Wat die Citroën sowieso heeft, is het nieuwe logo dat op de Oli zijn debuut beleeft.

Nieuw Citroën logo

Vorig artikelIs de Maserati GranTurismo Folgore de eerste echte Porsche Taycan-rivaal?
Volgend artikelSixt wil meer dan 100.000 EV’s van BYD kopen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in