woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsCeer: nieuw elektrisch automerk uit Saoedi-Arabië

Ceer: nieuw elektrisch automerk uit Saoedi-Arabië

Afgelopen donderdag kondigde kroonprins Mohammad bin Salman van Saoedi-Arabië de lancering aan van Ceer. Dit wordt een nieuw elektrisch automerk dat in Saoedie-Arabië zal worden ontworpen, ontwikkeld en gebouwd. Met werkt hiervoor samen met Foxconn.

Vision 2030

Het staatspersbureau SPA meldt dat de eerste modellen – het zou om een reeks sedans en SUV’s gaan – tegen 2025 worden geleverd. Het kan vreemd klinken, een elektrische auto uit een land waarvan de inkomsten voornamelijk door fossiele brandstoffen worden gegenereerd. Maar het geesteskind van de kroonprins is Vision 2030, een strategisch kader om Saoedi-Arabië minder afhankelijk te maken van olie. Ook wil men de economie te diversifiëren en publieke dienstensectoren ontwikkelen.

Prins Mohammad bin Salman: “Saoedi-Arabië bouwt niet alleen aan een nieuw automerk, we ontketenen een nieuwe industrie en een ecosysteem dat internationale en lokale investeringen aantrekt, werkgelegenheid creëert voor lokaal talent, de particuliere sector in staat stelt en bijdraagt aan het verhogen van het bbp van Saoedi-Arabië in de komende tien jaar.”

Joint venture

Zoals gezegd werkt men samen met contractfabrikant Foxconn. Ceer is een joint venture tussen het Saudische Public Investment Fund (PIF) en de Taiwanese Hon Hai Technology Group, dat wij als Foxconn kennen. Het Saoedische fonds investeerde overigens eerder al in Tesla en Lucid Motors. Men verwacht dat het Saoedi-Arabië zo’n 30 000 directe en indirecte banen op zal leveren. Ook verwacht men dat Ceer tegen 2034 8 miljard dollar zal bijdragen aan het Saudische bbp.

In identieke persberichten laten de partners weten dat ze een portfolio van e-voertuigen willen creëren “die toonaangevend zullen zijn op het gebied van infotainment, connectiviteit en autonoom rijden”. Het duo ging niet dieper in op de geplande voertuigen en productiecapaciteiten.

Foxconn

Hoewel het ontwerp en de productie in Saoedi-Arabië plaats zal vinden, zal Foxconn de elektrische architectuur ontwikkelen.  Foxconn heeft een eigen EV-softwareplatform met de naam HHEV.OS en diverse andere essentiële EV-componenten. Ceer zal ook “een licentie nemen op componententechnologie van BMW voor gebruik in het voertuigontwikkelingsproces.”

Foxconn voorzitter Young Liu: “We zullen de technologische expertise van Foxconn inzetten ter ondersteuning van de visie van Ceer om een reeks iconische elektrische voertuigen te creëren die gebouwd zijn rond de thema’s connectiviteit, infotainment en autonomie. We willen elektrische voertuigen mainstream maken, en dat is wat Ceer gaat bereiken in Saoedi-Arabië en de bredere regio.”

Verder details werden nog niet gegeven.

Niet de enige

De fabriek van Ceer is straks niet de enige fabriek voor elektrische auto’s in Saoedi-Arabië. Lucid Motors gaat in Saoedi-Arabië een fabriek met een jaarlijkse capaciteit van 150.000 elektrische auto’s bouwen. Er is in het voorjaar een overeenkomst tussen Lucid en de regering van Saoedi-Arabië getekend, waarin staat dat men tot 100.000 elektrische auto’s van Lucid zal kopen. We zijn benieuwd of die overeenkomst door de komst van Ceer op losse schroeven komt te staan.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos