Chinese prijzen Tesla’s door handelsoorlog sterk op en neer

In China gaan de prijzen van de Tesla Model S, Model X en Model 3 op en neer als een achtbaan. Dit als gevolg van de ondoordachte handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump met het land is begonnen. Tesla heeft zijn prijzen dit keer met 12 tot 26 procent naar beneden bijgesteld.

Afgelopen mei verlaagde de Amerikaanse fabrikant zijn Chinese prijzen met zo’n 40.000 tot 60.000 yuan (5000 tot 7500 euro). Dit omdat China de importheffingen op auto’s zou verlagen van 25 naar 15 procent. Echter, twee maanden later escaleerde Trumps handelsoorlog met het Aziatische land. De importtarieven op auto’s gingen omhoog naar 40 procent, waardoor Tesla zijn prijzen met bijna 140.000 yuan moest verhogen (ruim 17.000 euro).

Niet doorberekend aan klanten

De autobouwer wil blijven groeien in China, daarom gaan de prijzen van de Model S, Model X en Model 3 nu weer met 12 tot 26 procent omlaag. Volgens een woordvoerder neemt Tesla daarmee een deel van de importheffingen voor eigen rekening. Ze worden niet doorberekend aan de klanten. Vorige maand liet het bedrijf al weten vaart te zetten achter de bouw van een fabriek in Shanghai. Het is voordeliger om de Tesla’s voor de Chinese markt daar te bouwen.

Kostenvoordeel tot wel 60 procent

Het kostenvoordeel loopt, volgens Tesla, zelfs op tot 55 tot 60 procent. Omdat de Model S, Model X en Model 3 niet in China worden gefabriceerd, lopen ze een subsidie van zo’n 15 procent mis. Daarbij is het heel duur om de auto’s van Californië per vrachtschip naar China te verschepen en krijgen ze ook nog eens te maken met importheffingen. “Tesla is de grootste markt voor elektrische voertuigen ter wereld”, aldus een Tesla-woordvoerder. “Daarom moeten we onze nieuwe fabriek in Shanghai zo snel mogelijk operationeel krijgen.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven