Citroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV

Citroën ë-C4 X

Met de nieuwe Citroën ë-C4 X doet de Franse autofabrikant een gooi naar het middensegment. Daar zal de ë-C4 X de strijd aan moeten gaan met een concurrent uit eigen gelederen, de elektrische Peugeot 408. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals de coupé-versies van de elektrische SUV’s op VW’s MEB-platform.

Niet zo eigenzinnig als vroeger

Maar wat al die concurrenten niet hebben, is het imago van Citroën, dat borg staat voor een eigenzinnig, innovatief en vooruitstrevend design. Nu Citroën onder het grote Stellantis concern valt is het nog maar de vraag of het merk voldoende mogelijkheden en vrijheid krijgt om zijn nek écht uit te steken. De Citroën ë-C4 X is in ieder geval een fraaie auto. Misschien niet zo uniek als zijn iconische voorgangers uit de vorige eeuw maar hij mag er wezen. Bovendien is het maar de vraag of de kopers – dit is immers een echt zakelijk marktsegment – op een uitgesproken eigenzinnig ontwerp zitten te wachten.

Vincent Cobée, Global CEO van Citroën, geeft ook aan dat men met de nieuwe ë-C4 X het volumesegment opzoekt: “Veel klanten hebben ons verteld dat ze een betaalbaar, verantwoord en elegant alternatief willen voor het massale hatchback- en SUV-aanbod in het segment van compacte volumeauto’s, en dit is onze beste invulling van die behoefte – een vooruitstrevend, onderscheidend crossdesign dat alle comfort, technologie, veiligheid en waarde biedt die je van Citroën verwacht, maar ook een uitstekende ruimtelijkheid en veelzijdigheid voor limousines, met het voordeel van zero-emissie, volledig elektrische aandrijving.”

Citroën ë-C4 X

De ë-C4 X combineert volgens Citroën “het elegante silhouet van een hatchback met de moderne dynamiek van een SUV en de tijdloze verfijning en ruimtelijkheid van een vierdeurs”. Daar kunnen we ons wel in vinden.

Pierre Leclercq, verantwoordelijk voor het design van de nieuwe Citroën: “De ë-C4 X onderscheidt zich van de massa – aan de voorkant behoudt hij de rondingen en de designtaal die onmiskenbaar Citroën zijn, maar als je rond de auto loopt, zie je dat zijn silhouet uniek is – veel dynamischer en opwindender. We wilden meer lengte om de achterpassagiers meer comfort te bieden, en een zeer grote bagageruimte om tegemoet te komen aan de behoeften van klanten die een meer traditionele bagageruimte willen zonder dat de auto er doosachtig of onhandig uitziet.”

CMP-platform

De nieuwe Citroën ë-C4 X vult hij qua lengte netjes het gat tussen de normale C4 en het nieuwe vlaggenschip, de C5 X. De Citroën ë-C4 X is 4,60 m lang, de normale C4 heeft een lengte van 4,36 meter terwijl de C5 X welgeteld 4,80 meter lang is. De wielbasis van de Citroën ë-C4 X is 2,670 meter, exact gelijk aan die van de ë-C4. De ë-C4 X staat op het bekende CMP-platform (Common Modular Platform) dat nog afkomstig is van Groupe PSA. Dit platform is ook geschikt voor verbrandingsmotoren. In de meeste Europese landen zal de Citroën ë-C4 X uitsluitend met een volledig elektrische aandrijflijn verkrijgbaar zijn.

Qua prestaties geen topper

Bij dat overbekende CMP-platform hoort ook een bekende aandrijflijn. De Citroën ë-C4 X heeft een aandrijflijn die we ook van andere auto’s van Peugeot, Citroën, Open en DS kennen. De voorwielen worden aangedreven door een elektromotor die 100 kW en een maximum koppel van 260 Nm levert. De capaciteit van het accupakket is ook voorspelbaar: 50 kWh. Hiermee zou de Citroën ë-C4 X een WLTP-actieradius van 360 kilometer moeten halen. Die 100 kW-elektromotor is naar moderne begrippen niet bepaald een topper, en dat zien we terug in de prestaties. De ë-C4 X kan in 9,5 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren. Netjes voor een auto met verbrandingsmotor maar voor een elektrische auto is dat aan de magere kant. De topsnelheid is overigens begrensd op 150 km/u.

Bestuurders kunnen beschikken over drie rijmodi: Eco, Normaal of Sport. Deze kan de bestuurder activeren met behulp van een schakelaar op de middenconsole. De Eco-modus biedt de hoogste niveaus van efficiëntie, de Sport-modus biedt de hoogste niveaus van prestaties, terwijl de Normal-modus de beste balans tussen die twee moet bieden.

Snelladen tot 100 kW

De Citroën ë-C4 X kan aan de DC-snellader worden opgeladen met een snelheid van maximaal 100 kW. Ook dat is tegenwoordig niet echt om over naar huis te schrijven. Nu is dat maar de piekwaarde, je kunt beter naar de laadtijd tot 80 kijken. Volgens Citroën kun je de accu van de ë-C4 X in een half uur tot 80 procent opladen. Maar helaas vermeldt men niet of dat vanaf 10, 20 of 30% is. Ook de standaard on-board lader is iets wat hier en daar tot commentaar zal leiden. Standaard rust Citroën de ë-C4 X uit met een 1-fase 7,4 kW boordlader. Wie een 3-fase 11 kW boordlader wil, moet bijbetalen.

Citroën ë-C4 X

Progressive Hydraulic Cushions

De befaamde hydropneumatische vering maakt Citroën al een aantal jaren niet meer. Tegenwoordig kunnen de inzittenden wel genieten van extra rijcomfort omdat Citroën het onderstel voorziet van Progressive Hydraulic Cushions. De schokdemper en vering worden hierbij gecombineerd met progressieve hydraulische aanslagpunten. Die moeten voor het befaamde ‘magische vliegendetapijteffect’ zorgen waar Citroën vroeger om geroemd werd.

Interieur

Volgens Citroën krijgen de inzittenden van de nieuwe ë-C4 X “een ongeëvenaard gevoel van rust, comfort en ruimte”, aldus de fabrikant. Behalve een behoorlijk grote bagageruimte (inhoud 510 liter) met daaronder de nodige extra ruimte heeft de Citroën ë-C4 X ook nog eens zestien open en gesloten opbergvakken in de cabine. Wie meer bagageruimte wil kan de rugleuningen van de achterbank naar voren klappen of van het skiluik gebruik maken.

MyCitroën Drive Plus infotainment

Aan het dashboard zien we dat Citroën de ë-C4 X heeft voorzien van de nieuwe MyCitroën Drive Plus infotainment-interface. Die introduceerde men nog niet zo lang geleden in het nieuwe topmodel, de C5 X. Deze interface is volgens Citroën “uiterst intuïtief”, kan volledig worden gepersonaliseerd en beschikt over 10 inch touchscreen. De nieuwe interface beschikt over natuurlijke spraakherkenning zodat de digitale assistent begrijpt wat er wordt gezegd zodat deze vragen beantwoord en spraakopdrachten uitvoert. Volgens Citroën kan die natuurlijke spraakherkenning tot wel 20 talen verstaan. Het systeem is ook voorzien van diverse USB-A en USB-C aansluitingen voor het opladen van een telefoon of tablet.  Verder is de C4 X uitgerust met head-up display, achteruitrijcamera, keyless entry, zijdelingse parkeersensoren, statische bochtverlichting en een hele reeks rijassistenten.

Advanced Profile Management

Als er meerdere mensen met de C4 X rijden, zullen die baat hebben bij het Advanced Profile Management. Dit systeem kan maximaal acht profielen opslaan en elk profiel kan aan maximaal twee smartphones worden gekoppeld. De smartphone-profielen worden draadloos gedetecteerd zodra ze de auto binnenkomen. Ook beschikt het systeem over de mogelijkheid voor Over-The-Air Map Updates voor de TomTom navigatie, zodat de navigatiekaarten maandelijks automatisch worden bijgewerkt. Men kan drie jaar gratis gebruik maken van deze service.

Met de MyCitroën smartphone app kan men de laadtoestand en actuele actieradius van de ë-C4 X inzien, het laadproces instellen alsmede het interieur voorverwarmen of -koelen.

Vorig artikelIntroductie nieuwe duurtester: Volvo C40 Recharge
Volgend artikelDe McMurtry Spéirling is het ultieme sprintkanon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in