donderdag, 7 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsChina gaat overheidssteun op EV’s mogelijk verlengen

  China gaat overheidssteun op EV’s mogelijk verlengen

  Oorspronkelijk zouden de Chinese overheidssubsidies en belastingvoordelen voor elektrische auto’s (BEV, PHEV en FCEV) aan het eind van dit jaar stoppen. Volgens unanieme berichten in de media wil de Chinese regering de overheidssteun alsnog verlengen. Het zou gaan om een termijn van twee jaar, dus tot eind 2022.

  Sterk afhankelijk van overheidssteun

  Onder anderen Bloomberg Tax, PandaDaily, Reuters en Caixin Global schrijven dat deze subsidies zijn bedoeld om ‘s werelds grootste markt voor elektrische auto’s te versterken. Deze is de laatste jaren al behoorlijk gekrompen en staat door de gevolgen van de Covid 19-pandemie nog verder onder druk. Nadat Chinese regering de subsidies medio vorig jaar verlaagde, stortte de verkoop van EV’s in China al enigszins in. Over geheel 2019 was de EV-omzet – ondanks de sterke eerste helft van het jaar – vier procent lager dan in 2018. Dat lijkt weinig, maar gezien de omvang van die markt is dat een gigantisch bedrag. Er werden vorig jaar in China 972.000 BEV’s en 232.000 PHEV’s verkocht. Tijdens de Corona-crisis daalde de wekelijkse autoverkoop in China in sommige gevallen zelfs met 96 procent.

  Steun wordt wel iets lager

  De Chinese overheidssteun wordt volgens de laatste berichten van Bloomberg– als de regering die inderdaad verlengt – wel iets lager. Concreet gaat het dit jaar om een verlaging van tien procent. Dit wordt volgens Bloomberg momenteel onderzocht door “verschillende overheidsinstellingen”. Ook zijn de subsidies alleen van toepassing op lokaal geproduceerde EV’s met een catalogusprijs tot 300.000 yuan (ongeveer 38.600 euro). Verder verhoogt de Chinese overheid waarschijnlijk het minimum elektrische bereik voor de in aanmerking komende elektrische auto’s van 250 naar 300 kilometer. Hiermee vallen de PHEV’s – waarvan het marktaandeeleen stuk kleiner is – dus buiten de subsidiergeling.

  Uitzonderingen

  Ook komen er waarschijnlijk enkele uitzonderingen op de bovengenoemde beperkingen. Zo is een subsidie voor duurdere voertuigen mogelijk als ze “vervangbare batterijen” hebben. Deze uitzondering geldt met name voor Nio. Deze in moeilijkheden verkerende fabrikant zet momenteel een netwerk van accuwisselstations op. De prijzen voor de Nio ES6 beginnen momenteel bij 358.000 yuan, de grotere ES8 kost minstens 468.000 yuan. Beide modellen komen mogelijk voor deze uitzondering in aanmerking.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  In Oxford is het laadpark van de allereerste Superhub operationeel

  Het vergde een investering van 41 miljoen pond, maar daarmee heeft Oxford wel "Europa's krachtigste oplaadpunt voor elektrische voertuigen". Als onderdeel van de Energy Superhub opende men een snellaadhub waar 42 voertuigen tegelijk kunnen opladen aan laadzuilen van Pivot Power, Fastned, Tesla Superchargers en Wenea.

  e-Videos