CatL accurobot

Chinese accuproducenten in zwaar weer door dalende prijzen

Aan de ene kant lijkt het booming business maar aan de andere kant is het als accuproducent ontzettend moeilijk om in de zwarte cijfers te blijven. De Chinese accuproducenten werden het afgelopen jaar geconfronteerd met fors dalende prijzen. Daardoor zijn veel kleinere producenten verdwenen.

De Chinese accu-industrie is zich aan het heroriënteren. Daarbij moeten de kleinere spelers in de markt het vaak ontgelden. De meeste bedrijven in deze sector hebben te maken me forse leningen. Dat is riskant in een markt die nog maar in de kinderschoenen staat. De klanten – de producenten van elektrische auto’s – hebben vaak forse vertragingen opgelopen. Daardoor zijn ook de leveringen van de accu’s vertraagd. Om de problemen voor de sector nog serieuzer te maken, gaan diverse producenten van elektrische auto’s zelf accu’s produceren én betreden toonaangevende Japanse en Zuid-Koreaanse accuproducenten – die qua prijs en technologie een voorsprong hebben – nu ook de Chinese markt.

Prijzen gaan halveren

Toen in 2010 de eerste EV’s werden gebouwd in China, kostte 1 kWh aan accucellen nog zo’n $ 1000. Vorig jaar werd er ongeveer $ 150 voor een kWh betaald. Accufabrikanten verwachten dat de prijs in 2030 is gezakt naar ongeveer $ 60 per kWh.

Kosten gaan niet mee omlaag

De prijzen dalen dus, maar de accuproducenten kunnen de kostprijzen volgens Nikkei.com niet drukken. Dat komt omdat de kostprijzen van accu’s voor 80% uit materiaalkosten bestaan. Hierdoor daalden de winstmarges van de accuproducenten het afgelopen jaar met 15% tot 20.

Liquiditeit komt in gevaar

Door die daling van de winstmarges loopt de liquiditeit van veel accuproducenten gevaar. Doorgaans betalen de autofabrikanten de rekeningen van de accuproducenten pas na ongeveer drie maanden. De overheidssubsidies voor de Chinese autofabrikanten laten meestal lang op zich wachten. Daardoor komen ook de autofabrikanten krap te zitten. Dat houdt dan weer in dat hun leveranciers 0 en dus ook de accuproducenten – te laat worden betaald. Op die manier komt de sector nog meer onder druk te staan. Als gevolg daarvan is het aantal Chinese producenten van accu’s voor elektrische voertuigen medio vorig jaar nog maar de helft ten opzichte van drie jaar geleden.

Ook lichtpuntjes

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes voor de accu-industrie. Zo heeft Tesla net een grote fabriek in China gebouwd en schakelt voor die fabriek over op lokale leveranciers. Volgens de gegevens van CITIC Securities, een grote Chinese investeringsbank, heeft Tesla dit jaar voor 6,6 GWh aan accu’s nodig. Dat getal stijgt bovendien fors. Volgend jaar heeft Tesla in China 13 GWh nodig en het jaar daarna 20 GWh in 2022. In 2023 zal er door Tesla waarschijnlijk zelfs voor 27 GWh aan accu’s worden afgenomen.

Door Tesla komen prijzen verder onder druk

Tesla koopt de accu’s nu in bij het Zuid-Koreaanse LG Chem, maar dit is niet de enige leverancier. Tesla had ook een exclusieve overeenkomst met het Japanse Panasonic, dat moeite had om de beloofde productierendementen te halen maar nog steeds in beeld is. Daarnaast schijnt de Amerikaanse autoproducent in onderhandeling te zijn met diverse accuproducenten, waaronder de Chinese producenten CATL, Lishen en SVOLT. Door de enorme aantallen die Tesla af zal nemen heeft zal Tesla de prijzen naar verwachting min of meer kunnen dicteren. Dat is uiteraard niet goed voor het prijsniveau maar zorgt wel voor een gestage afname van accu’s. Het is wel de vraag of de producenten verdere prijsverlagingen kunnen overleven.

Foto: CATL

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven