Chevrolet Camaro eCOPO: Elektrisch dragmonster voor het eerst in actie

Dat doet 813 Nm elektrisch koppel met de neus van een Chevrolet Camaro! Zie hier de eerste bewegende beelden van de eCOPO, een volledig elektrische dragracer van Chevrolet die nogal abrupt de voorwielen in de lucht tilt. En en passant een pick-up truck met een dikke V8 het snot voor ogen rijdt.

Grappig, aan het begin van de video lijkt het net alsof de Camaro staat te ronken als een achtcilinder, maar dat is eigenlijk de klassieke truck op de achtergrond. De Chevrolet eCOPO zoemt, giert en rookt net zo eenvoudig als iedere dragracer op benzine zijn achterwielen op. Sterker nog, hij heeft natuurlijk een voordeel ten opzichte van zijn traditionelere draggenoten: instant koppel. De eCOPO heeft één elektromotor (op de achteras uiteraard) die goed is voor 700 pk en 813 Nm. Daarmee zou hij de kwartmijl (402 meter) in zo’n 9 seconden moeten kunnen doen.

Batterij in vier delen

Voeding voor de elektromotor komt van een 800 Volt-batterij, die is opgebouwd uit vier bestaande 200 Volt-units. Twee daarvan liggen op de plaats van de achterbank, één is in de ruimte voor het reservewiel weggewerkt en de laatste bevindt zich precies boven de achteras (voor een betere tractie). De gewichtsverdeling komt daarmee uit op 44 procent voor en 56 procent achter. Het wonderlijke is dat de elektromotor aan een viertraps automaat is gekoppeld. Volgens Chevrolet kan de krachtbron eenvoudig aan vrijwel iedere General Motors-transmissie worden gehangen.

Central Office Production Order

Even over de aanduiding van de elektrische Camaro: eCOPO. In Europa doet dat geen belletje rinkelen, maar in de Verenigde Staten uiteraard wel. Liefhebbers weten dat COPO voor Central Office Production Order staat. Dat was een systeem waarmee Amerikaanse Chevy-dealers in de jaren zestig afwijkende opties konden bestellen. Een paar slimmeriken gebruikte COPO om unieke performancevarianten van de Camaro samen te stellen. In 1969 kwam Chevrolet met zijn eerste eigen COPO-variant. Dat was een speciaal voor de dragstrip ontworpen Camaro.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven